galladorn galladorn
ocena: 8

Najbardziej w tym filmie podobała mi się złożoność ludzkich relacji. Skłonił mnie do przemyśleń. Nie chcę usprawiedliwiać zdrady, ale nie potrafię ocenić postawy Hanki jednoznacznie. Film o tym, że jesteśmy ludźmi i mamy ludzkie słabości.

• Martinho1991

Typowe dla Kieślowskiego skomplikowanie sytuacji do maksimum. Nic nie jest czarne, albo białe. Dlatego filmy Kieślowskiego nie są łatwe, ale są za to niesamowicie wciągające. Co do tego epizodu. Z jednej strony Hanka okazuje się wspaniałomyślna, bo pomimo poważnej dysfunkcji męża postanawia z nim zostać. Jednak potrzebuje tego, czego mąż dać jej nie może. Szuka tego u innych. Jednocześnie nie chce odejść od męża. Dlaczego? Bo go kocha? Bo daje jej bezpieczeństwo, miłość, zrozumienie? Ciekawe jest też jej rozgraniczenie miłości od seksu. Dosyć nie typowe dla płci pięknej.

Tak na myśl przywodzi mi to pewien odcinek "House'a" w którym to jedna z pacjentek żyje z mężem w wolnym związku. Tam też wyraźnie rozgraniczony jest seks od miłości. Oboje partnerów daje sobie wolną rękę i swobodę w wyborze kochanków. Co ciekawe korzysta z tego tylko żona :). Temat dosyć intrygujący i jak widać nie nowy.

• galladorn galladorn

Masz rację. Chociaż nie wiem, czy rozgraniczenie miłości od seksu jest tak bardzo nietypowe dla płci pięknej. Kobiety przejmują coraz więcej zachowań, wcześniej uważanych za typowo męskie.
      PS: Możesz mi napisać, w której serii House'a był odcinek, o którym piszesz?

• Martinho1991

Ależ proszę :). Sezon VI odcinek 18.

• galladorn galladorn

Dzięki

• aviatorka aviatorka

Dokładnie; postawa Romana też jest niejednoznaczna - z jednej strony wydaje się rozumieć zachowanie Hanki, ale pomimo tego stosuje działania takie jak podsłuch, dorabianie kluczy... Niejednoznaczność.

• galladorn galladorn

Dokładnie, tak jak we wszystkich częściach dekalogu.

• bbbeeeaaa

Film na pewno pokazuje jak bardzo skomplikowane są ludzkie relacje. Jednak tak naprawdę według mnie przedstawiona jest tu siła prawdziwej miłosci miedzy kobietą, a meżczyzną ktorej nie jest wstanie zniszczyc tak naprawde nic. Mimo zdrady, mimo naruszonego zaufania mąż wybacza żonie
    pomimo okoliczności które i tak nie usprawiedliwiają bohaterki.
    A dla Pana Kieślowskiego ogromny podziw i szacunek za całą serię.

• galladorn galladorn

Sam się zastanawiałem jakbym się zachował w takiej sytuacji. Tego co prawda nikt nie wie póki się w niej nie znajdzie ale chyba masz rację. Wydaje mi się, że umiałbym zdradę wybaczyć.
      Szacunek dla Kieślowskiego niewątpliwy, każda części skłania do myślenia. W jakimś stopniu ditykają one nas samych.

• Martyr_
        ocena: 9

Moim zdaniem to raczej działa jak rysa na szkle, można starać się wybaczyć, ale tak naprawdę w pamięci to pozostanie i przynajmniej ciężko będzie to ciągnąć dalej. Hasło: "prawdziwa miłość przetrwa wszystko", przyznaję, brzmi dobrze, ale nie podpinałbym zdrady pod to. Jeśli ta miłość by była prawdziwa, to nie potrzeba by w niej było osób trzecich. No i przede wszystkim, taka sytuacja, to wielka próba dla charakteru.

• galladorn galladorn

"Jeśli ta miłość by była prawdziwa, to nie potrzeba by w niej było osób trzecich"
          Masz rację ale w przypadku, gdy dwie osoby kochają naprawdę. Może być tak, że jedna kocha, a drugiej się wydaje

• Dziuchni91 Dziuchni91
    ocena: 7

Myślę że najlepszą refleksją filmu była scena początkowa gdy Hanka obiecała nie zdradzać swego męża a mimo to później zrobiła. Potrzebowała wyrządzić krzywdę sobie i jemu, złamać "przykazanie" aby dowiedzieć się czego pragnie od życia. Dekalog IX w przeciwieństwie do wielu innych kończy się pomyślnie i daje ogromną nadzieje, Mimo że nie jest to moja ulubiona część do doceniam bardzo dobrom grę pana Machalicy do którego mam ogromny szacunek. Świetna rola drugoplanowa Joanny Piątek-Góreckiej która zagrała naprawdę pięknie. Ogólnie solidna 7 wystawiona z mojej strony.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: