Sugerując się dobrymi ocenami na filmwebie oraz opinią znajomych postanowiłem ten film obejrzeć zwłaszcza, że byłem do niego (po opiniach) bardzo przychylnie nastawiony. Niestety na dobrych zapowiedziach się skończyło. Co prawda fabuła była nawet ciekawa, bardzo dobre zdjęcia no i dość dobra muzyka. Więc w czym problem? a no niestety po raz kolejny miałem wrażenie, że twórcy filmu robią ze mnie idiotę. Być może za wielką wodą te "małe" niedorzeczności przeszły bez echa, natomiast mój rozum jakoś nie był stanie ich zaakceptować. Pragnę również oświadczyć, że nie jestem fizykiem i jeśli któryś z forumowiczów posiadający większa ode mnie wiedzę z zakresu fizyki rozwieje moje wątpliwości to będę mu bardzo wdzięczny. (Spojler)
1) Akcja z magnesem kiedy to jeden z członków drużyny A chowa się w kanałach, a następnie wyskakuje i przyczepia się do podwozia pędzącej ciężarówki Przecież ta ciężarówka jechała z ogromną prędkością! Ręce w wyniku szarpnięcia powinny doznać kontuzji, zostać wyrwane ze stawów.
2) Akcja z poduszkami powietrznymi z samochodów. Jakoś nie wierzę,że kilkanaście poduszek powietrznych (było ich tam może z 18) jest w stanie unieść na powierzchnię ważącą kilka ton ładunek z pieniędzmi i matrycami (zakład oczywiście, że była to bardzo gruba stal, ponieważ wewnątrz był bardzo cenny ładunek)
3) Pierwsza akcja z helikopterem - jeśli jest na forum pilot lub ktoś kto ma o tym szersze pojęcie to niech się wypowie czy helikopter szpitala może lecieć do góry nogami i robić takie niesamowite akrobacje bo jakoś nie chcę się w to wierzyć.
4) Najlepszą sceną, która mnie dobiła to scena z czołgiem. Jak ważący kilkanaście ton czołg spadający z 6 tyś km. wprost do jeziora może wyjść z tego bez szwanku?!! Do tego jeszcze wyjeżdża sobie jak gdyby nigdy nic z środka jeziora, a będącej w środku drużynie A nawet nic się nie stało!!!! to trzeba dopiero kpić z widza!!!
5) Scena gdy Hanibal porywa Murrisa i zrzuca go z budynku. Następnie podlatuje Buźka i łapie go helikopterom. Niestety nie mogłem już wytrzymać ze śmiechu.
6) w tym punkcie chcę zawrzeć kilka mniejszych niejasności. Scena gdy Hanibal schodzi po linie z budynku a z góry do niego strzela do niego mężczyzna. Nie wierzę jak można nie trafić,przecież strzelec miał go na linii prostej, a Hanibal schodził w dół. Czy można samochodem przebić betonową ścianę? (scena z oglądaniem filmu 3D), kto jechał dwoma samochodami, które wyjechały w dokach z kontenerów, które zostały użyte do eksplozji? bezzałogowe? Gdy drużyna kradnie samolot transportowy z lotniska,natychmiast Armia wysyła za nimi dwa super nowoczesne bezzałogowe samoloty by go zestrzeliły. Takie decyzje wydaje chyba najwyższe dowództwo i samoloty te nie służą do takich pierdół jak ganianie czwórki zbiegów.
7) Murdock z karabinu umieszczonego na czołgu rozwala lecący bardzo szybko bezzałogowy samolot, ten wybucha prawie przed nim, ale jakimś cudem tysiące kawałków na które się rozpadł oraz eksplozja nawet nic nie zrobiły Murdockowi.
Zdenerwowało mnie też rozwalenie na początku ciężarówki drużyny A, a przecież to była jedna z ikon oryginalnej serii. Jeśli coś mi się jeszcze przypomni to dopisze więcej.
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca
Polecane wiadomości - baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-