bronkovic bronkovic

Wnioskuję, że twórcy filmu wierzą, że Żydzi są Narodem wybranym, wierzą też, że Holokaust był trzecim oczyszczeniem, w takim razie ciekawe jakie oczyszczenie szykuje im Bóg za to, co robią z Palestyńczykami.

Ale Żydzi pewnie wierzą, że nic ich nie czeka, bo to przecież wola Boga, by zmieść wszystkie Narody, które staną im na drodze do Ziemi Obiecanej, czyli łamania postanowienia przymierza w tym przypadku nie ma.

Pokręcone to wszystko.

• Skylla
    ocena: 9

Oglądałeś chyba film do połowy. Jest w nim kilka kompletnych punktów widzenia i jest znacznie bardziej uniwersalny niż ci się wydaje i wykracza daleko poza judaizm. Do tego świetnie zagrany.

• bronkovic bronkovic

Obejrzałem całość, ale widocznie to dla mnie za mało. Jak znajdę chwilę to obejrzę raz jeszcze. Pozdrawiam

• rzoska rzoska
        ocena: 10

W filmie pokazany jest ogólny zarys poglądów żydowskich na temat swojego "wyjątkowego" pochodzenia i roli jaką zarozumiali żydzi mają odgrywać tu na ziemi. Na szczęście pytania które są tam poruszane w dużej mierze dotyczą wszystkich ludzi wierzących jak i niewierzących. Dla niewierzących jest to klasyczna paranoja wiary w Boga bo przecież gdyby on istniał to by coś zrobił ... Dla wierzących w tym niestety żydów jest to niezrozumiała kara za losy ich przodków o ile można mówić tu o dziedziczeniu grzechów. Jeżeli ktoś interesuje się trochę Bogiem od razu zauważy że Ten ze ST różni się od tego w NT i stąd wiele nieporozumień z tego wynika. Jak dla mnie film rewelacyjny.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: