Po wyjściu z kina byłem upokorzony miernotą tego filmu. Była to jedna z produkcji, do których nie chciałem nigdy więcej wracać. No ale życie przynosi różne dziwne rzeczy i tak się stało, że zakupiwszy niedawno kilka komiksów z niewidomym prawnikiem zupełnie wciągnąłem się w całą serię.
Chciałem więc ponownie obejrzeć film, ale oto trafiła do mnie Wersja Reżyserska tegoż i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. O ile wtedy w obliczu świetnych X-menów i Spider-mana oraz pamiętnych Batmanów Burtona film był poprostu słaby o tyle obecnie przy zalewe gniotów mieniących się adaptacjami komiksu jak i po zapoznaniu się z samym komiksem film nabiera zupelnie innego znaczenia.
Zmieniłem ocenę z 1/10 do 7/10 z paru względow. Przede wszystkim film jest bardzo wierny pierwowzorowi, posiada mnóstwo smaczków, które tylko fani komiksu będą potrafili wyłapać no i klimat to chyba jedna z ważniejszych rzeczy. To co gryzło w kinowej wersji nie gryzie w reżyserskiej. Dlaczego? Bo Steven Johnson zupełnie przemontował film tak jak chciał, przez co narracja jest bardziej płynna. Został dodany nowy pół godzinny wątek, który również wiele wyjaśnia, a w zamian za to został skrócony wątek Elektry (nie ma m.in. sceny łóżkowej) i wiele innych krótszych scen.
Przede wszystkim zyskał Bullseye, który ma więcej czasu dla siebie i po prostu jest świetnie zagrany. Śmiem twierdzić, że to jeden z najlepiej przełożonych przeciwników na ekran od czasów Jokera Nicholsona.
Ot tyle, nic więcej nie ma potrzeby dodawać. Po prostu zachęcam do sięgnięcia po "pierwotną wersję" tego filmu. Może wtedy docenicie Daredevila.
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca
Polecane wiadomości - baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-