konrii_2 konrii_2
ocena: 4

4/ na 10 poniżej oczekiwań

• YBi YBi

Słabizna...powiedziała co wiedziała.

<wiem małego mam =(>

• Pseudoautochton Pseudoautochton
      ocena: 9

YBi gratulacje za: "<wiem małego mam =(>" uśmiałem się soczyście ;)

• Haagenti Haagenti
    ocena: 7

Dramat tej ubogiej rodziny to dla Ciebie kiszka? Chyba za słabo życie znasz, by docenić ten film.

• sonnchen

Osobie, która ocenia większość obejrzanych filmów na "słabo" a Tom & Jerry ocenia na 10 nie mógł spodobać się taki film. To chyba zrozumiałe.

• konrii_2 konrii_2
        ocena: 4

nie będe dyskutował z człowiekiem który ma w ulubionych filmach jedną bajke a jest nią SHREK

• Kaduk Kaduk

z tego co widzę masz ten film w ulubionych więc ... ? ;)

To jeden z najlepszych polskich filmów.

• kenai kenai
          ocena: 8

Stary...patrząc na twoją listę ulubionych filmów to widzę, że bardzo lubisz kino familijne a więc film jak 300 mil do nieba i inne dramaty to dla Ciebie za poważne kino. nie dorosłeś/aś do takich filmów. koniec przekazu...

• msbotor msbotor

Znaczy, że człowiek, który ma w "ulubionych" jedną bajkę jest dla Ciebie na zbyt wysokim czy zbyt niskim poziomie, że nie zasłużył na, zapewne bardzo interesującą, dyskusję z Tobą ?

• damiansz60

To podyskutuj ze mną.

• ostryrobcio ostryrobcio

shrek jest zajebisty

• ronin29 ronin29

To nie dramat ubogiej rodziny ale film polityczny, o silnej, antykomunistycznej wymowie, zrobiony w czasach Polski Ludowej ( szarobura PRL, kolorowa, dostatnia Dania - w rzeczywistości Szwecja). W 85 roku pracy było w bród więc kto nie chciał, nie tkwił w biedzie, ani w takich slamsach, w jakich reżyser umieścił rodzinę tych chłopaków.
      Ludzie się naoglądają takich bzdur i myślą, że na Zachodzie wszystko jest darmo i tylko czeka, by brać.. Ciekawe, czemu nie ma filmów o dramatach dnia dzisiejszego? Przed miesiącem widziałem żebrzących Polaków w samym centrum Brukseli, w okolicy Grand Placu. A takich są tysiące, co uwierzyli w mit łatwego dobrobytu na Zachodzie, nie poradzili sobie a nie mają gdzie wracać

Piewca chwały komunizmu się znalazł. Komuna była obrzydliwym systemem niszczącym człowieka systemowo. W szczególności niszczyła ludzi, którzy walczyli o wolność. Biedy było potwornie dużo, ale skąd masz o tym wiedzieć skoro Twój tatuś pobierał SB-ecką pensyjkę.

• ronin29 ronin29

W takich wypowiedziach poznaję bezmyślnego wyznawcę teorii "kto nie z nami, ten przeciwko nam". Jak nie macie argumentów, to trzeba przykleić etykietkę "ubek" i załatwione... Ale faktów nie zmienisz- jest teraz w Polsce znacznie więcej biedy niż 20-30 lat temu.
          Po zmianie systemu popuścili łańcucha, ale i miskę odsunęli dalej. A szczekać nadal nie wolno.. no, może wolno, ale nie zawsze i nie na wszystkich- cenzura ma się dobrze!

"jest teraz w Polsce znacznie więcej biedy niż 20-30 lat temu" - ty na poważnie czy jaja sobie robisz?

• damian damian

Filmowi pojechałeś ale koniec końców do ulubionych dodałeś.
    Dojrzałeś?

• Sherkin42 Sherkin42

Presja wasza spowodowała zmiane... :)
      OJ wy okrutnicy...

• giovanni50 giovanni50
    ocena: 10

Ludzie ten film to klasyka na faktach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• wookie1944 wookie1944

omg taste fail ... u suck

• smokulec

Nie ma to jak rzeczowe argumenty. Przekonałbyś mnie, gdybyś dodał jeszcze jedno "a" na końcu. Tak zostanę jednak przy swoim zdaniu. :) 8/10.

• agnes06 agnes06

a ja go po prostu nie zrozumiałam, bo jakoś jest nie''z mojej epoki''...
    chciałam ogl coś o ucieczce poszukiwaniu wolności, ale... gdybym doświaczyla to na własnej skórze to może bym coś wyniosła..

• marcinek77
      ocena: 10

Pracy za komunu było moze ale cóż z tego jak puste pułki były a teraz w Polsce na odwrót wszystko na pólkach ale kasy nie ma tak czy siak zawsze była i będzie nędza w Waszym kraju a jak ktoś na zachodzie żebra to juz jego ból ja mieszkam w USA ponad 20 lat i nie narzekam a Polske mam kolo ..... no domyślcie sie gdzie

ile ty masz lat jak strzelasz takie błędy ortograficzne rodem z podstawówki?

• DJ_Skarbc DJ_Skarbc
          ocena: 2

Zgadzam się w pełni z autorem tematu. Straszny film, brutalny zawód. Z taką dawką najtańszego sentymentalizmu i prostych wzruszeń nie miałem do czynienia od ostatniego podejścia do kina bollywoodzkiego. Sceny, które miały łapać za serce zwyczajnie bawiły okropną grą aktorską, patetycznymi dialogami i brakiem logiki. Rozumiem, że dla wielu film jest ważny z różnych powodów. Dziwi mnie tym bardziej, że moje zdanie tak bardzo odstaje od reszty.
          Argumenty, iż jest to opowieść na faktach, poruszająca ważne kwestie, również mnie nie przekonuje. Mimo chaosu, formy pozbawionego poetyczności stenogramu, brakuje jej szczerości i naturalności.
          A wy nie musicie od razu mieszać z błotem wszystkich, którzy uważają tak jak ja (lub raczej nie myślą jak wy).

• msbotor msbotor

Gdyby komentarz konrii_2 zawierał jakąkolwiek merytoryczną krytykę, tak jak Twój na przykład, to nie zostałby pewnie tak źle odebrany. A celne uwagi o niedojrzałości tego forumowicza nie są "mieszaniem z błotem" tylko stwierdzeniem faktu, dowiódł tego obydwoma swoimi wypowiedziami. Co do gry aktorskiej - może Klata to nie Cybulski ale jak na dzieciaka grał świetnie a już na pewno jego gra nie zasłużyła na miano "okropnej".

• DJ_Skarbc DJ_Skarbc
              ocena: 2

Rzeczywiście, komentarze innych niezadowolonych z "300 mil.." nie błyszczą i przechylają szalę na korzyść filmu.

Film w umysłach większości krytyków i widzów pozostawił doskonałe wspomnienia. Na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych zdobył główną nagrodę dla debiutu w 90' roku (a szanuję to odznaczenie). Mimo tego za nic nie jestem w stanie zmienić zdania. Duszę się go oglądając, gra mi na nerwach i nie dostrzegam w nim nic dobrego. Możliwe, że to kwestia samej estetyki polskiego kina lat 90-tych. Nigdy mi nie pasowała, budziła wręcz wstręt. Proszę więc o zrozumienie.
              Widział ktoś inne filmy Macieja Dejczera? Czemu, mimo tylu nagród, czekał na następną możliwość nakręcenia filmu aż osiem lat? (podobnie jak większość debiutantów lat 90-tych).

• draco127 draco127

Co wam powiem to wam powiem ale w Polsce lepiej już nie będzie :D
                Bieda Z Nędzą :D

• biedroneczka_90_8 biedroneczka_90_8

No wiesz życie niektórych ludzi to jedna wielka kiszka. Film na podstawie prawdziwych wydarzeń, nie miej pretensji do życia, że takie beznadziejne scenariusze pisze.

• TorcidaTiger TorcidaTiger

Debil jesteś. Spieprzaj z filmwebu.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: