Niepodważalnie zdjęcia, muzyka, scenografia itd stoi na bardzo wysokim poziomie,
aktorsko po prostu kosmos... ale ten film ma jedną wadę... prawie nie ma scenariusza.
Jest tylko dokumentalnym odwzorowaniem przebiegu głodówki głównego bohatera.
Jeśli byśmye przeczytali o tym w internecie dowiedzielibyście się tego samego co z filmu,
czyli tylko suchych faktów. Skoro jesteście tak zachwyceni tym filmem to powiedzcie mi
coś o głównym bohaterze? Nie powiecie nic poza tym że jest uparty i zdeterminowany. To
już się można domyślić dowiedziawszy się o tym że umarł od strajku głodowego.
Niestety portret psychologiczny głównego bohatera jest dość niewyraźny, wręcz płytki.
Niestety ja od filmu wymaga czegoś więcej niż tylko suchego pokazania faktów... a tym
jest ten film, skojarzył mi się przy okazji polski film Lincz, tam niestety aktorzy byli
przeciętni, zdjęcia też i cała reszta również. Ale nie w tym problem, problem w tym że
obejrzałem film i wiem tyle samo co z mediów, że grupka wieśniaków zabiła gościa bo
terroryzował wieś. Koniec, już wam opowiedziałem cały ten film, niczego więcej nie
zobaczycie, ponieważ nie ma portretu psychologicznego postaci... tam ludzie są tylko
tłem do przedstawienia historii linczu. Niestety tu mamy to samo... ci ludzie są tylko tłem
w tym wszytskim, ani mu nie wspólczujemy, ani go nie popieramy, ani nie jesteśmy
przeciwni... po prostu na sucho bez żadnych emocji oglądamy jak gościu po woli umiera,
jest nam on obojętny gdyż nie wiem o nim nic poza tym że zabił cierpiącego źrebaka żeby
dalej nie cierpiał (btw. opowieść o tym była najlepszym fragmentem filmu).
To by było tyle na temat treści... forma mimo tego że dobra, to jednak jest jedan
podstawowy zarzut, film się dłuży i jest nudny, a jest nudny dlatego że ta historia jest do
opowiedzenia w 30 minut, jeśli reżyser chciałby się trochę więcej pobawić kamerą i
zrobić trochę nastroju to 40 minut jest w sam raz. Nie wiem czy jesteście świadomi ale
scena gdzie gościu myje siki trwa 3 minuty... mogłaby trwać 15 sekund, odebralibyście
ją tak samo... Nie wiadomo komu potrzebne sceny ze strażnikiem, i to razy dwa żeby nie
było za mało...
Reasumując, film nie jest zły, ale od kina wymagam czegoś więcej, przede wszystkim
emocji a nie suchego obrazu, jakbym chciał się czegoś dowiedzieć o tej sprawie to bym
sobie obejrzał film dokumentalny, dowiedziałbym się więcej i na pewno mniej nudził.
- baza filmwebudziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Pamiętniki wampirów
dzisiaj (Polska)
odcinek: s3e22 -
Na Wspólnej
dzisiaj (Polska)
odcinek: odcinek:1618
-
- społecznośćrecenzje użytkowników
-
Prosta historia