Iselor Iselor

Prawdopodobnie najlepsze anime w historii i jeden z najwybitniejszych filmów sf, który
śmiało można stawiać obok takich arcydzieł jak "Blade Runner", "Akira", "Gwiezdnych
Wojen", "Matrixa" czy "Dystrykt 9". Widziałem kilka razy i jeszcze nie raz obejrzę.

• androgenius
    ocena: 9

Zgadzam się w całej rozciągłości. Arcydzieło gatunku,widziałem go pewnie z 10 razy i chyba nigdy mi się nie znudzi.

• Iseris Iseris
    ocena: 9

Bracia Wachowscy inspirowali się tym anime tworząc Matrix :)

• kool83

A twórcy "GITSh" inspirowali się Blade Runnerem.... ;)

• kool83

ogólnie bez szału dlatego tylko 6/10 mimo, że uwielbiam Sci-Fi. (i nie chodzi o to, że mam niechęć do anime bo np Ninja Scroll dostał ode mnie "9")

• adrianv91 adrianv91

Co Wam się podoba w tym filmie? Lubię takie klimaty ale nie rozumiem zachwytu nad tym filmem, może go po prostu nie zrozumiałem. Co w nim jest takiego nadzwyczajnego? Nie wiem czy nie oglądnąć go ponownie by dać sprawiedliwą ocenę...

• Kolarz1111

Odpowiadam na twoje pytanie:
      -Kreska
      -Animacja (ruch postaci - jak na tamte czasy wymiata - obecnie więcej klatek i dalej by wymiatała)
      -Muzyka (absolutne arcydzieło - do tej pory mam na grajku i słucham czasami dla relaksu)
      -Opowiedziana historia - połączenie człowieka (ducha) z maszyną (skorupą) i dalsza ewolucja tematu (obecnie jest już wiele filmów traktujących o tym jednak ten był jednym z pierwszych). Połączenie w/w z siecią (chyba pierwszy film z takim pomysłem i jak proroczy - ja już jestem non stop online dzięki smartfonowi:))
      -Dynamika akcji, pomysły, sceny i ogólnie całokształt.
      Ode mnie 10/10 jako jeden z dwóch filmów. Drugi to Blade Runner.

• dragon_33 dragon_33

Można gdzieś to obejrzeć np. youtube?

• panherbatka

Można kupić na DVD za niewielkie pieniądze.

• a12341 a12341
        ocena: 10

Trzeba jeszcze dodać, że dialogi bohaterów są wyjątkowo mądre. W większości filmów w dialogach bohaterowie opowiadają o swoich uczuciach, że najważniejsza jest wiara lub miłość itp.. W tym filmie zachowują się stoicko i rozmawiają o filozofii. Przeciętny widz, aby głębiej zrozumieć, musi co chwile zatrzymywać film i zastanawiać się. Wielu po prostu nie słucha dialogów, a potem uważa, że film ma tylko dobry klimat, kreskę i muzykę. To jest film ułatwiający zrozumienie niektórych zagadnień filozoficznych.

• ambientnight

zgadzam się z przedmówcą. Film bo nie bajka, uważam ma przesłanie, którego podstawy można szukać w świadomości Kabały. Wg niego postrzeganie rzeczywistości, przez umysł człowieka ograniczone jest pięcioma zmysłami, które zniekształcają naszą rzeczywistość. Człowiek świadomy widzi świat poza swoim umysłem. W końcowej scenie kiedy bohaterka odnosi się do dzieciństwa i postrzegania świata, można stwierdzić, że używała tylko tych pięciu zmysłów. Po lewej stronie jest wyraźnie pokazany motyw w akwarium gdzie smuga wody rozciąga się jak plastelina, po czym przechodząc przez tafle wody odrywa się kropla wzlatując do góry, a wcześniejsza scena kiedy bohaterka opadała na dno w oceanie, jest tego przeciwieństwem. Kropla wody może symbolizować życie, które pozbawione połączeń z przeszłością, może toczyć się poza wyzwolonym i świadomym siebie umyśle.

• Kolarz1111

Piękna analiza obrazu. Miałem bardzo podobne odczucia. Pozdrawiam.

• Xerxo Xerxo

Powiedzial szatan serduszko. Dla mnie bajka jak bajka, nigdy japońskiej bajki nie można bedzie postawić obok filmów aktorskich, ja wiem, że ty masz zajawkę i wielu ją ma, ale prawda jest taka, ze to tylko kolejna japońska bajka.

• Iselor Iselor

Czyli film animowany nie może być filmem ambitnym nawet jeśli treścią/fabułą zjada 90% filmów aktorskich tylko jest bajką? Żałosne twierdzenie. Ten FILM jest arcydziełem bez względu na to co ty myślisz. Szkoda ze w Polsce to co animowane to jest "bajka" a to co aktorskie to "film". Jesteś trollem który nie ma pojęcia o kulturze Japonii ani anime. "Japońska bajka". Niesamowity z ciebie troll i ignorant. Może "Walc z Baszirem" to też bajka? Kończ waść, wstydu oszczędź.

• Xerxo Xerxo

nieprawda

• perry23 perry23
        ocena: 10

GITS jest niewątpliwie arcydziełem....ale odnosząc się do twojej wypowiedzi z samej góry Dystrykt 9 arcydziełem bym nie nazwał.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: