Ten film, jest jednym z lepszych filmów poruszających bliską mi tematykę wikingów, jednocześnie będący dziełem niedocenionym i przez plebs niezrozumianym.
Po kolei, film jak łatwo się domyślić nie jest całkowitą adaptacją, wpaniałego wczesnośredniowiecznego poematu. Twórcy poszli dalej, wyszli z założenia, że jak w większości dzieł tego okresu rzeczywistość jest wyidealizowana. Dlatego rzeczywistość z filmu jest bliższa rzeczywistości. Brudna, brutalna itp. Co jednak mnie urzekło w tym filmie, to próba obiektywnego uzasadnienia rzeczywistości. Magia nie istnieje, wszystkie wydarzenia uważane jako magiczne (jak na przykład klecha uratowany przez "wiarę") są dziełem przypadku. Jako fan fantastyki w tym przypadku uznaje to za plus filmu.
Druga sprawa to kli,at. Klimat wczesnośredniowiecznej Skandynawii. Dobrze ukazane życie tamtejszej ludności, wplecione po trochę wątki historyczne. Oprócz tego dochodzi język, z którego częśc użytkowników się śmiała, mi odpowiada, choć nie można dokładnie zrekonstruować dialektu saskiego (a szkoda). Poza tym fabuła, ma wszystkoc o dobra fabuła mieć powinna, ciekawy wątek główny, wątki poboczne łączące się z głównym w całość, w końcu dylematy moralne. Zaś główny bohater, o człowiek logicznie myślący, potrafiący obiektywnie ocenić sytuacje, a nie żartobliwy dureń. Więc dlaczego film ma tylko 6,3? Bo nie był nie docenił go wybitny krytyk, przez mównienie, że film jest głupi nie jest oznaką bezguścia.
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca
Polecane wiadomości - baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-