Podchodząc do oglądania tego "dziełka" byłem pełen optymizmu - ciekawy pomysł, który od razu skojarzył mi się ze wspomnianymi już wyżej "Ruinami" sprawił, że bardzo chciałem obejrzeć ten film.
Niestety pomysł na czarny charakter (bo już całą resztę oglądaliśmy dziesiątki razy - survival na odludziu) to jedyna zaleta "Ciernia". Cała reszta kuleje. Zgadzam się z wieloma przedmówcami, że postacie są za mało wyraziste i kiepsko zagrane. W dodatku strasznie irytujące zachowania bohaterów, którymi przepełniony jest ten film (nikt tu nikogo nie słucha, wszyscy olewają ostrzeżenia, nie słuchają rad) dorzucają kamyczek do ogródka twórcom. Jakże ucieszyłem się gdy uśmiercono szybko narkomankę - znacznie lepiej wyglądała w tym filmie jako element potwora niż gdy była żywa. Ogólnie każdemu z grających tutaj aktorów doradzałbym zmianę profesji.
Czarę goryczy dopełnia fatalna praca kamery, która trzęsie się nawet jak akcja tego nie wymaga, przez co bardzo męczy widza. O montażu nie ma co wspominać bo jest to jedna wielka amatorka. Efekty specjalne? Najbardziej żałosny był jeden z końcowych fragmentów gdy przy wybuchu stacji spłonęła idealnie widoczna kukła kobiety. Scenariusz powinien zostać wyrzucony do kosza po przeczytaniu fragmentu o przejechanym szczeniaczku, którego rzekomo dałoby się jeszcze uratować (sami słyszycie jak to brzmi). A już moment gdy facet w kilka minut po obcięciu ręki rozmawia z innymi normalnie - podczas gdy każdy inny człowiek mdlałby wówczas z bólu - to już chyba kpina z widza.
Ogólnie widać, że nastawiono się tu na przerobienie "Ruin" według własnej konwencji (scena z obcięciem ręki i to nawet zrobionym w analogiczny sposób co w filmie Smitha), ale wyszedł z tego zupełnie nieudany efekt wyglądający na robiony w pośpiechu i niemal amatorsko. A szkoda - zepsuto naprawdę fajny materiał na horror.
- baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Chirurdzy
jutro (Polska)
odcinek: s8e22 -
Świat według Kiepskich
jutro (Polska)
odcinek: odcinek:392
-
- społecznośćrecenzje użytkowników
-
-*-=+