Jestem świeżo po seansie i przyznam że mnie osobiście film zawiódł, choć miał trochę mocnych stron.
Przede wszystkim ten film jest po prostu naiwny do bólu, a przy tym mocno naciągany i momentami irytujący.
<UWAGA SPOILERY>
1. Syn głównej bohaterki, którego moja kobieta nazwała (zresztą trafnie) "lamuskiem" był niezwykle irytujący. Wybaczcie, ale żyję już trochę na świecie, ale
z takim ignorantem jeszcze się nie spotkałem. Sam film nie dał mi powodu, abym mógł zrozumieć jego "bulwersy" i gorzkie żale.
2. Faceci w kopalni - LoL.
Odniosłem wrażenie, że 99% "roboli" to banda skurwysyńskich zboczków z ich debilowatymi "żartami" w tle. Tymczasem pracowałem jakiś czas w fabryce i wiem, że robotnicy fizyczni to wbrew pozorom bardzo szlachetni ludzie.
Dlatego cały ten motyw z "kopalnią zboczków i debili" mnie nie przekonał ani trochę.
Wystąpienie Theron i jej ojca na tym całym spotkaniu było zagrane bardzo elegancko, nie ma się do czego przyczepić w sferze tworzenia filmu. Jednak ta cała "dzicz", którą byłem zmuszony oglądać była równie irytująca, co wspomniany powyżej "lamusek".
3. Przyznam szczerze, że NIGDY nie interesowałem się aktorkami, tapety na pulpit z Albami i innymi kartoflami zostawiam innym chOpakOM. Jednak w przypadku Theron zrobiłem wyjątek, jest to kobieta i aktorka której można użyć za słownikową definicję kobiecości.
Myślę że wielu z Was się ze mną zgodzi. Dlatego też uważam że kompletnie nie pasowała do roli, która odegrała w tym filmie - nie z tą idealną buźką i kobiecością.
Prawdziwa poszkodowana (jak wynika z filmu) była standardową szkolną blacharą, jakich nigdy nie brakło.
Poza tym nauczyciel nawet by nie pomyślał, aby zgwałcić przyzwoitą uczennicę (patrze przez pryzmat własnego "gwizdka").
Nie chcę się rozpisywać w nieskończoność, ale faktycznie można tu przyczepić się wielu rzeczy. W moim przekonaniu zdecydowanie lepiej wypada tu film "Monster". Tam przynajmniej tak oszpecili główna bohaterkę make up'em, że film robił wrażenie a główna zainteresowana, grana przez Theron była PRZEKONYWUJĄCA. Tu tego nie ma.
Bawić w eksperta z kompleksem małego CHU%&^% nie zamierzam, ale na więcej niż 5/10 ten film nie zasługuje. Oczywiście tylko i jedynie w moim własnym odczuciu.
Po przeczytaniu recenzji spodziewałem się mocnego, przygnębiającego kina, jak w przypadku "Monster", a otrzymałem co? naiwnego, naciąganego do bólu gniota. Szkoda.
Pozdrawiam.
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca
Polecane wiadomości - baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki