Nowele filmowe. Pierwsza część filmu, w którym 7 reżyserów z całego świata w 10-minutowym epizodzie przedstawia swoją wersję pojęcia "czasu" w kinie.
1. Aki Kaurismäki ?Psy nie mają piekła? ? porażka na całej lini; film za prosty, sztampowy i podający wszystko na talerzu; kamera co chwilę pokazuje zegar, bohater wszystkich pogania; żenada
Moja ocena: 4- /10
2. Víctor Erice ?Linie życia? ? reżyser o którym dotąd wcześniej nigdy nie słyszałem stworzył wspaniały, utrzymany w czarno-białej konwencji, obraz w którym pada bardzo mało słów. Erice opowiada o doskonałym świecie, w którym każdy zna swoje miejsce. Ludzie żyją w zgodzie z naturą, czerpiąc z niej szczęście. Od noworodka po dziadka wszyscy są jedną wielką rodziną żyjącą ze sobą w zgodzie. Piękna nowela.
Moja ocena: 9+/10
3. Werner Herzog ?Dziesięć tysięcy lat starsi? ? opowiada o kilku minutach, z życia plemienia zamieszkującego Amazonię, które zmieniły ich los na zawsze. Poznali oni zdobycze cywilizacji i w ciągu kilku minut ich rozwój poszedł do przodu o kilka tysięcy lat. Ciekawy pomysł i nic więcej.
Moja ocena: 6 /10
4. Jim Jarmusch ?Wnętrze. Przyczepa. Noc? ? 10 minut odpoczynku gwiazdy filmowej rozgrywające się w czasie naturalnym. Czarno-biała konwencja. Gwiazda ma dziesięć minut na odpoczynek, więc udaj się do swojej przyczepy. Pali papierosa i telefonuje. Co chwilę ktoś wchodzi i jej przeszkadza. Mało udany pomysł, nuda, zaledwie poprawne wykonie.
Moja ocena: 5+ /10
5. Wim Wenders ?Dwadzieścia mil do Trony? ? facet ma gorączkę, zatrucie pokarmowe, dostaje świra i usiłuje dotrzeć do szpitala. Zostało mu niecałe 20 mil drogi w potwornym upale. Nie ma zasięgu, nie może zadzwonić na pomoc. Nie mam pojęcia w jaki sposób ten film nawiązuje do tematu. Wydaje mi się on zupełnie nietrafiony. Równie dobrze mógł on wcale nie powstać. Wenders jedynie eksperymentuje z formą tworząc świat, od którego boli głowa.
Moja ocena: 4 /10
6. Spike Lee ?Ograbiono nas? ? Polityczna historia stworzona w formie wywiadów, dokumentu opowiadająca o przekrętach podczas wyborów na prezydenta Stanów Zjednoczonych. Moim zdaniem, to totalna porażka zupełnie niezwiązana z tematem. Artystyczna wpadka dobrego reżysera.
Moja ocena: 3- /10
7. Kaige Chen ?Dom głęboko ukryty? ? ekipa zajmująca się przeprowadzkami otrzymuje kolejne zlecenie. Jedzie na miejsce przeprowadzki, a tam okazuje się, że dom z którego mają wynieść meble, po prostu nie istnieje. Robią sobie jaja z właściciela. Noszą niewidzialne przedmioty i składują je na ciężarówce. Nagle jeden z pracowników ekipy rzuca niewidzialnym dzbankiem, a on się zbija i materializuje. Udana nowela opowiadająca o czasoprzestrzeni [?].
Moja ocena: 7= /10
I gdzie ten czas w kinie?? Większość reżyserów wcale nie próbowała poruszyć szerokiego tematu, który daje nieograniczone możliwości twórcze. Tego wspaniałego tematu przestraszyli się i starali się wyłamać, każdy opowiadał o czym chciał, co w efekcie przyniosło nieporządny skutek.
Średnia ocen wszystkich nowel: 5 /10
Wielki zawód z mojej strony.
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca