Właśnie jestem po seansie filmu Braveheart i powiem szczerze mam mieszane uczucia. Może zacznę od tego na plus. Największe wrażenie na mnie zrobiła na mnie muzyka, szczególnie fragmenty w których wyczuwa się celtyckie klimaty, lekko w stylu soundtracku do filmu Kroniki Portowe. Napewno film też edukuje. Pokazuje nam jak ważnymi cnotami są odwaga, męstwo, honor, jak ważną wartością jest ojczyzna oraz podążanie za własnymi ideałami, za tym w co wierzymy. Nie brakuje tu wspaniałych cytatów ,, każdy kiedyś umrze '',
Gra Gibsona moim zdaniem jest nierówna. Od świetnie zagranej sceny przy zdjęciu hełmu Robertowi ( widać w jego oczach żal, poczucie bezsilności, smutek : dlaczego ty ? ) po kiepskie sceny gdy biegał za swą ukochaną z nienaturalnie rozradowaną miną na początku.
Lecz, myślę że bohater jest lekko przeheroizowany i zbytnio wyidealizowany. Momentami przypomina mi Chrystusa. Co w tym złego ? Oczywiście nic, jednak lubię w filmach gdy bohater oprócz worka zalet potrafi czasem okazać zwykłą słabość, pokazać że też jest człowiekiem, jednym z nas. Łatwiej nam iść za przykładem który jest jak jeden z nas, również popełnia błędy, miewa chwile zwątpienia. Moim zdaniem w tym filmie jest trochę zbyt wiele patosu, a zbyt mało zwykłych ludzkich zachowań.
PS
( do plusów zaliczam również Sophie Marceau, która w filmie wygląda ślicznie ale to nie wpływa na moją ocenę ;) )
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca
Polecane wiadomości - baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-