Robert_Sawyer Robert_Sawyer
ocena: 5

Tylko, że nie film, lecz rzeczywistość. Tylko człowiek jest zdolny do takich zbrodni. Aż się chce przywołać cytat z Uciekającego pociągu:
-Jesteś zwierzęciem!
-Gorzej! Jestem człowiekiem! Człowiekiem!

Eden lake dołącza właśnie do mojego krótkiego rankingu najbardziej wstrząsających filmów, jakie widziałem. I zajmuje niechlubne (a może zaszczytne...) drugie miejsce, zaraz za Amerykańską zbrodnią. Dawno już nie miałem zamiaru wejść do monitora i osobiście pozabijać zbrodniarzy. Mimo, że film przerażający, niestety nie drąży tematu w innym kierunku, niż emanowanie brutalnością. Eden lake byłby filmem dobrym, gdyby był wzbogacony o jakiś ukryty komentarz reżysera. W sposób, w jaki został przedstawiony, przypominał mi raczej Zejście (nawet ujęcia i muzyka podobne), tyle, że zamiast bezmyślnych mutantów, mamy jak najbardziej świadomych swoich czynów, psychopatycznych, sadystycznych morderców. Długo tego nie zapomnę. Obawiam, że te obrazy wryły mi się w pamięć na zawsze. Tak więc, jak zacząłem, tak też skończę: chore.

• _Michal _Michal
    ocena: 8

W sumie to byłeś blisko, bo Zejście też jest brytyjskie. Osobiście podobał mi się ten film, nawet bardzo. Ja jednak zwlekałem z obejrzeniem bardzo długo, dużo ponad rok, może więcej - po przeczytaniu świetnej recenzji na horror.com.pl: http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=1720
    Dlatego też jak się ma wielkie oczekiwania, można się nieco przeliczyć.
    Jeszcze nie widziałem "Amerykańskiej Zbrodni", jest parę filmów o tej sprawie znęcania się nad dziewczyną, dlatego muszę wybrać, które pójdą na pierwszy ogień.
    Ten film faktycznie wstrząsa, smutne jest to, że takie zbrodnie mają miejsce, a podobnym filmem lecz na faktach jest fenomenalny francuski "Ils" ("They" albo "Oni"). Może właściwie tamten spodoba ci się bardziej - jest lepszy, gwarantuję. Zresztą tak już jest z francuskimi thrillerami. Polecam też "Calvarie".

• kozior kozior
    ocena: 6

Idealnie wszystko opisałeś, nie jestem zbyt wrażliwy na brutalność we filmach ale Amerykańską zbrodnie musiałem obejrzeć na raty, na raz nie dałem rady, tak samo było z tym filmem, co kilkanaście minut wychodziłem do kuchni żeby coś przekąsić albo coś wypić, ale tak naprawdę po to żeby odpocząć od filmu i przygotować się na dalsze wydarzenia. Ani Amerykańskiej zbrodni ani Eden lake nie mam zamiaru więcej oglądać.

• bunia91 bunia91

film mi się podobał, naprawdę ciekawy i niestety taki rzeczywisty. przecież my młodzi ludzie otaczani jesteśmy brutalnością i brakiem szacunku do podstawowych wartości. przykre że tutaj brutalność aż wylewa się z obrazu i jest jej tak dużo ale chyba tak naprawdę jest to realne.

• wilma87 wilma87

Dla niektórych film moze być wstrząsający nie mniej jednak przejawy agresji wśród dzieci mozna dostrzec także w realnym zyciu -może nie aż w takim stopniu, ale patrząc na współczesne szkoły i podwórka mozna stwierdzić że dzieci potrafią być równie okrutne jak dorosli (jesli nie bardziej). Objawów tego nie trzeba szukać daleko, kazdy przecież chodził do szkoly i widział co nie co. A glośno zazwyczaj się robi dopiero gdy wydaży się jakaś tragedia, bo wcześniej szkoła i rodzice mają oczy zamkniete. Film to horror więc oczywiście agresji tu więcej i jest bardziej widowiskowa jedak jestem pewna że sporo słabszych dzieciaków cierpi przez grupki podobne do tych z filmu.

• bunia91 bunia91

Zgadzam się. Film może i ostro (chociaż wydaje mi się że też niekoniecznie jest przerysowana ta agresja) zaakcentował agresję wśród współczesnej młodzieży.Niestety przykro się patrzy na to co się obecnie dzieje.

• wilma87 wilma87

zgadzam się w 100% z komentarzem Robert_Sawyer przydałby się ukryty komentarz rezysera - nadał by filmowi głębszego sensu. Bo tak to trudno stwierdzic czy ma skłaniać do refleksji czy poprostu przestraszyć a refleksja jest skutkiem ubocznym zauwazonym przez odbiorcę.

• kwietniowa kwietniowa

Nie wiedziałam filmu (jeszcze) i nie wiem czy chcę obejrzeć, bo przeraża mnie agresja (niestety bardzo realna w dzisiejszym świecie). Chcę tylko powiedzieć, że chyba jednak film ma ukryty komentarz, nawet jeśli refleksja jest skutkiem ubocznym. Wy to odczytaliście...

• wilma87 wilma87

Jeśli lubisz horrory to polecam, ja wolę dramaty ale jeśli horror to lepiej taki podchodzący pod rzeczywistość, a ten do takich należy. No i jest mocny.

• kwietniowa kwietniowa

Właśnie dlatego że tak bardzo podchodzi pod rzeczywistość, zbyt mnie przeraża. Brutalność, znęcanie się, tortury to dla mnie zbyt wiele. Zastanawiam się czasem co kieruje scenarzystami i reżyserami tworzącymi tak bardzo brutalne filmy, ale też widzami, pasjonującymi się filmami takimi jak np. Hostel, Martyrs czy Ludzka stonoga.... Przerażające. I jak napisał Robert_Sawyer - chore. Zgadzam się z nim i odpuszczam. Ale dziękuję za kom i pozdrawiam.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: