_MAX_ _MAX_
ocena: 5

Witam

Prawie cały film jest utrzymany w patetycznie poważnym nastroju, efekty specjalne jak na 2008r. i kino światowe stoją zaledwie na średnim poziomie*. Mimo dośc uniwersalnego przesłania (pokój tak - wojna nie) reżyseria pozostawia wiele do życzenia. Sceny walk takie sobie (choć tu akurat znajduje kilka perełek jak mocna scena z generałem i jego oddanymi wojakami broniącymi bramy lub wczesniejsza bitwa z jakims tam królem i jego hordą).

Co mnie uderzyło to fakt, że chinczycy próbowali chyba maksymalnie zeuropeizować film - zbroje, rydwany, miecze etc. , wyglądają jakby z naszego a nie chińskiego podwórka.

Minusem są też dość plastikowe dialogi wpisujace się w patos filmu.

Aktorka grająca księzniczke jakos mnie nie przekonała, wygląda i gra tak sobie - ot, sympatyczna dziewczyna z sąsiedztwa. Brakuje jej charkteru, jakiejś wewnętrznej magii...

Coś mi się wydaje, że chińczycy próbowali zrobic mix filmów "Troja", "300" i jeszcze kilku innych.
Wyszło może nie najfatalniej ale na Boga, po co mi kopia tego co już widziałem?
Nie tego chyba oczekuje widz po filmach z dalekiego wschodu? :)

Mozna obejrzeć, ale dobrego kina nie gwarantuję.
Ot filmik, który po obejrzeniu mozna wyrzucić z dysku, pozyczyc znajomemu albo poprostu o nim zapomnieć...

*Scenę w której klient depcze gumowy hełm księzniczki (fajnie sie wygina hehe) mogli poprawić komputerowo. W ogóle niby wojna totalna a wszycy jakby wyszli dopiero co z charakteryzatorni i z salonu piekności ;)
Nie wygląda to wszystko zbyt wiarygodnie, choć dostojnie - to fakt.

• _Michal _Michal

Dobry komentarz, szkoda ze juz ten film dostalem zanim przeczytalem. Teraz wypada obejrzec, a juz sie boje. Ta recenzja mowi wszystko. Jesli to wszystko prawda, nie sadze, zebym sie zaskoczyl pozytywnie.

• Ireks96 Ireks96
    ocena: 10

ten film nie miał być chiński, w tym filmie są samuraje a nie ninja, samuraje byli wojownikami japońskimi, ninja chińskimi

• wilkszary wilkszary

Ireks96 ty tak poważnie? o_O
      Samuraje byli gwardią dostojników japońskich, a ninja zajmowali się szpiegowaniem i skrytobójstwem w Japonii. :/

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: