Niezapomniana klasyka kina fantastyczno-naukowego !!
Pamiętam, że jako gówniarz w latach 80 widziałem ten obraz w tv i robił na mnie wielkie wrażenie. Zrobił też na mnie wrażenie i dzisiaj, i to prawdopodobnie jeszcze większe, bo dopiero teraz jestem w stanie docenić ponadczasowość prawd i dylematów, którymi raczy nas film.
W latach 50, w których powstał film ludzkość pogrążona była w konfliktach, a film Wise’a był znakomitym, kasandrycznym ostrzeżeniem przed wyścigiem zbrojeń i narastającej ekspansji terroru i strachu. Był jednocześnie obrazem smutnym do bólu – Obcy przybysz, który chce nam wskazać drogę i ostrzec przez brnięciem w ślepy, destruktywny zaułek, zostaje odtrącony, nikt nie chce go słuchać (jak Cole w „12 małpach”), mimo iż chce nam tylko pokazać skutki naszych chorych działań. Ale co mówią ludzie? Coś w stylu – „Spadaj. Olać świat. Liczę się tylko ja!!”.
W końcowym poświęceniu wybywa nutka nadziei dla nas. Od nas tylko zależy jak pokierujemy naszym światem.
Mija prawie 60 lat od premiery filmu...
Europą wstrząsa kolejny konflikt, a co mówią ludzie? Coś w stylu – „Spie*dalaj. Pie*dolić świat. Liczę się tylko ja!!”. Pewnie za kolejne 60 już istnieć nie będziemy...
Wspaniałe kino !! Obejrzyjcie koniecznie – szczególnie przed zbliżającym się (prawdopodobnie cholernie pustym, ale co tam…) remakiem.
Plusy - daje do myślenia jak cholera
Minusy - eeee?
Moja ocena - 8/10
GRIFTER POLECA !!
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin