Fidel-F2

Kołczaka historia wojenna i miłosna. Film zrealizowany na najwyższym światowym
poziomie. Stężenie patosu, zadęcia i kiczu bije na głowę i o trzy długości najbardziej
nasycone tym pierwiastkiem amerykańskie bogoojczyźniane produkcje, widzowi zaś,
rozwala wątrobę bardziej niż najpodlejszy ukraiński bimber. Sceny batalistyczne
widowiskowe acz zupełnie nierzeczywiste, morskie epizody poziomem realizmu
przypominają kreskówki. Co grubsze fakty historyczne zachowane, jednak realizm czasów
zupełnie nieprawdziwy. Psychologia postaci i zachowania symboliczne. I ani słowa o 5
Dywizji Syberyjskiej. Spokojnie można sobie darować.

• Valentajns Valentajns

Znakomita gra aktorka! Film fakt, ukazuje wydarzenia historyczne trochę inaczej, idealizuje bohatera.. ale gł. tematem jest tu miłość. Miłość Anny i Aleksandra. Przepiękny!

• Fidel-F2

Określenie 'film ukazuje wydarzenia historyczne trochę inaczej' jest przekłamaniem. Tam jest bzdura na bzdurze. Na każdej płaszczyźnie.

A gra aktorska? No wybacz, ale każdy jeden grał tam jakby im kije od szczotek w d... powsadzali. Egzaltacja tak okrutna, że od samego patrzenia człowiek potówek dostaje.

• Valentajns Valentajns

Być może mam inne odczucia, ponieważ oglądałam ten film w języku rosyjskim, (zupelnie jak Titanic'a) i jestem pod ogromnym wrażeniem. Każde rosyjskie kino cieszy się uznaniem w moich oczach!

• Fidel-F2

facepalm

• Smallville_7

My dear fidel.How old are you?

• Fidel-F2

How do you think?

• Smallville_7

25-35 i nienawidzisz i myślę,że nienawidzisz rosjan wszyskiego co jest z nimi związane gdyż zrobili tobie jakąś okrutną rzecz.

• Fidel-F2

dwa razy pudło

• Smallville_7

proszę zaskocz mnie i napisz,że jesteś jeszcze starszy.Co do filmu on jest historyczny nie dokumentalny i pokazany został jak reżyser tego chciał,a znając kino rosyjskie powiem,że Rosjanie lubią wszystko i wszystkich jako bohaterów.Dlatego proponuję trochę dystansu.

• Fidel-F2

jestem starszy

jest mi obojętne co lubią Rosjanie

To nie jest film historyczny. Pod względem prawdy i realiów historycznych jest koszmarny. Gdyby w którejś ze scen zagrały dinozaury jego jakość historyczna w niczym by się nie zmieniła.

skąd pomysł że brak mi dystansu? wyraziłem swoją opinię i odpowiadam na pojawiające się kontrargumenta i eta wsio

• Smallville_7

miało być "Rosjanie lubią ukazywać wszystko i wszystkich jako bohaterów"

• Fidel-F2

domyśliłem się i moja odpowiedź pozostaje bez zmiany, fakt, że ktoś lubi kaszankę nie spowoduje, że zacznę na nią mówić kawior

• miotaczplomieni

Świetnie zrealizowany film z przygnębiającą fabułą, pokazującą zwycięstwo czerwonej zarazy, które zakończyło się eksterminacją kilkudziesięciu milionów Rosjan i kilkudziesięcioletnim zagrożeniem dla całego świata.

• Fidel-F2

cóż świetnego w tej realizacji?

• miotaczplomieni

Rosjanie co prawda nie mają takich funduszy, jak Hollywood, ale jednak robią filmy o czymś. Jeśli się skoncentrować na kwestiach technicznych, to oczywiście produkcjom amerykańskim nie dorównuje (to tak, jakby porównywać "Wiedźmina" do "
                              Władcy pierścieni"), ale chodzi o fabułę. Jeśli ktoś zna trochę historię upadku carskiej Rosji i tego konsekwencje (dla samej Rosji i dla całego świata), to film się w tym kontekście fajnie ogląda.

• Fidel-F2

ja znam historię upadu carskiej Rosji i w tym kontekście film ogląda się wyjątkowo słabo jako, że fałszuje rzeczywistość na potęgę

• bebe_bang_bang bebe_bang_bang

Zgadzam się z przedmówcą , jeden z najsłabszych rosyjskich filmów jakie widziałam. Wielkie rozczarowanie , jeśli już wpakowali tyle kasy w produkcje , to mogli by się trzymać faktów historycznych ,a nie naciągać ich pod fabułę. Główne role mało wiarygodne . Jedyne co podbija u mnie notę , to scena batalistyczna z początku .

• iwanniegrozny iwanniegrozny
                                    ocena: 5

film rozczarował. Przyczyna, prawdopodobnie, tkwi w tym, że w jednym filmie próbowano połączyć wątek miłosny, biograficzny i historyczny i na wszystko nie starczyło czasu, no i nie wiadomo było - na czym się koncentrować. Powała sprymitywizowany przekaz wydarzeń historycznych. Tam gdzie Hollywood wstawia amerykański sztandar twórcy "Admirała" wstawili popa z kadzidłem. Wizualnie - film z rozmachem, emocjonalnie - bardzo płytki. Druga połowa filmu - to w ogóle kino drogi (w sensie dosłownym).

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: