adriantms
ocena: 6

większość ludzi po prostu nie umie oceniać filmów. To nie chodzi o gust. Jeśli w filmie są
gadające owce, wiadomo, że nie jest to film, który sili się na realizm. Trzeba odnaleźć cel
filmu, odczytać konwencję, w jakiej powstał i następnie ocenić film z perspektywy wykonania
tych celów. Do tego dochodzą oczywiście sprawy techniczne - efekty specjalne (nie zawsze
lepsze to znaczy droższe i bardziej efektowne, czasami tanie efekty mogą dobrze uzupełnić
film pod kątem realizowanych przez niego zamierzeń - Marwica Mózgu), poziom aktorstwa
(także zależy w dużym stopniu od typu filmu, inne wymogi aktorskie dla super podukcji o II
wojnie, a inne dla horroru o wściekłych pomidorach i krwiożerczych rzodkiewkach), montaż,
muzyka, zdjęcia, scenariusz itp. Film oceniać POD KĄTEM CELÓW W JAKICH POWSTAŁ I
KONWENCJI JAKĄ REALIZUJE. Najpierw trzeba je rozpoznać, co oznacza, że film trzeba
zrozumieć, a nawet tak prostego filmu wielu ludzi nie zrozumiało, ode mnie 6/10, jak mi się
będzie chciało to niedługo dopiszę dlaczego.

• max_38
    ocena: 1

dorobiłeś ideologię. Cel i konwencja ??? Piszesz o czymś czego w tym filmie nie ma

• adriantms

Celem może być np. pokazanie określonych efektów specjalnych. Konwencja dotyczy prawie każdego filmu, bo jeśli nie był wykonany w żadnej konwencji, oznacza to, że jest całkowicie oryginalny, a dziś to właściwie niemożliwe. Widać w nim masę inspiracji filmami gore z lat 80-tych, ich klimatem, trochę filmami typu Zły Smak czy martwica mózgu. To nie jest wybitny film, ale naprawdę uważasz, że zasługuje na 1/10? Dlaczego? Moim zdaniem ocenianie takich filmów na 1/10 to po części zasługa hollywoodzkim produkcji typu "wyciskacze łez" z dramatyczną muzyką w tle, które wyznaczyły pewien standard robienia filmów dla wielu widzów a potem filmy z odrobiną charakteru są mieszane z błotem.

• wsrh666

dobrze gada, polac mu.
        ciekawy jestem Twojej opini na temat hmmm np. Strasznego Filmu. Na ile byś go ocenił?

• adriantms

Najwyżej oceniam Straszny Film 2, bo wydaje mi się, że właśnie w tej części udało się dokonać najbłyskotliwszych parodii i moim zdaniem zasługuje na 8/10. Pozostałe części też lubię, ale mniej, są solidne i mają dobre momenty, ale niektóre dowcipy są trochę zbyt tanie i brakuje dobrej fabuły, która by to skleiła. Po prostu nie zawsze udawało się twórcom usprawiedliwić te wszystkie parodie wartością samego filmu. Ale generalnie lubię te konwencję. Lubię oglądać dobre parodie.

• adriantms

poza tym trudno mi traktować poważnie kogoś, kto dał 1/10 Teksańskiej Masakrze Piłą Mechaniczną z 1974. Nie ma obowiązku, żeby ten film lubić, ale 1/10 to jest po prostu niepoważne, dziecinne i nieprzemyślane.

• Swiergu Swiergu

Zgodze sie z Toba poniekad - na plus

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: