Jakub_Mroz Jakub_Mroz

Przeczytałem Gomorre Saviano dwa razy. Ten film jest totalną klapą, niewypałem, jak zwał tak zwał. Porażka.
Książka mówi o zupełnie czym innym niż jest film. Film nie pokazuje niczego o czym byśmy nie wiedzieli nie interesując się zbytnio tematyką mafii.
Poza nielegalnymi szwalniami - co zresztą zostało zaprezentowane totalnie źle i osobą "kuriera" Don Ciro - to było prawie jak w książce.
Kompletnie nie poinformowano widza o tym na czym polegała wojna między Hiszpanami a secesjonistami. Niewiele zostało ukazane na temat biznesu śmieciarskiego, na temat możliwości włoskiej mafii. Nic nie powiedzieli o tym dlaczego akcja rozgrywa się na południu Włoch i dlaczego pokazany jest port w Neapolu. Nic o podróbkach, prawie nic o śmieciach, prawie nic o "wojnie", prawie nic domu a'la "Tony Scarface Montana Mansion", nic o samorządach miejskich, których 50% stanowią ludzie mafii... Po prostu klapa.

• Wa770 Wa770

Skoro tak się interesisz tematem to film powinien ci się podobać i tak taki jaki jest. ?

• fabio fabio
    ocena: 1

liczy się tylko książka! film Gomorra to rozrywka dla wtórnych analfabetów...

• bbbosa

Sorry, ale wypraszam sobie. Nie wiedziałem nawet, że film jest nagrany w oparciu o książkę, bo niby skąd? Leciał w telewizji, dość późno, fabuła straszliwie mnie zaciekawiła, więc obejrzałem. Nie znając książki uznaję film za świetny. Rozumiem, że z perspektywy czytelnika może wydawać się słaby, niedokończony - cokolwiek. Mnie to nie przeszkadza i wątpię by przeszkadzało większości ludzi którzy nie sięgnęli wpierw po Gomorrę Saviano. Z książką być może się zapoznam, ale nadal uważam, że film pokazuje dość, żeby zburzyć błędny wizerunek mafii jaki na przestrzeni wielu lat wciskają nam media i chyba to było jego celem, podobnie jak książki. Jeśli tak na to patrzeć: mnie poruszył i zachęcił do wgłębienia się w temat.

• bansiqe bansiqe

autor książki ma wyrok przez mafię , byc może autorzy filmu nie chcieli się narażac , ale jest to zachęta do przeczytania książki

• Patryk.new Patryk.new
    ocena: 9

ja jestem w trakcie czytania książki i z całą pewnością uważam, że film jest co najmniej płytki. Ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o mafii nie zrozumie tego filmu, a przynajmniej odczuje niedosyt, zatem polecam przeczytać Gomorrę w wersji papierowej.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: