Rany, ale z tego tekstu zionie bezczelną wrogością do "samców"! Ciekawe, czy autorka czuje się aż tak uciśniona przez mężczyzn, czy to może bezradność? Poza tym to wszystko banały. A kino zdominowane jest przez mężczyzn na całym świecie, a nie tylko w Polsce. U nas i tak jest o wiele lepiej niż np. w Stanach, gdzie kobiety praktycznie w ogóle nie maja dojścia do głosu w filmach. Wynika to z wielu czynników, nie da się ukryć, że moim zdaniem to jednak ci "ohydni dranie, znani szerzej jako faceci" potrafią lepiej robić kino i mają wiecej ciekawych rzeczy do powiedzenia i w ciekawszy sposób je opowiadają. Potrafią wytworzyć swój własny język kina, swój styl (np. Lynch czy Burton). Tymczasem kobiety sa mniej twórcze na tym polu. W ogóle wydaje mi się, że kobiety są gorszymi artystkami od mężczyzn. Nie znam na przykład żadnej genialnej kobiety kompozytora (i mówię tu o czasach współczesnych). Są genialne pisarki i malarki, ale jednak często przegrywają w starciu z męskimi odpowiednikami. Jasne, są wybitne kobiety aktorki, wokalistki czy instrumentalistki, ale to nie zawsze jest związane z artyzmem, to często jest rzemieślnictwo, czysta odtwórczość. W zawodzie aktora tak naprawdę niewielu jest prawdziwymi artystami, którzy rzeczywiście kreują swoją postać, niemniej wymieniłbym przynajmniej kilkunastu artystów pośrod aktorów i tylko klika pośród aktorek. Z czym to jest związane? Nie wiem. Może taka ich natura, może jest to wynik trwającej przez wieki dyskryminacji i kobiety dopiero się "rozkręcają". Niemniej takie są fakty.
Tak więc zamiast narzekać na uciemiężony los artystek może lepiej z pokorą przyjąć to co jest.
A tak wogóle to żeby nie jechać po autorce za bardzo dodam, że nie licząc tych feministycznych i antymęskich wywodów (które trochę tu miejsca zajęły) jest to całkiem przyzwoity tekst, a ocena filmu jako całości i jego poszczególnych części mniej więcej zgadza sie z moją. Jednak o wiele lepiej będzie sie to czytało bez tych antagonizujących tyrad.
- baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Chirurdzy
jutro (Polska)
odcinek: s8e22 -
Świat według Kiepskich
jutro (Polska)
odcinek: odcinek:392
-
- społecznośćrecenzje użytkowników
-
-*-=+