Dla mnie niesamowity. Niby brak zdecydowanego wątku, niby luźne rozmowy bez większego związku, niby postaci nakreślone śladowo, niby wielość tych postaci słabo ze sobą powiązanych ale szybko wciąga i daje dużo satysfakcji. Fabuła budowana z drobnych kawałków, ale ładnie układa się w ciekawą mozaikę. Wymaga skupienia i koncentracji. Zdecydowanie nie do multipleksu gdzie akurat tego brakuje. I na koniec rekompensuje trud oglądania niezwykłą klarownością wypowiedzi. Dla mnie pierwsza klasa. Zdecydowanie nie dla wszystkich. W dużym skrócie to film o miałkości i płyciznach współczesnego życia. Jak wartości czysto materialne, nadmierna dbałość o swoje ciało, pustość wolnych związków, liberalizm we wzajemnych kontaktach, nic nie dająca tolerancja prowadzą na manowce. Bohaterka filmu jest ekskluzywną prostytutką, żyje w wolnym związku z pracownikiem fitness klubu, ale nic poza wspólnie spędzanymi wieczorami na jałowych rozmowach ich nie łączy. On toleruje jej "zawód", nie dopuszczając jedynie do zbytniego jej zaangażowania z innym. Bojąc się i słusznie zagrożenia ze strony tego trzeciego. Gdy to się zdarza wszystko pryska. Jaki związek taka jego trwałość. A czy tak nie jest we współczesnym świecie? Źle rozumiana wolność, liberalizm, tolerancja nie sprzyjają prawdziwym uczuciom i prawdziwym związkom. Wszystko jest takie kruche i nietrwałe, że drobna rzecz wiele niweczy. I ta końcowa scena z Żydem jest niebywała.Dałem 9/10.
- filmweb24
- filmweb24
- newsy
- recenzje
- publicystyka
- powiększenie
- premiery i zapowiedzi
- repertuar kin
- DVD/Blu-ray
- filmweb poleca
Polecane wiadomości - baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-