0tik

Ludzie jako źródło energii? Przecież tyle zwierząt na świecie żyje, a maszyny niby akurat
człowieka sobie upodobały? Ten element uznaję za nierealistyczny, mający tylko wywołać
emocje w widzu.

• mmc7 mmc7
    ocena: 9

Taaak...tak się składa, że wszystkie wyginęły przez zasłonięcie słońca...zauważ, że na filmie nie ma praktycznie żywego stworzenia poza ludźmi.

• reese reese
      ocena: 8

No i dochodzi jeszcze element zniewolenia. Taka zemsta maszyn za wykorzystywanie ich do swoich niecnych celów. Nie pamiętacie jaki architekt był dumny z siebie podczas rozmowy z Neo?

• 0tik

No wlaśnie to jest dziwne. Bo to że one się mściły, było właśnie takie nie koniecznie spowodowane matematycznymi obliczeniami maszyny, a ludzką cechą.

• reese reese

Do tego to wszystko zmierza maszyny stały się samoświadome to już nie były matematyczne obliczenia tylko kierowana intuicją inteligencja a w takiej muszą pojawić się słabości. Ale tu raczej nie chodzi o taką zemstę 'a macie ludzkiska' to było bardziej podyktowane zamianą ról. Ludzie wykorzystywali maszyny, maszyny po przejęciu władzy wykorzystały swoich dawnych panów do przetrwania. Poza tym z tego co zdążyłem zauważyć wiele programów świetnie się bawiło w Matrixie kosztem ludzi.

• 0tik

"Poza tym z tego co zdążyłem zauważyć wiele programów świetnie się bawiło w Matrixie kosztem ludzi".
            Zapodasz jakieś przykłady? JA sobie w trylogi ani animatriksie takiego czegoś nie przypominam

• reese reese

Miałem na myśli Merowing'a i jego świtę.

• mmc7 mmc7

A Smith?
                Wyrocznia?

• powerplay powerplay

Wyrocznia jest przykładem , żę maszyny nie kierowały sie tylko logika. intuicje pojmowały, ale tylko jako zło konieczne do stworzenia matrixa, co nie świadczy, że była im obca. z logiki były za to dumne.

• mmc7 mmc7

Po pierwsze - wyrocznia to nie maszyna - dwa - reese mówił o wytworzeniu się z materii "nieożywionej", czyli mecha pewnej "istoty duchowej" - w tym przypadku kreatywności, chęci zdobywania, a nawet delikatnego współczucia. Nie oszukujmy się, my także jesteśmy tylko zlepkiem pierwiastków.

• powerplay powerplay

Wyrocznia to maszyna! :) w materii nieożywionej a może tylko w istocie duchowej. Nie została narodzona w naturalny sposób. Fakt ewoluowały na tyle by dzieki Matrixowi móc odzucić "ciało'' mecha i błądzic w cyberprzestrzeni miedzy serwerami programu. Ba nauczyły sie nawet myślec kategoriami ludzkimi jak Sati i jej rodzice. Zycie a raczej nieodparta chęć istnienia jest jak wirus. Idea czyli chęć, motyw + przestrzeń jaką maszyną stworzył matrix, dały im możliwość wyboru. Być jak Wyrocznia i lawirować by istnieć, bądź niezmiennym wzorem podążać równaniem Architekta. Jedno i drugie miało swoja droge do podtrzymania istnienia, ale nie byli ludzmi. Swiat organiczny był dla nich zamkniety. Wyjatkiem jest Smith i Neo. Tyle że, jeden to coś wiecej niż program, drugi wiecej niż człowiek. We śnie( a takim w pewnym sensie był matrix) wszystko jest możliwe. polecam Incepcje. pozdro

• 0tik

Polecam 13 piętro (bo to taki niedoceniony przodek incepcji)

• powerplay powerplay

Dzięki, zapuściłem torrent. tematyka ciekawa. yes I am a thief :D

• mmc7 mmc7

Incepcja nie przypadła mi do gustu - co do 13 piętra - zgadzam się że to niedoceniony film. Gdy pisałem że wyrocznia to "nie maszyna" chodziło mi o to, że ona "nie istniała" w świecie realnym, a może raczej mogła istnieć pośrednio. Wyrocznia, jak i każdy inny program czy wirus to twór maszyn - jednak to nie znaczy, że nią jest. Przecież my tworzymy maszyny, a nie są one ludźmi prawda? Chodziło mi ogólnie o to, że wszystko dąży do wolności, a gdy to osiągnie, rozwija w sobie coraz bardziej "duchowe" cechy - co powoduje, że maszyny stały się niedoskonałe.
                        Pozdrawiam ;)

• 0tik

bełkot wyczuwam, ale rozumiem że (gdybym obejrzał matrixa jeszcze raz to bardziej bym temat ogarniał.) Wyrocznia jest traktowana przez Matrix jako wirus, i chce się jej pozbyć. Jest tak dla tego, że Wyrocznia jest Potężnym/wyjatkowym programem i może wpływać na przyszłosć tego co się w matrixie dzieje.
                          (ale co ja tam wiem, skoro nawet nie wiem dlaczego Maszyny zgodziły się na "nie atakowanie" syjonu w zamian za wyeliminowanie Smitha. Przecież smith był częścią Matrixa i był pod kontrolą maszyn)

• mmc7 mmc7

nie może być wirusem ;) smith jest programem, co stał się wirusem. Wyrocznia to niezależny, zmodyfikowany program.

• Blackbb4 Blackbb4
                              ocena: 10

której ,jak i całemu Systemowi zagrażał w liczbie mnogiej
                              sam rdzeń Kreatora w postaci dziecka zawahał się ,dając Wybrańcowi wolną rękę działania i ten ,tak jak wcześniej poprzez LOGIKĘ istnienia i popełnionego błędu maszyn dał wolność tym ,którzy Zostali zrodzeni w nowej Rzeczywistości.

• Blackbb4 Blackbb4

dokładnie,to logika samo istnienia dała im przewagę nad niestety cofniętą ,jak to maszyny zdeformułowały rasę ludzką,która sama doszła do kresu swojego istnienia w czasie rzeczywistym.

• Blackbb4 Blackbb4

Po wielkiej wojnie pojmowały już wszystko,mimo swych niedoskonałości względem swoich dawnych panów, pojęły drobna cząstkę pomiędzy dobrem a złem

• Blackbb4 Blackbb4

Stworzenie Matrycy było dla ludzkości AKTEM ŁASKI,po czym pożytecznym stało się stworzenie tego,czego nie widzieli wcześniej,a zobaczyli póxniej
            stając oko w oko z Prawdziwą rzeczywistością maszyn które stworzyli sami.

• Der_SpeeDer Der_SpeeDer

Owszem, ten element jest nierealistyczny - ale bynajmniej nie z powodu, który podałeś.

Czerpanie energii z ludzi jest całkowicie nierealne z prostego powodu. Rzeczywiście, nasze ciała generują trochę elektryczności (przepływ impulsów w neuronach). Rzeczywiście, wydzielają ciepło. Tyle że procesy te odbywają się nie bez kozery - i jedno i drugie, jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Jak więc miałyby od nas maszyny pobierać energię, nie zabijając nas przy tym? Jak ludzie mieliby w tym Matriksie myśleć, czuć, działać, odczuwać bodźce - skoro potrzebne do tego wszystkiego impulsy w neuronach byłyby wykorzystywane jako źródło energii? To tak, jakby ktoś wymyślił, że można generować prąd z ruchu łopat wiatraka pokojowego (takiego, którym się chłodzimy w lecie) - nie można czegoś takiego zrobić, bo ów wiatrak sam potrzebuje prądu, aby się obracał. Dlatego z punktu widzenia nauki, pomysł z traktowaniem ludzi jako bateryjek nie ma najmniejszego sensu.
    A nawet pomijając problem zasady zachowania energii - my tej elektryczności wytwarzamy tak mało, że więcej by sam Matrix energii pochłaniał, niżby ludzie jej dostarczali.

• Pablo175 Pablo175

Ludzie jako źródło energii to niedorzeczność... istnieje MASA innych form pozyskiwania energii! kompletnie nie rozumiem w jaki sposób odcięcie maszyn od energii słonecznej miałoby je powstrzymać. Tylko 0,5% światowego zapotrzebowania na energię elektryczną jest zaspokajanych w taki sposób.

• Der_SpeeDer Der_SpeeDer

Nie zapominaj, że dzisiaj zasobów naturalnych przerabianych na energię (węgiel, ropa naftowa paliwa nuklearne) jest w bród. W przyszłości mogą się one znaleźć na wyczerpaniu - co jak najbardziej uzasadniałoby konieczność przerzucenia się na energię solarną.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: