Merina Merina
ocena: 10

Moim zdaniem brakowało filmu takiego jak ten. O II wojnie światowej i jej okrucieństwach
powiedziano już bardzo wiele, powstało mnóstwo filmów, w których widzieliśmy faszystów-
morderców, fanatyków. Gdzieś w tym wszystkim zgubiło się pytanie o to jak możliwe jest by
człowiek stał się kimś takim. Film potrzebny, film ostrzeżenie. Pokazuje, że łatwo obudzić w
człowieku zło. Zgasić już trudniej.

• youkas

Dodałbym, że bardzo potrzebny. Ukazuje jak, albo być może jak rodziło się podłoże do powstania faszyzmu i nazizmu. Mnie ten film każdorazowo wgniata w fotel i nie mogę z niego przez dłuższy czas wyjść. A oprócz tego mam jeszcze miłe wspomnienia z tym filmem.

http://wojtanek.bloog.pl/id,328746791,title,Prelekcja-konkur...

• Merina Merina

Dokładnie, wydaje mi się, że ten film to jeden z najlepszych współcześnie powstałych.

• youkas

Tutaj się z Tobą zgodzę. Bardzo wymagający film: wymaga skupienia, ale także pewnej otoczki historycznej,która przy tym filmie jest wg mnie bardzo istotna

• Merina Merina

Właśnie dzięki temu filmowi można poznać tą otoczkę historyczną z zupełnie innej strony niż z tej znanej z podręczników. Dla mnie- głęboka analiza psychologiczno- socjalna

• youkas

Taki gabinet dr Haneke

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: