użytkownik usunięty

Klasyka filmu czarnego.To jest to!Dzis takich filmów już nie ma.Króluja bzdety i Avatary w "2012" roku!!!Kino siegneło zenitu swego rozwoju w latach 40.50.i 60.

• trzyczwarte trzyczwarte
    ocena: 8

Nie zgadzam się! lata 70 to genialne kino niemiecki i rosyjskie (Stroszek, Strach zżerać duszę, Stalker itd) to także nowa fala australijska z Peterem Weirem oraz kolejne błyski hollywood, każda dekada ma swe perły i ostatnia zdanie wydaje się być nadmierną generalizacją. Choć również uważam lata 40 w USA i 60 we Francji za najlepsze okresy ;)

• marscorpio marscorpio
    ocena: 8

Zgadzam się... z oboma moimi szanownymi przedmówcami. "ASFALTOWA DŻUNGLA" to jest KINO! Takie filmy juz dzis nie powstają. Klasyka czarnego kryminału!!!

Ale zgadzam się również z opinia, iż ww. filmy, powstałe w latach 70-tych, są rewelacyjne. Zwłaszcza "STALKER", który uważam za arcydzieło i nawet ośmieliłem się przedłożyć jego interpretację na FW.

Przy czym, niczego nie odejmując obu wpisom, chciałbym zauważyć, iż znakomite było kino nieme. Genialna "PUSZKA PANDORY", która ostatnio widziałem, przypomniała mi o tym. Zatem fakt, każdy z okresów jest niepowtarzalny i wydał dzieła wybitne. Jedynie to, co dziś powstaje (wyminione avatary czy inne istotopodobne produkcje) to definitywne bzdety.

Pozdrawiam obu panów!!!

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: