science

Grace doprowadziła do autodestrukcji. Decydując o zagładzie zniszczyła tym samym samą
siebie. Ukazana jako ofiara, sprzeciwiająca się złu, sama jemu uległa. Czy Trier nie porusza
kwestii ludzkiej natury? Co decyduje o tym, że jesteśmy dobrzy lub źli?
Na ile możemy od zła dobrowolnie się odciąć?

• nephilim_718 nephilim_718
    ocena: 8

-You miss the point-
    Grace nie sprzeciwiała się złu w filmie wcale, tylko biernie znosiła brzemię narzucone przez miasteczko, ona była ucieleśnieniem czystości i niewinności. Sprzeciwiła się złu dopiero na koniec, gdy zrozumiała co mówił do niej ojciec w samochodzie o egoizmie - poprzez własny egoizm na siłę chciała uszczęśliwić innych, aby tylko zadowolić siebie. Dla rozwinięcia wątku egoizmu polecam film Bunuel'a "Viridiana". Pod koniec następuje przełom, który można zaczerpnąć chociażby ze "Zbrodni i kary" Dostojewskiego lub z mitologii chrześcijańskiej "Sodoma i Gomorra". Sam koniec to czyste Katharsis.

• science

Jak zatem oceniasz przemianę Rodiona ?

• science

Skoro sama była egoistką, pragnęła poczuć się lepszą wybaczając ludziom , poddać się ich słabościom.
        Ojciec zwrócił jej uwagę na to, że nie uświadomiła ,,psom'' ich błędów, nie zaalarmowała.
        Końcowa decyzja ukazuje jej poczucie wyższości.

• GregoryHouse GregoryHouse

Myślę, że w Dogville następuje coś odwrotnego niż w Zbrodni i Karze. Zwrot z pokornej postawy do wyższości.

Na marginesie... Grace miała w sobie coś z Myszkina. Jeśli ktoś czytał Idiotę to myślę, że też potrafiłby dostrzec tą analogię.

• pan_prezes_skora pan_prezes_skora
    ocena: 9

malo- Grace stala sie gorsza od ojca ktorego tak potepiala- on proponowal zabic jednego, ona cala wies, z dziecmi wlacznie
    zaskakujacy zwrot akcji, nie wiem czy to bylo katharsis- oczyszczenie?
    nie poczulem sie oczyszczony, nie odczulem zadowolenia z kary za grzechy- jakies dziwne to bylo
    czesciowo zal mi bylo Grace, zatracila sie, tak jak piszesz- niemal zginela, porzucila wszystko chcac sie od zla odciac, aby w koncu przejsc na wyzszy poziom

• czlowiek_z_proszku czlowiek_z_proszku

los wioski był już chyba z góry ustalony - jeden z gangsterów (przed rozmową z Tomem, która to dopiero zdecydowała o podjęciu przez nią decyzji) pyta się padre "czy zastrzelić go od razu"

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: