Ottiss14 Ottiss14

AKIRA ,wcale nie jest takim nudnym filmem jak tutaj kilka osób uważa. Owszem jest nieco dłużyzn ,ale i tak jest mnóstwo pozmieniane w stosunku do komiksu. Aż się zdziwiłem. Choć mam tylko jeden tom AKIRY to widać ,że komiks jest dużo dłuższy. W każdym razie film mnie poruszył ,nie ma tam abstrakcyjnego filozofowania co jest częste w produkcjach japońskich. Sens ,morał -czy jak to nazwiecie -w tym filmie jest właściwie podany na tacy ,nie jest to tytuł który każe rozmyślać nad sobą na długo po zakończeniu seansu. Są faktycznie wszystkie kluczowe dla człowieka wątki ,polityka ,religia ,nauka itd. Wszystko sprowadziło się ostatecznie do jednego ,wszystkie te wątki okazały się być u podstawy jednym. Co robili rządzący? Co robili rebelianci? Niszczyli by na nowo tworzyć,byli w tym tacy sami. Szczególnie widać tutaj zespolenie religii i nauki w osobie Tetsuo. Człowiek który uzyskał Boską moc ,zostaje przez nią wchłonięty ,a z pomocą innych obdażonych mniejszą mocą udaje się skupić tą czystą energię tworzenia do postaci niewielkiej kuleczki. Co to ma za znaczenie? Wszechświat we wszechświecie? Wszechświat wielkości pchły? Co za różnica? "Wiemy",że wszechświat ma granice ,że się rozszerza i kurczy. Hindusi nazywają to oddechem swojego Boga. Ale nie wiemy ,czy jest coś poza jego granicami? Może jakaś istota gra sobie nami w kulki jak to było pokazane w zakończeniu Facetów w Czerni? ;) Ostatnia scena jest naprawdę bardzo piękna. Lecimy przez wszechświat mijamy galaktyki i słyszymy głos "Jestem Tetsuo". Oto czym się stał Tetsuo-Bóg. Spór religii z nauką nie ma sensu ,bo Bogiem jest moc tworzenia. Myśląc w ten sposób nie musimy się zastanawiać ,kto stworzył Boga ,ani czy Bóg stworzył wszechświat. Bogiem jest samo tworzenie. Tetsuo ,z człowieka zaczął się przekształcać w coś biologicznego ,ale nieustannie zmiennego. Stanie się Bogiem ,czyli nowym wszechświatem było kolejnym etapem. Tutaj pojawia się motyw Buddyjski ,bowiem Buddyści dążą do Boskości. Każdy ma w sobie Naturę Buddy ,czyli Boga. Brzmi znajomo? Tak ,to samo słyszymy w AKIRZE. Boska moc tworzenia jest w każdym człowieku. Ale tak jak Buddyści ,trzeba się cierpliwie rozwijać ,bo co gdyby taką moc otrzymała ,a nie rozwinęła ,pasożytująca ameba ,obojętny na wszystko kot ,głupi szympans ,czy murzyn ,który zna jedynie zło i przemoc? Z resztą ostatni przykłąd jest doskonały ,spójżcie co się dzieje ,gdy prymitywni murzyni zostali wpuszczeni do świata ludzi i dostali do ręki z dnia na dzień to nad czym my pracowaliśmy i razem z czym rozwijaliśmy się przez milenia. Jedyne co potrafią z tym zrobić ,to siać terror ,gwałt ,zniszczenie ,nie stworzyli niczego. Nie dali nam niczego w zamian ,żadnego odkrycia ,wynalazku. Bo muszą się rozwijać sami ,w swoim tempie. Tutaj poruszyłem wątek polityczny ,czy w zasadzie światopoglądowy ,co może wywołać kontrowersje. Ale co to ma za znaczenie ,że ja tak myślę? Nie ma żadnego. Pomyślcie co by się stało ,gdyby ludzie to zrozumieli. A raczej co by się nie stało dzięki temu.
To naprawdę wspaniały film ,łatwy w odbiorze ,spójny i błyskotliwy. Przedstawia ,bardzo mądry ,być może ostateczny pogląd religijno-naukowy. Jedyną różnicą jest to ,że religia określa Boga ,a nauka go odkrywa. AMEN

• BartlomiejD.

Ciekawa wnioski, prawie w całości można się z Tobą zgodzić choć z tymi murzynami to za bardzo poszedłeś do przodu. Niesprawiedliwie ich ocenisz. Co do Akiry trochę dużo przemocy i przekleństw a nie lubie tego, dbam o swoją podświadomość i świadomość bo jest coś w tym przemoc obejrzana 100000 razy moze wpłynąć na nas to jak z reklamami. A i dzięki że mi uświadomiłeś końcówkę, wszystko mi się teraz uporządkowało w dyńce :)

• GoHangYourself GoHangYourself

Niczego nie wynaleźli, bo byli całkowicie pochłonięci czym innym, np. niewolniczą pracą. Już nie wspominając nawet o ograniczonym dostępie do nauki w późniejszym okresie. A a przez kogo? Przez białasów. Ot, z czego narodziła się ta agresja. Pleciesz głupoty, lekko mówiąc.

• Ottiss14 Ottiss14

Niewolniczą ,pracą ach. To dlatego od prawi 200 lat nie pracują. Odpoczywają po tym jak ich prapradziadowie trochę pozasuwali na plantacji. Ładnie tłumaczysz murzynków ,szkoda ,że Biali nie mają tyle litości dla siebie nawzajem i np. nie roztkliwiają się nad nami niemcy ,choć przy tym co nam zgotowali to tzw.niewolnictwo murzynów przypomina letni obóz harcerski. Z resztą historia dowiodła ,że niewolnictwo to jedyny sposób ,żeby zmusić murzynów do pracy. Ale nie chce mi się wchodzić w ten temat jak już mówiłem nie powinno nikogo obchodzić co ja myślę ,mi wystarczy ,że swoje poglądy buduję na wiedzy i empirycznych doświadczeniach.

• yarethh

skoro nie powinno nikogo to obchodzić to po co upubliczniasz swoje przekonania odnośnie innej rasy na forum filmowym?

• rhotax rhotax

O! Powinno być jakieś miejsce na "złote cytaty - czyli proste trafne riposty na debili". Bardzo dobre i proste podsumowanie jego słowotoku.

• Ottiss14 Ottiss14

Debilem jest ten kto nie potrafi poprzeć swoich wypowiedzi argumentami. A upubliczniam ,bo odpowiadam na czyjegoś posta na ten temat bystrzaku.

• PabloPicasso

No cóż najwyższy wskaźnik przestępczości wśród Czarnych nie bierze się z nikąd.

• Ottiss14 Ottiss14

Owszem. Jedynym źródłem popełniania przez kryminalistów przestępstw ,jest ich własna degeneracja. Jak wytłumaczysz ,to ,że co czwarty murzyn w RPA przyznaje się (a więc w rzeczywistości jest to dużo większa liczba) do popełnienia więcej niż jednego gwałtu ,a co 3 ,że dokonał pierwszego jeszcze jako nastolatek? Jak wytłumaczysz to ,że w USA średnio co 30 minut murzyn gwałci Białą kobietę? Bo ich przodkowie po pracowali na polu? A my? Przeszliśmy w czasie drugiej wojny nieludzki koszmar ,holokaust ,najstraszniejsze rzeczy jakie robił człowiek człowiekowi ,tylko my Polacy i żydzi. I co? Jak wytłumaczysz ,że nie zachowujemy się jak zwierzęta? Wytłumaczenie jest jedno. Nie jesteśmy nimi.
                Z resztą to temat o filmie ,więc proszę pisać na temat.
                Obejrzałem Akirę dzisiaj ponownie i zrobił na mnie tak samo wielkie wrażenie ,a nie potrafię wskazać innego filmu który by pozostawiał po sobie takie uczucie jak ten. Arcydzieło.

• gust11 gust11

Co do filmu - bardzo dobry 8/10
                  Świetna animacja, kreska nietuzinkowa, historia naprawdę dobra i bez zbędnych wywodów, zakończenie MAJSTERSZTYK.
                  Polecam

Co do rasizmu, sami zgotowaliśmy sobie ten los <w skrócie trzeba było ich nie wywozić z afryki>
                  Co mają robić? Wyobraź sobie że np. Hiszpan jest wywieziony do Norwegi <co on ma tam robić? oliwki zbierać?>
                  Każda nacja pasuje do własnych terenów ---> BTW ten schemat jest przez naturę stworzony i działa idealnie od milionów lat.
                  Czarni ---> Afryka
                  Biali ---> Europa
                  itd itp ect
                  Najgorszą rzeczą w naszej historii jest wtargnięcie białego człowieka na ziemie czerwonych. USA ma bardzo krótką historię, biali na amerykach rozrośli się potężnie ale tam nie pasują więc potrwa to krótko (nie piszę o kilku latach ---> ale tysiąc lat to maksymalna ilość czasu zanim Indianie znów będą żyli jak wcześniej)

• Ottiss14 Ottiss14

Zgadzam się ,Biali stają się w Stanach mniejszością ,więc jak po symbolicznym upadku miasta Detroit ,faktycznie kraj ten będzie za jakieś sto lat nawet nie na poziomie Somalii ,czy Zimbwabwe ,ale na poziomie afrykańskich krajów których nie ma na mapie. Ale to nie indianie będą tam grasować ,raczej zostaną wymordowani za zbyt urodziwe twarze i nieodpowiedni kolor skóry (w afryce pali się żywcem nawet murzyńskich albinosów).
                    Biali pasują do stanów i świetnie się tam mają , klimat w ogóle się nie przyczynił do upadku Białego człowieka w USA. Po części odpowiada na to i inne pytania w swoich wykładach Pan z linka poniżej.
                    Widzę ,że masz poglądy takie same jak ja w kwestii tego jak wyglądałby normalny świat ,zgadza się z nami również dr.Duke ,powinno Cię to zainteresować: http://www.youtube.com/watch?v=2RvRfZMXmOo
                    Pozdrawiam!

• Rincewind85 Rincewind85
                  ocena: 9

Ottiss14 czy ta cyfra w twoim nicku ma sugerować, że masz 14 lat? bo raczej nie, że jesteś urodzony w 1914.
                  jeżeli tak - to skąd chłopcze wiesz jak pracują "czarni" - tyle już świata zwiedziłeś, tylu ludzi poznałeś i tak się na wszystkim znasz?
                  słuchasz debilizmów wypowiadanych przez takich jak ty sam niedorozwiniętych rasistów, oni słuchają ciebie i tak słuchając siebie nawzajem dochodzicie zapewne do wniosku, że skoro tak wiele osób o tym mówi to musi być prawda choć skąd ta informacja pierwotnie wypłynęła żaden z was nie wie.
                  ja poznałem kilka bardzo pracowitych i ambitnych czarnych osób w życiu, jakiegoś nieroba skończonego nie, ale nie wątpię, że tacy też są.
                  ale co z tego? białych nierobów na każdym kroku w Polsce widzę, jak chyba każdy zresztą, jakoś na tej podstawie nikt nie wyciąga wniosków, że biali to obiboki.
                  ale wystarczy że jakiś buras bez szkoły gdzieś spotkał murzyna który nie chce chodzić do pracy (albo gadał z kimś kto takiego spotkał, a najpewniej gadał z kimś kto gadał z kimś kto gadał z kimś kto czytał o kimś kto zna takiego murzyna) to już zacznie na tej podstawie twierdzić, że wszyscy czarni to nieroby.
                  co te amerykańskie filmy i kontakt z i przyfłupami w szkole robi z ludźmi? skąd wzięli się rasiści w kraju gdzie ilość czarnoskórych w stosunku do reszty ludności jest dużo mniejsza niż dozwolone stężenie alkoholu we krwi kierowcy?
                  PS: a zmierzył ktoś co ile gwałcone są kolorowe kobiety przez białą rasę panów w usa?

• Ottiss14 Ottiss14

Owszem zwiedziłem większość Europy i w Rodzinie mam ludzi którzy będąc szefami budowy w USA musieli zwalniać wszystkich murzynów ,bo nie chcieli wykonywać obowiązków ,a nakłaniani do pracy nazywali go "synem hitlera". Nie chce mi się na ten temat rozpisywać ,polecam przestudiować mój blog:
                    http://samodzielniemyslacy.blogspot.com/
                    znaj dziesz tam odpowiedzi na swoje pytania.
                    Z murzynami kontakt miałem ,miała go moja Rodzina i stąd właśnie moje poglądy. Mam w Rodzinie afrykanera ,czyli Białego urodzonego w afryce ,który chciałby tam mieszkać i tęskni za RPA ,a jednocześnie nienawidzi murzynów z powodu tego co robili jego Matce. Blade pojęcie o tym da Ci książka "Hańba" afrykanera Noblisty J.M. Coetzee'go. Poczytaj sobie statystyki kryminalne krajów gdzie jest kilka procent murzynów ,poczytaj o realiach czarnej afryki ,czarnej Europy i czarnych stanów. Otwórz głowę ,zdejmij kłamliwe poprawnościowe klapki i doedukuj się. Zacznij od tego: http://www.youtube.com/watch?v=2RvRfZMXmOo
                    Pooglądaj też inne filmy tego mądrego człowieka ,który cieszy się wielkim szacunkiem na całym świecie wszystkich kontynentach ,również wśród murzynów ,a szczególnie w krajach arabskich.
                    A co do Post Scriptum to owszem był kiedyś w USA JEDEN taki przypadek ,było to takie wydarzenie ,że zrobiono w okół tego burzę medialną ,ale niestety okazało się ,że rzekoma ofiara była prostytutką ,a Biali studenci nie widzieli jej nigdy na oczy. Nie znam szczegółów znam wyrok sądu.

• Ottiss14 Ottiss14

Chciałbym też przy okazji powiedzieć ,że w handlu niewolnikami przytłaczająco dominowali żydzi i to nie tylko te 200 lat temu ,ale w Izraelu niewolnictwo funkcjonuje po dziś dzień. Informacje na temat kultury żydowskiej i ich historycznych dokonaniach godnych "narodu wybranego" przeczytacie na moim blogu ,np tutaj: http://samodzielniemyslacy.blogspot.com/2011/07/zydzi-handla...
    czy tu: http://samodzielniemyslacy.blogspot.com/2011/07/sowianki-jak...
    czy tu: http://samodzielniemyslacy.blogspot.com/2011/03/zydzi-o-goja...
    Ponadto zauważyłem ,ze dzisiaj rasistą nie nazywa się kogoś kto dąży do eksterminacji odmiennych ras ,ale człowieka który mówi prawdę. To samo z antysemityzmem. Powiesz na głos o zbrodniach żydów ,jesteś parszywym ,zacofanym zaściankowym ,polaczkowym antysemitą. Coś pięknego ;)
    Dodam na koniec ,że w Katyniu egzekucje przeprowadzali żydzi. Na moim blogu znajdziecie izraelską gazetę z wywiadem i skan orginału.

• borsuk96

Z tego co pamiętam z historii to kolonizacja Afryki zaczęła się na 100% w XIX wieku. Co zatem na kontynencie afrykańskim robili jego mieszkańcy przez 1700 lat? Myślę że to wynika z klimatu i kultury. W Europie były warunki umiarkowane a ponadto wojny które przechodziły przez kontynent europejski wprowadzały rozwój

• Ottiss14 Ottiss14

Ależ w afryce mieli i mają niekończące się wojny. Jakoś nie wpływa to na ich rozwój. Czy prymitywność murzynów wynika z kultury? Ciężko u nich mówić o czymś na tyle usystematyzowanym i rozbudowanym ,by można było to nazwać kulturą. Jedno co na pewno jest w ich zwyczajach bardzo ważne to gwałty. Np.zwycięskie plemię gwałci pokonane i to odnosi się również do gwałcenia mężczyzn. w RPA rocznie rejestruje się ok.2 miliony gwałtów. Nieoficjalne statystyki są zapewne jeszcze gorsze. w stanach gdzie murzyni stanowią obecnie już chyba 11% ,średnio co 30 minut murzyn gwałci Białą kobietę. To tylko powierzchowny opis tematu ,ale myślę ,ze można powiedzieć ,iż gwałt stanowi jeden z najważniejszych elementów murzyńskiej obyczajowości. Jednak myślę ,że przyczyną ich braku rozwoju jest po prostu ich wrodzona tępota. Średnie IQ dla murzyna wynosi tyle co próg upośledzenia ,dla pozostałych ras. Bo jeśli chodzi o klimat to do dzisiaj pokutuje wyobrażenie o afryce południowej jako o pokrytej piaskiem pustyni. To arabowie żyją na piaszczystych pustyniach i stworzyli całkiem porządnie rozwiniętą cywilizację z wyjątkową architekturą. Na południu i murzynów klimat jest taki jak w Polsce mniej więcej ,tylko ,że tam jest bardziej zielono i w takim Kongu mają wielkie dżungle. Biali doskonale sobie radzili z klimatem afryki ,pomijam farmy ,ale wybudowano w takim RPA elektrownie i zbudowano dwa duże, piękne , nowoczesne miasta. W afryce południowej też jest klimat umiarkowany. Z resztą myślę ,że takim skandynawom było gorzej walczyć z zimnem w starożytności ,kiedy budowali swe cywilizacje ,niż murzynom z ciepełkiem i łagodnymi zimami.
        Mam swoją teorię która wiele by wyjaśniała. Ponieważ nie wiadomo ,czy Neandertalczycy zostali przez pierwotnych Homo Sapiens wybici ,czy się z nimi skrzyżowali ,stwierdziłem ,ze przecież obie wersje są możliwe. Murzyni to ten odłam homo sapiens który bał się wyjść z afryki ,albo z jakichś innych powodów nie mógł ,czy nie chciał ,i ten odłam się skrzyżował z homo sapiens neanderthalensis. To by wyjaśniało ich małpie proporcje ciała (np.wydłużone ręce) ,czy kształty czaszki niewiele się różniące od neandertalczyka no i ich ociężałość umysłową. Natomiast pozostali homo sapiens sapiens ,ci bardziej odważni i agresywni ,którzy nie bali się eksplorować nieznanych terenów ,wybili neandertalczyków ,którzy wyszli do "azji" ich śladem.
        Chciałbym też przy okazji sprostować kolejny z mitów pokutujących w ogólnej świadomości jakobyśmy "wszyscy byli kiedyś murzynami". Otóż jest to typowy skrót myślowy godny idioty. Owszem ,gatunek ludzki wyszedł z afryki ,ale wtedy nie wyglądaliśmy tak jak teraz ,byliśmy niżsi ,bardziej owłosieni ,ale skórę mieliśmy stosunkowo jasną (klimat dopiero zaczynał się ocieplać po globalnym zlodowaceniu ,ale teraz znowu klimat się ochładza). Tak więc każda z ras zupełnie nie przypomina ani pierwowzoru ,ani pozostałych dwóch głównych (choć ras jest znacznie więcej niż trzy ,wewnątrz Białej były co najmniej trzy ,które się potem jeszcze bardziej podzieliły). Tak więc nie pochodzimy od murzynów ,ale mamy z nimi wspólnego przodka. Tak samo jak nie pochodzimy od małp ,ale mamy z nimi wspólnego przodka. Z resztą taki argument ze strony "tolerancyjnych" jest tak naprawdę strzeleniem sobie w stopę ,ponieważ skoro wszyscy wyewoluowali z murzynów ,a murzyni pozostali murzynami ,to raczej źle o nich świadczy. De facto są oni odpadem genetycznym i gdyby zostawić ich sobie samych to już dawno by zniknęli z powierzchni ziemii.

• Rincewind85 Rincewind85
          ocena: 9

hahaha dopiero zajrzałem tutaj odkąd napisałem poprzedni komentarz. nie chce mi się wszystkiego potem czytać ale z tego co zdążyło się rzucić w oczy:
          widać że otis to nie tylko rasista ale i antysemita - brawo, po co się ograniczać? nie ma jak szerokie horyzonty. a tak poważnie to nie jestem zdziwiony. rasizm, antysemityzm, homofobia itd. idą zwykle ramie w ramie i występują u ludzi niejako w pakietach. razem z IQ poniżej normy i kulturą też niedorozwiniętą jakąś.

a co poza tym? W USA BIALI ZGWAŁCILI JEDNĄ CZARNĄ KOBIETĘ W HISTORII! ahahahaha ale się uśmiałemXD ale nie - czekajcie! jedną czarną w historii zgwałcili biali, ale tak na prawdę to żadnej bo ona tak na prawdę byla dziwką a oni jej w życiu na oczy nie widzieli! czyli czarni gwałcą białe amerykanki na każdym kroku każdego dnia, a czarnej kobiety biały nigdy fizycznie nie zniewoliłXD alternatywna historia ameryki!XD no bo wiadomo, że czarni tylko w ameryce kradną i zabijają i gwałcą, a biali to tacy mili ludzie że tylko ofiarami przestępstw padają. pewnie dla tego w Polsce nie ma kradzieży gwałtów ani morderstw - nie ma czarnych to nie ma kto przestępstw dokonywać. i dla tego Polacy są tacy szczęśliwi i bezpieczni - prawda?XD

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: