maciek_72_2 maciek_72_2

No ja bym sie chcial dowiedziec skad niby wzielo sie oko jak nie zostalo stworzone przez Boga.
Film slaby, nie obiektywny. Bioracy za pewnik teorie ewoluci. Moim zdaniem filmy na ten temat nie powinny powstawac, bo ewolucja to tylko teoria, natomiast kreacjonizmu nie da sie obalic.

• Yellyn Yellyn

Jeśli rewolucja to tylko teoria, to Biblia to jakieś bajki ...

• maciek_72_2 maciek_72_2

Jesli rwwolucja jes tnieporzadkiem to kontrrewolucja przywracaniem porzadku. A porzadek rozumiemy przez cywilizacje cgrzescijabnska od podstaw, panowanie Chrystusa. Cywilizacje antyegalitarna, legitymistyczna i antyliberalna.
      prof Oliviera

• Yellyn Yellyn

* w poście powyżej chodziło mi oczywiście o ewolucję, przepraszam za literówki, kiedyś mnie zjedzą ;)

Dla mnie film był niesamowity nie ze względu na treści naukowo - filozoficzne. To była sztuka - niezwykłe obrazy, zwracanie uwagi na szczegóły, rzeczy małe i niepozorne jak chociażby taniec na pajęczynie. I muzyka - coś pięknego.

No musze przyznac ze film robil wrazenie. Piekny. Ale ewolucja...

• NachosBoss NachosBoss

Maćku, lepiej daj sobie spokój z mitologią chrześcijańską i dokształć się.

Zabawne, że ludzie chcą więcej historii Polski w szkołach a o takiej biologii już nie wspominają. Większość osób z klas np. humanistycznych nawet nie dociera do tematu ewolucji, no i ta luka, w połączeniu z gorliwą wiarą w bajki wychodzą nam takie Maćki...

Czemu konie maja wyrwe w uzebieniu? Jezdze konno i wiekm ze to naturalne. Jak ewolucja to tlumaczy?

• NachosBoss NachosBoss

Dzisiejsze konie hodowlane, że tak powiem, odłączyły się od ewolucji. Ludzie krzyżowali i krzyżują te z najdłuższymi nogami i wydatnymi cechami uważanymi przez nich za istotne. Przykład - kończyny. Podczas biegu łatwo im się łamią, dlaczego? Ponieważ są za długie i nieadekwatne do diety takiego rumaka. W środowisku naturalnym, wśród drapieżników ta cecha szybko by zanikła (w końcu kość nie wytrzyma podczas ucieczki i osobnik zostanie zabity) chociażby dlatego, że wapń jest bardzo trudno dostępną "walutą". Przeżyją i rozmnożą się ci którzy będą mieli na tyle silne nogi i będą na tyle szybcy by uciec. W uproszczeniu.
                Nie znam się na koniach, ale podejrzewam, że wyrwa pojawiła się podczas hodowli. Może przedstawię tutaj analogie: pewien rosyjski biolog (nie pamiętam nazwiska, ale jeśli to będzie konieczne, wyszukam) chciał udomowić wilki. Krzyżował ze sobą te, które wykazywały faworyzowane przez niego cechy takie jak zaufanie. Normalnie wilk trzyma dystans a Rosjanin wybierał te, które go skracały. Pod koniec eksperymentu (trwał z tego co pamiętam prawie 20 lat) pojawiły się cechy "przypadkowe" takie jak szczekanie czy oklapnięte uszy.

Ale to nie tluaczy wywrwy w uzebieniu. Jest to naturalne.
                  A nie zauwazyles ze ewolucja opiera sie na wierze? Wolisz rozum ale nie wiesz jak bylo naprawde. Wiec nie zarzucaj ze wiara to nie wszystko. Ja tam nie wiem jak bylo naprawde ale wierze. I widze ze ewolucja nie trzyma sie kupy.

A oko? Tylko bez zadnych no bo chyba. Rzetelna oswieceniowa racjonalna odpowiedz.

• NachosBoss NachosBoss

Ewolucja nie opiera się na wierze tylko na logicznej konkluzji. Mnóstw zjawisk prowadzi nas do wniosku, że ona miała miejsce i ma cały czas. Wszystko jak najbardziej trzyma się kupy i wskazuje jedno rozwiązanie - dobór naturalny.
                    Nie rozumiem o co Ci chodzi z tą wyrwą. Jest naturalne i co? Człowiek też ma trochę naturalnych cech, które są śmieciowymi pozostałościami po przodkach. Przykład (ale się trafiło!) - ludzkie oko. Uważasz je za coś doskonałego? Jego konstrukcja jest tak nie ekonomiczna, że tylko idiota stworzył by je takim jakie jest obecnie.
                    Wydaje nam się, że to co mamy jest doskonałe bo dobrze nam służy i jest nasze (bóg chciał aby tak wyglądało), ale przykład oka (czyżby chociaż lędźwi itd.) pokazuje, że jest inaczej. W "Scientific America" był nie tak dawno temu artykuł o ewolucji oka, niestety nie miałem okazji go przeczytać. Gdy to zrobię, podzielę się wrażeniami (nie jestem wszystko-wiedzący).

Możesz oczywiście wierzyć w to, że świat ma 10 000 lat, że wszystkie gatunki powstały w ciągu tygodnia, ale to nigdy nie będzie prawdziwsze od tego, że istnieje niewidzialna góra Olimp na której szczycie bogowie przygotowują się na ponowne objawienie, albo wiary w panowanie Cthulhu przed nastaniem człowieka. Na to wszystko znajdziesz równie wartościowe dowody.
                    Ewolucja natomiast jest faktem niezaprzeczalnym, wystarczy zapoznać się z dowodami. Podejdź do tego neutralnie a poznasz prawdę.

P.S. Jesli moja odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje możesz zapytać o tą wyrwę ewolucjonistów (np Jerry'ego COyna).

Kiedys tez bylem ewolucjonista. Ale to sciema. No jak nie jest tak to musialo byc inaczej. pfff

• Cyryn Cyryn
                    ocena: 6

http://www.youtube.com/watch?v=swGFMEqZKSU

• _guchy_ _guchy_

To samo tyczy się jakiejś europejskiej dynastii, bodajże Habsburskiej. Przez kilka pokoleń większość potomków rodu miała wydatną dolną wargę, która na starość po prostu opadała, przez co wyglądali dziwnie. Podejrzewano jakąś rodzinną chorobę, lecz teraz stwierdzono że była to wada genetyczna, spowodowana tym, że wysokie rody 'parzyły' się tylko z innymi wysokimi rodami, więc był to zamknięty obieg genów.
                  mniej więcej.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: