jazdowicz2666 jazdowicz2666
ocena: 6

taki jakiś przeciętny a animacja tragedia bajka niby z 2009r.a miałem uczucie jak bym oglądał jakąś starodawną z mojego dzieciństwa typu miś uszatek,bolek i lolek:D do animowanych filmów się chowa typu Shrek,Epoka lodowcowa itp.6/10 to Max ile mogę jej dać

• MarchewaSoler MarchewaSoler
    ocena: 7

Titanic 1997
    10/10
    Kevin sam w Nowym Jorku 1992 | Home Alone 2: Lost in New York
    10/10
    Kevin sam w domu 1990 | Home Alone
    10/10

• jazdowicz2666 jazdowicz2666

tak tylko ich nie porównujmy do tej bajki te filmy to klasyki które można oglądać po kilka razy i nie nudzą je cały świat oglądał a zresztą Titanic mimo że dość stary a zobacz jakie efekty miał i jak pięknie pokazany był i emocje jakie wywarł na koniec a Kevin jego co roku pokazują na Św.i za każdym razem miliony widzów ma!

• SanjurodeValmont SanjurodeValmont

A kto powiedział, że "Lis" to bajka? Czy dzieła Mariusza Wilczyńskiego są bajkami, bo są animowane? Zacznijmy od tego, że gatunek bajka jest gatunkiem stricte literackim i oznacza krótką formę wierszowaną z dowcipnym morałem, nie powinno się jej infantylnie odnosić do kina animowanego. A do klasyki należą filmy, które wniosły coś nowego do kina, zmieniły oblicze medium, wprowadziły nowe rozwiązania, osiągnęły wysoki poziom artystyczny i przez lata zapracowały na uznanie. W przeciwieństwie do "Gabinetu doktora Caligari", "Psychozy" czy "Matki Joanny od aniołów" serii "Kevin" czy "Titanica" bym do klasyki nie zaliczał.

I kino ma ponad 100 lat, więc "Titanic" to wciąż nowy film. "Dość stary" - widziałeś kiedyś film starszy niż z lat 80tych?

• linus linus

Nie oglądaj chłopczyku ambitnych filmów i nie będziesz się musiał martwić. A taka animacja lalkowa, wykonywana jest czasochłonną techniką pokaltkową, a nie przez komputer. Ale po co ignorantom taka wiedza (ignorant to osoba niemająca podstawowej wiedzy z danej dziedziny - tłumaczę na wszelki wypadek).

Owszem to nie była zwykła bajka dla dzieci ale mnie zbytnio nie przekonała Shrek np.durnowata bajka ale mimo to super grafika i do tego również morał i przesłanie do widza miał a ten film nauczył oglądające dzieciaki że warto kraść bo zawsze coś się na tym skorzysta:D

• linus linus

To, że czegoś nie widzisz od razu, nie znaczy, że tego tam nie ma. Gdybyś się chwilkę zastanowił, mógłbyś coś wymyślić. Perły nie leżą na wierzchu. Może to Cię zainspiruje http://www.filmweb.pl/reviews/Chodzi+lisek+ko%C5%82o+drogi..... Nie chcę żebyś miał poczucie straconego czasu.

• dou dou

Arcydzieło i tyle!!!Scena z wilkiem...magiczna

to ty chyba innych filmów nie widziałeś i to był twój pierwszy

• dou dou

No ba

• SanjurodeValmont SanjurodeValmont

Powiedział znawca, dla którego kino zaczęło się w 1990 r.

• harac77 harac77

Zwyczajnie nie masz pojęcia czym jest sztuka animacji, ale nie przejmuj się i oglądaj kolejne części Shreka.

• Bloody_Hell Bloody_Hell
    ocena: 10

Twoje wyczucie estetyki mnie przeraża. Ale to nie Twoja wina. To wina świata w jakim się wychowałeś, stereotypów i tego co Ci wpojono do podświadomości. Trochę to przykre, że nie możesz się pozachwycać tym co wspaniałe. To tak jakby pokazano złoto człowiekowi, który wychował się w szambie.

• hyzentlaja hyzentlaja
    ocena: 10

hej, ale określanie animacji w Lisie mianem 'tragedia' to już jakby szczyt ignorancji, szok :0 a filmy typu Shrek to w pewnym sensie erzac. w ogóle mam wrażenie że ten post to prowokacja, strasznie denerwująca. Swoją drogą, ciekawe jakbyś skomentował np Antonisza... chociaż to już całkiem co innego, ale powiedzmy Starewicza czy Svankmajera, haha

• aethersis aethersis

Nie możesz porównywać tego filmu do Shreka z racji tego, że technika w której został wykonany jest całkiem odmienna. Sam wspomniałeś o "Misiu Koralgolu". Zastanów się, czy wtedy była technika 3d pozwalająca na uzyskanie takich efektów? Pewnie że nie - to robiono ustawiając aparat na statywie i stopniowo przesuwając lalki i robiąc zdjęcia klatka po klatce. Podobnie zrobili również ten film i według mnie jest to animacja poklatkowa na najwyższym poziomie. Lalki są pięknie zrobione i to na prawdę wspaniałe, że ta sztuka nie popada w zapomnienie i ciągle są ludzie którzy ją tworzą. Co więcej - niesamowite że kontrastując z nowoczesnymi filmami i efektami specjalnymi 3D w technice która właśnie kojarzy się z tymi starymi bajkami można zrobić w XXI wieku film który trafia do kin i znajduje sobie rzesze fanów.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: