TIGRA TIGRA
brak oceny

G.I.T.S. - "Ghost in the Shell" jest dziełem jednego z najlepszych twórców japońskich anime Mamoru Oshii- to musi się podobać. Anime swoją treścią, genialnie prostą i zarazem niesamowitą muzyką ( Kenji Kawai) wciąga i nie można się od niego uwolnić. Matrix został w 34% oparty treścią na tym filmie ( ale i tak jest znaczmie gorszy od GITS-a). Cyber punk doslkonały w 100%.

• kowalczukkamil kowalczukkamil
    ocena: 8

Heh... odgrzebując temat z 2002 roku czuję się niemal jak archeolog... ale uważam że warto i że zrobię przyjemność autorce ;) To skandal że nikt na niego do tej pory przez te 10 lat nie odpowiedział. Widocznie w naszej kulturze fanów tego typu filmów nie ma zbyt wielu, sam się do nich nie zaliczam ale przecież nie wolno się ograniczać :) Film bardzo dobry, jak na tamte czasy, super nowatorski (obejrzałem go pierwszy raz) i ogląda się go jak normalny film sci-fy/akcji zapominając że to rysunki (anime jak rozumiem). Charakterystyczne postacie i ciekawa i orginalna fabuła, nie ma typowych japońskich "przegięć" które do tej pory mnie odrzucały od ich filmów, bo uważałem je za poryte... widocznie zbyt mało jeszcze widziałem ;) Zwróciłem też uwagę na muzykę, bo jest naprawdę klimatyczna i dobra... Konkludując, warto zobaczyć, nawet jak ktoś do tej pory nie celował w tego typu filmy. Widziałem że powstała dwójka więc pewnie też zobaczę bo zakończenie w jedynce pozostawiono otwarte i aż się prosi o kontynuację... Sijusun i pozdrawiam ;)

• younaa younaa

Taak. Druga część bardzo wskazana ;]

• kowalczukkamil kowalczukkamil
        ocena: 8

A proszę Cię bardzo! :) Druga część powstała w 2004 roku http://www.filmweb.pl/film/Ghost+in+the+Shell+2%3A+Innocence... Sam się przymierzam żeby obejrzeć ale na razie kiepsko stoję z czasem. W tym samym roku powstał też 26 odcinkowy serial TV ale na niego się już raczej nie skuszę bo to już chyba bardziej gratka dla koneserów tego gatunku ;)

• younaa younaa

Chodziło mi o to, że dla Ciebie bardzo wskazana ;] ( dla innych oczywiście też ) ja już oglądałam dość dawno temu i często powracam do tego tytułu. Serialu jakoś nie miałam okazji jeszcze obejrzeć,ale z pewnością nadrobię zaległości.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: