Kolejna część planety małp jest mocno pokręcona. Pojawia się tutaj twórca praw małp z pierwszej części niejaki Aldo ale nie on jest twórcą praw tylko Cezar, syn Korneliusza. Myślałem że Aldo obali Cezara i ogłosi się dawcą praw czym nawiązałby do pierwszej części ale historia została zmieniona co budzi we mnie sprzeczne uczucia. Po pierwsze moje poparcie miał Cezar z tą postacią widz jak najbardziej się solidaryzuje, jednak zamiana linii historycznej skreśla wydarzenia z pierwszej planety małp. Generalnie można by powiedzieć że te wydarzenia skreślono już w trzeciej części ale jednak widz miał jakąś taką skrytą nadzieję że jednak historia zatoczy koło. Piąta planeta małp nie wyjaśniła do końca wydarzeń z poprzedniej części. Nie wiadomo co się stało ani jak małpy wygrały z ludźmi. Mamy jednak wyraźne nawiązanie do ostatnich części i niejako film dąży w tamtą stronę do ostatniego momentu. Fabuła ma więc mocny posmak klimatu szczególnie drugiej części. Muzycznie jest to dzieło na miarę jedynki. Muzyka buduje tu napięcie i jak w pierwszej części w dużej mierze zastępuje efekty specjalne.Film jest też znośny aktorsko. Wyszedł zdecydowanie lepiej od poprzedniej części ale jedynce nie dorównał. Warto zobaczyć.
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca
Polecane wiadomości - baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-