Grifter Grifter
ocena: 9

Kameralne, animowane cudeńko !!

Para emerytów John i Hilda przygotowuje się do nuklearnej zagłady. Środki zaradcze – zamalowanie okien białą farbą, zakrycie się materacami, które będą nachylone do ściany pod kątem 60 stopni itp. Z jednej strony ironia pełna gębą, z drugiej ponadczasowy film o pacyfistycznym wydźwięku (jedna z najlepszych scen to ta, w której John wyczytuje dziesiątki nazw organizacji narodowych działających na rzecz pokoju, co kwituje Hilda „ – Tak, ale oni wszyscy nie przeszkodzili wojnie!!), w dodatku podpisany świetna muzyką Johna Watersa…

I gdy już po nuklearnej katastrofie, para staruszków, marniejąc z dnia na dzień, wymiotując, tracąc włosy, zaczynają zadawać pytania „co się dzieje?” wciąż licząc, że przybędzie po nich pomoc, staje się nam bliska, a pokłady empatii wobec nich osiągając apogeum. Dobrze wiemy jednak, że szczęśliwego zakończenia tu nie będzie. Bo my widzowie, w przeciwieństwie do poczciwej pary znamy zakończenie i los jaki ich czeka. Ich egzystencję w milczeniu obserwuje się do samego końca. W najwyższym skupieniu. I smutku…

Ten niezwykle kameralny (dwie postaci w kadrze) i ascetyczny w formie (prosta kreska) film animowany robi piorunujące wrażenie, o wiele większe niż wszystkie inne rozbuchane obrazy o apokalipsie razem wzięte. Zapomniane dzieło, do którego warto dotrzeć.

Moja ocena - 9/10
GRIFTER POLECA !!

• Renegat_

Rogera Watersa.

• Grifter Grifter

Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina. Lubić Floydów i strzelić takiego babola. No sam nie wierzę :|
      Dzięki za czujność !!

• AlexAshtray AlexAshtray

Miałem obejrzeć ten film, ale najpierw przeczytałem komiks.. I biorąc pod uwagę, że struł mnie na 3 dni, prędko filmu nie obejrzę.
    Niemniej jedno i drugie to genialne dzieła, które każdy powinien przeczytać/obejrzeć... a jednocześnie lepiej, jakby tego nie zrobił, bo WTWB po prostu boli.
    Koszmar całej sytuacji, a zwłaszcza motywu "Kiedyś napewno po nas przyjdą!" oraz worków jest przytłaczający.

• Grifter Grifter

Oho, nie wiedziałem, że istnieje komiks. Dzięki za zwrócenie uwagi na ten fakt !

• AlexAshtray AlexAshtray

Istnieje, to na jego podstawie powstał właśnie ten film ;] Ciekawą sprawę stanowi fakt, że John i Hilda są wzorowani na rodzicach autora komiksu (te postacie pojawiły się w jego wcześniejszym dziele i zostały tak pozytywnie przyjęte przez czytelników, że zakwalifikowały się do WTWB)
        Czytałem w necie wypowiedź jednej osoby, której rodzice sprezentowali WTWB, bo nie wiedzieli, o czym jest.. lata 80, dzieciństwo i trauma murowana ;]

• Grifter Grifter

Dam znać jak już dotrę do komiksu. Dzięki raz jeszcze !!

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: