Pseudoautochton Pseudoautochton
ocena: 1

i wtórną do bólu fabułą. Najbardziej bulwersujące jest jednak kłamstwo Jovovich, która zapowiada wykorzystanie oryginalnych, prawdziwych materiałów co jest wierutną bzdurą. Jak ordynarnym kłamstwem zaczyna się film, to dalej może być już tylko gorzej.

• Ya_neck Ya_neck
    ocena: 7

A mógłbyś wytłumaczyć, dlaczego film oparty jest na kłamstwie? Na jakiej podstawie uważasz, że materiały nie są prawdziwe? Jakimiś dziwnymi zarzutami tutaj rzucasz, poprzyj je argumentami.
    Patton i Jovovivch odegrali świetne role. Chyba jesteś jakoś niebywale uprzedzony do tego filmu.

• Pseudoautochton Pseudoautochton

Dlaczego oparty na kłamstwie? Nie do mnie pytanie, musisz spytać reżysera dlaczego oparł film na kłamstwie.
      Materiały nie są prawdziwe a piszą o tym we wszystkich materiałach dotyczących filmu, wystarczy użyć Google, to nie boli.
      Masz cytat z Wikipedii:

This is the first major film by writer and director Olatunde Osunsanmi, who is a protégé of independent film director Joe Carnahan.[3] The movie is set up as a re-enactment of the original documentary footage. It also uses "never-before-seen archival footage that is integrated into the film."
      All the "original documentary footage" was shot by the filmmakers as part of the production. All the people in the "original documentary footage" were paid actors. The "real" Dr. Abigail Tyler is played by actress Charlotte Milchard. Dr. Tyler is not based on a real person.

• Ya_neck Ya_neck

No i fajnie, miałeś podać argumenty i podałeś, dziękuję bardzo. O ile są prawdziwe, to rzeczywiście jest to dosyć bulwersujące. Ale film i tak fajnie się oglądało.

• Demetra_03 Demetra_03
          ocena: 6

Też czytałam, że materiały nie są realne, i że występują w nich inni aktorzy. Prawdę mówiąc wcale mnie to nie dziwi bo gdyby faktycznie były prawdziwe to odpowiednie instytucje na pewno od razu by się tym zajęły,a czwarty stopień nie ujrzałby światła dziennego:) Co więcej sama dr Tyler nie istnieje i nigdy nie istniała, a została jedynie stworzona na potrzeby filmu ( i mówi się, że jej postać być może została jedynie oparta na osobie jakiegoś rzeczywistego lekarza z Nome). Prawdziwe jest w tym filmie jednak to, że faktycznie na Alasce, a szczególnie w Nome, mają miejsce zaginięcia tamtejszej ludności. Policja i FBI po długim śledztwie uznali, że przyczyną zniknięć jest alkohol i surowe warunki atmosferyczne, a reżyser po prostu postawił (żeby film był ciekawszy) na możliwość istnienia istot pozaziemskich i tyle ;) Nie mniej jednak Pseudoautochton nie podzielam twojej opinii... Chociaż film faktycznie nie jest oparty na prawdziwych wydarzeniach to jednak jest w nim nuta napięcia i pewnej mistycznej atmosfery. Nie nudziłam się w czasie seansu, mogłam oderwać się na chwile od rzeczywistości i dlatego ze spokojem daję 7/10.

Podaję jeszcze link do ciekawego artykułu gdybyście oboje byli zainteresowani;) http://catinthewell.pl/1973/nome-tajemnicze-zaginiecia-i-rap...

• prohibit

wywiad z nią był w prawdziwej telewizji, sprawdz w google, to nie boli.

• hansollo hansollo

o taka ciekawostka :P http://img841.imageshack.us/img841/6751/41687374.jpg

• o_m_e_n o_m_e_n

Jeśli chodzi o kłamstwo to "Król Lew" u tego pana będzie miał przeje.bane.

ale nikt nie wciska Ci że "Król Lew" jest na prawdziwych faktach, nieprawdaż?

• o_m_e_n o_m_e_n

I tak Cie to ubodło? Pewnie dałeś się nabrać i teraz Ci głupio, dlatego ze złości dałeś jeden.

• chabek88 chabek88

hahahah popieram ! :D

• kristoffch

prawdziwe fakty ????

• Mirrorgirl666 Mirrorgirl666

Oglądałam ten film z moją matką i jej reakcja - " To jest opętanie, jeszcze na prawdziwych faktach pokazane , autentyczne nagrania !!! " Przerażająca jest ta głupota ludzka ... :D

Czcij ojca swego i matkę swą dziewczyno. Kiedyś Twoje dzieci będą tak na Ciebie jechać i będzie Ci wtedy miło, że uważają Cię za głupka?

• Mirrorgirl666 Mirrorgirl666

Wiesz , chciałam ogólnie podsumować ludzi którzy wierzą w tą " prawdę " odnośnie autentyczności tego filmu.

No wiem, ale smutno mi się zrobiło po przeczytaniu jak jedziesz na własną matkę. Można tak uważać, ale zachować to dla siebie lub podyskutować z matką, ale żeby tak publicznie...

• kristoffch

Przerażająca głupota ludzka jest ,, faktem prawdziwym''. Podaj przykład faktu nieprawdziwego. Wyluzuj i cofnij do przodu :-)

np. gazeta "Fakt" ;)
              a tak na serio w dziennikarstwie jest taki termin "nieprawdziwość faktu"

• kristoffch

Faktem jest że nie brałem pod uwagę Faktu.Dzięki za bardzo trafny przykład ;)

:)

• scricxovan scricxovan

Żenujący problem większości sceptycznych recenzentów polega na tym , że to co pokazuje
    The Fourth Kind przedstawia nieprawdziwą prawdę czyli , że prawdziwa historia pani doktor
    nie jest tak naprawdę prawdziwa. Za ten szczegół (dla konserw mający symboliczne
    znaczenie jako, że dla nich od "startu" jawna jest fikcja) wieszają na tym filmie opinie w stylu
    GNIOT nie przywiązując już uwagi do samego obrazu. Tak to już jest po 12 części PIŁY albo
    po teksańskim onanizmie piłą analną. Obraz hektolitrów wody zabarwionej czerwoną farbą
    jest trudny do wymazania z wyniciowanej chłamami pamięci. Czwarty stopień to nie film dla
    dzieci stąd powtóre rozumiem dlaczego narażony jest na eufemistyczny sceptyzm.
    Jak dla mnie film doskonale wypełnia jedną z niewielu niewypełnionych luk w gatunku
    Horror-SF. (9/10)

"eufemistyczny sceptyzm" - miało być mądrze, wyszło śmiesznie :D
      "przedstawia nieprawdziwą prawdę" jasne :)

• scricxovan scricxovan

aha no no

• scricxovan scricxovan

"Bezczelne Kłamstwo" aha no no Czyli uwierzyłeś buahahaha!

w co uwierzyłem? w bezczelne kłamstwo? nie

• lennykrawiec lennykrawiec
    ocena: 3

haha toż to skandal przecież.
    nie wiem czym się tak podniecasz?
    wiadomą sprawą jest, że filmy z Milą są słabe i nie zasługują nawet na 10 minut dyskusji.
    wyluzuj

• Gasz Gasz
    ocena: 3

W <siusiak> nudny, tyle.

• schfyo schfyo
    ocena: 8

założycielu wątku-BO KUPE JEBNIESZ!!:D

• domel196

Pseudoautochton --> narobiłeś tyle zamieszania swoimi komentarzami tutaj niczym całkiem niezły PR-owiec :)))) . Spowodowałeś, że z chęcią obejrzę sobie ten film.

uwierz mi, szkoda czasu

• zygmuntchajzer

warto, chociażby dla wyrobienia sobie opinii. Mi się spodobał. Tylko gdzie byli domownicy, jak ich porywano. W końcu tam było mnóstwo wrzasków. Z filmu wychodzi na to, że w takim razie każdy jest zabierany. A kto nie jest widocznie jest za ACTA...

• LostDafidos LostDafidos

Cóż. Mnie się podobał ze względu na nutkę tajemniczości i motyw z Sumerami. Tak w ogóle, pradawne inskrypcje Sumerów wskazują na to, że mieli oni do czynienia z obcymi których wzięli za Bogów...

• dobryjanusz dobryjanusz

Tak? Czytałeś o tym u Danikena czy w JNES? Mnie się wydaje, że w przypadku tego filmu i Sumerów niedaleko padło jabłko od jabłoni. Co nie zmienia faktu, że motyw był klimatyczny - i ładnie odtworzyli język.

• didol85

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

• dudimen

sam jesteś debil, a film lepszy niż te wasze piły nad którymi sie tak podniecacie. A jak ktoś chce prawdy na temat porwań niech poczyta sobie książki typu strefa 51, i sam wyrobi sobie opinie i swoją teorię, bo na razie to opieramy się tylko na teoriach, a dowody są niedostępne lub ukrywane przez rządy, przed takimi debilami jak wy.... (nie do wszystkich) pozdrawiam

• Kraven Kraven

Źle się tego nie oglądało, ale z jednym muszę się zgodzić - fatalne aktorstwo. Ta uwaga tyczy się głównie Jovovich, która wypadła wyjątkowo słabo. Już ta aktorka odgrywająca "prawdziwą" dr Tyler zaprezentowała się o klasę lepiej, przede wszystkim była naturalna.

• aeromek aeromek

A może Jovovich miała tak zagrać, żeby uwiarygodnić nagrania z 'prawdziwą' Abbey Tyler?

• Kraven Kraven

Niestety ona w większości filmów tak i chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że Milla nie jest wielką aktorką.
        Wiadomo, że to czego nie dogra nadrabia "oryginalną" urodą i na tym głównie widz się skupia.

• Kraven Kraven

Niestety ona w większości filmów tak gra i chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że Milla nie jest wielką aktorką.
          Wiadomo, że to czego nie dogra nadrabia "oryginalną" urodą i na tym głównie widz się skupia.

• TobiWUJO TobiWUJO
    ocena: 10

OMG! co ja tu czytam? SZOOOK! qrwa odezwało się RADIO MARYJA !!! przecież to jest film, rozrywka, wiadomo że zmyślony! dla mnie 9/10 rozrywka 1 klasa! dawno żaden film nie wywarł na mnie takiego wrażenia jak ten! A WY WIERZYCIE WE WSZYSTKO CO JEST POWIEDZIENE NA POCZĄTKU SEANSU buahahaha!!! DZIECI NEO.

• użytkownik usunięty

Dzieci Neo to wierzą w Matrixa.

• TobiWUJO TobiWUJO
        ocena: 10

hehe dobre! przecież "religia" to tez taki matriX hierarchii :))

• mario_suze

a mnie to kłamstwo nie bulwersuje. I dziwię się wszystkim takim jak ty, którzy zarzucają filmu kłamstwo. Film to dwugodzinny spektakl, w którym jako widz uczestniczymy. Ja w to bym uwierzył (prawie wierzyłem), gdybym nie czuł gry aktorskiej prowadzącego w studio. Aktorka grająca pani doktor rewelacyjna. Po niej nie czułem gry. I możecie sobie pisać wasze komentarze o "wielkim oburzeniu", że Was oszukano, ale wielu z Was co tydzień biegnie znowu do kina, aby znowu dać się oszukać. I o to chodzi, to jest magia kina i daje zarobić ogromne pieniądze jej twórcom. Według mnie bardzo dobre rzemiosło filmowe.

• simon3333

Dokładnie,materiały z filmu są nieprawdziwe.W spisie aktorów jest Charlotte Milchard która grała Abbey Tyler.
    Jeśli chodzi o film to wypadł średnio.Odnośnie porwań przez ufo,nie wierze w to.Ocena 7/10.

• 3dh 3dh

Mnie też nie przekonała gadka o autentyczności i niby prawdziwych nagraniach. Pewnie dlatego przez cały film byłem mocno zirytowany, a scenki z darciem i wykrzywianiem mordy tylko potęgowały te uczucie.

• MojeGBA

Na filmie prawie spałem. Udawanie autentyczności całkowicie zepsuło film. Aktorzy przyłożyli się tylko w pseudo-oryginalnej wersji. Gra aktorska w tzw. "inscenizacji" na niskim poziomie.
      Ogólnie wahałem się między 4, a 5, lecz ostatecznie będzie czwórka.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: