pitzz pitzz

Jeśli ktoś lubi poezje Mirona Białoszewskiego, słuchać Comy, podziwiać obrazy Salvadora Dali to film też przypadnie mu do gustu. Przynajmniej mnie... A niektórym w ogóle mógł się nie spodobać. Tak to już jest. Trzeba tu docenić świetną gre aktorską Malkovicha i Catherine Keener. Scenariusz niebanalny, nie można było przewidzieć co się zaraz wydarzy ani, tym samym, jak skończy się film.
I pytanie na koniec. Kumpel zapytał się mnie jak oni tam z tego piętra 7 i 1/2 schodzili na dół? Zjeżdżali windą? Jak chciałeś się dostać na górę to wciskałeś button ALARM i łomem otwierałeś drzwi. Żeby zjechać na dół musiałeś czekać na kogoś takiego i dopiero mogłeś wejść do windy?

• borsuk__megaloman borsuk__megaloman
    ocena: 7

A co z tymi, ktorzy sluchaja comy, podziwiaja obrazy salvadora dali i NIENAWIDZA bialoszewskiego? (oczywiscie nie sugeruje w zadnym razie siebie..*4.#^.$..@..$.&%)
    rzeczywiscie oryginalny, surrealistyczny (to od tego ten dali..?) scenariusz, jednak nie jest specjalnie "mądry"- mam tu na mysli sprawy typu głębia, czy refleksyjnosc. nie znajduje tutaj tez szczegolnej psychologizacji, chociaz tak podchhodzilam do tego filmu (wlasciwie- zasiadalam na fotelu przed odbiornikiem).
    jednak contrefait, contrefait, contrefait
    pytanie z serii "pytanie na koniec" jest przednie ]:-> Moze kazdy wychodzil przez glowe Malkovicha

• Kowalblebleble Kowalblebleble

"Jeśli ktoś lubi poezje Mirona Białoszewskiego, słuchać Comy, podziwiać obrazy Salvadora Dali to film też przypadnie mu do gustu."

Bzdura to

• pitzz pitzz

Film jest abstrakcyjny jak poezja Białoszewskiego, dający do myślenia jak teksty Comy i surrealistyczny jak obrazy Salvadora Dali.

• babytronique babytronique
          ocena: 10

Białoszewski pisał na haju, stąd jego "abstrakcyjność", a surrealizm Dalego ma ciagły związek z motywem przemijania (vide 'trwałość pamięci' i powtarzający się element miękkich zegarów), jakoś te wątki z filmem średnio mi do siebie pasują. :)

• asamula asamula

no nie wiem.. on miał rzadkie zaburzenia zwane "agramatyzmem". jego pamiętniki zostały zredagowane przez kolegę. może i pisał na haju ale nie ma to raczej dużego znaczenia

• gupidupek gupidupek

Wystarczy, że ktoś nie lubi głosu wokalisty jak ja, woli inny rodzaj muzyki, czy po prostu mu się to nie podoba i to co mówisz upada ;)

Filmu nie oceniam, bo jeszcze nie widziałem, ale tak czy inaczej nie wiem co ma piernik do wiatraka ;)

• kajt_sweb
          ocena: 5

Coma ma wbrew pozorom płytkie teksy. Tylko nie oglądajcie filmów Salvadora.

• monao92 monao92

Co do comy muszę się zgodzić, ale Salvador tworzył świetne filmy, choćby Pies andaluzyjski

• Parymka Parymka

Mój drogi, z tą Comą to myślałam, że sobie jaja robisz- widzę, że nie bardzo... Coma gówno daje do myślenia. Nie przeceniaj ich tekstów. Są płytkie i banalne. Dziwię się, że przy poezji Białoszewskiego masz nerwy na słuchanie tego chłamu. Faktycznie niektórzy mają dziwne poczucie smaku. Pozdrawiam!

• ikcibaZlewaP

Przy Comie można się co najwyżej dobrze bawić :)

• XIPE XIPE

otóż to. coma to grafomański bełkot. ale są tam słowa klucze, do których "eteryczna" młodzież ciągnie jak muchy do g*wna.

• asamula asamula

brawo dla pani Parymki! zgadzam się w 100%

• Urodzony4Lipca Urodzony4Lipca

tekstem "dający do myslenia jak teksty Comy" dość skutecznie zniechęciłeś mnie do obejrzenia tego filmu :-) dziękuję.

• Ewencja Ewencja
    ocena: 9

Film świetny, zakręcony na maksa; fajny, bo pokazuje, że na pewne rzeczy można spojrzec zupełnie inaczej. Malkovich brawo!

• Mnih Mnih

Białoszewski to najgorszy poeta, jakiego świat widział. Jeśli chcecie się pośmiać polecam jego wiersz pt "Piec" to jest dopiero gówno.. po przeczytaniu wróci wam ochota do życia, a jeśli nie, to pomyślcie sobie, że niektórzy musieli w szkole robić tego analize i interpretacje.

• pagan_poetry pagan_poetry
        ocena: 8

Na przyszłość nie radziłabym wypowiadać się na tematy o których nie masz się zielonego pojęcia..Białoszewski jest specyficzny, nie jest łatwy, wbrew pozorom. Może zrozumiesz jak wyjdziesz z gimnazjum..;)
        Co do Comy- teksty faktycznie płytkie. Jest miliard innych polskich zespołów, które maja wiecej do "powiedzenia".

• pierog123 pierog123
          ocena: 10

e tam. ja lubie come bo zespol super gra a wokalista..no coz.. troche za bardzo rozczula sie nad soba i swoimi pijackimi ciagotami.. ten pierwszy post byl na zachete, ladnie pewnie mialo byc rozpoczete a wy odrazu jedziecie;) film jest surrealistyczny na pewno. moze nie w taki sposob jak obrazy daliego ale gatunek wciaz jest:p wg mnie film arcydzielo. nie jest przegiety. a wlasciwie jest, tylko ze tak mialo byc, i np. ta scena jak malkovich wchodzi do tego tunelu sprawia ze widz sam sie czuje szalony jak bohater! film warty obejrzenia, jednak jak ktos jest fanem filmow typu rambo i trzyma sie takiego klimatu,(wtedy ten film moze nei bardzo trafic itp.)

• martini_filmaniak

Wyraziście i dobitnie zgadzam się z przedmówcą. I taka niech będzie pointa.

• Blumka_94 Blumka_94

na przyszłość: nie zamykajcie się w świecie stereotypów. czytam Białoszewskiego, słucham Comy, podziwiam obrazy Salvadora, a mimo to film nie przypadł mi do gustu... aczkolwiek należy docenić grę Malkovicha.

• HenninHardine HenninHardine

hahaha od kiedy teksty comy dają do myślenia?

• Blumka_94 Blumka_94

dopóki się nie skomercjalizowali

• alex_67 alex_67

film, ym.. no nie wszystkim musi się podobać. moim zdaniem aktorzy grali powalająco [no John to mistrzostwo!], scenariusz zaskakujący, muzyka najsu. i co? no mnie nie powalił. może po prostu nie mój gust. ale wyskakiwanie z Comą czy Białoszewskim nie ma nic do rzeczy... jedno z drugim nie ma najmniejszego powiązania.

• Pawel_eS Pawel_eS

Nie czytam żadnej poezji, nie zachwycam się obrazami Dali a już na pewno nie słucham Comy, a film jest jednym z moich ulubionych filmów ever ;) :D

• Pawel_eS Pawel_eS

W ogóle o co chodzi z tą Comą? W sensie, że ambitna?

• alex_67 alex_67

przeczytaj co autor posta napisał...

• Pawel_eS Pawel_eS

"dający do myślenia jak teksty Comy" <-- to najbardziej rozwala

• alex_67 alex_67

Brawo!!! : D popieram w 99,9% :)

• qwerty12345617 qwerty12345617

To trolling? Stawianie Białoszewskiego i comy koło Dali'ego na to wygląda.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: