kyle_reese kyle_reese
ocena: 2

Ważny temat filmu, jednak realizacja pozostawia wiele do życzenia.
Mam wrażenie, że jednym sposobem na dramaturgię w filmie jest ciągłe drgawki kamery i dziwna muzyka.... wszystko to po prostu staje się niestrawne (ledwo dotrwałem do końca, choć przy końcu już zacząłem przewijać film.... brrr).

Kolejny film po fair game gdzie totalnie schrzaniono realizacje - ten pomysł aby wszystko kręcić z ręki aby uwypuklić niepewność tamtego okresu po prostu się nie sprawdza bo zbyt mocno cierpi komfort oglądania. To troszkę tak jak amator kręci prymitywną kamerą bez stabilizacji optycznej wesele. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Ponadto film jakoś taki... bez talentu. Ot pierwszy lepszy adept szkoły filmowej może takie coś nakręcić.

Szkoda bo raz jeszcze podkreślam - temat jak najbardziej na film.

• ThomasPPL ThomasPPL
    ocena: 8

Czy ja tam wiem, taki jest już urok produkcji Greengrassa, warto zaznaczyć iż jest on reżyserem dość odważnym i nie boi się nowych, oryginalnych rozwiązań. Mimo iż z początku również byłem zdziwiony użyciem takiego 'tricku' szybko jednak załapałem o co w tym wszystkim chodzi i przyznaję, że nawet przypadł mi do gustu. Pierwszy raz spotkałem się z nim oglądając Bourne'a i przyznaję, że dzięki temu akcja przedstawiona w filmie nabiera pewnej dramaturgii, wprowadza uczucie zamieszania i chaosu przez co przybliża nam w jakim stanie muszą być i co czuć bohaterowie. Cóż bardzo trudno mi to wyjaśnić i opisać, ale mówiąc krótko twierdzę, że zagranie z chaotycznymi ruchami kamery uważam za trafione.

Hmm dziwna muzyka no cóż. Jak dla mnie John Powell to jeden z najlepszych muzyków tworzących ścieżkę dźwiękową do filmów, i określenie 'dziwna' zależy już chyba od gustu oglądającego. Powell jest odpowiedzialny za soundtrack w takich filmach jak trylogia Bourne'a czy Pan i Pani Smith gdzie spisał się po prostu na medal, jego twórczość w nieoceniony sposób wpływa na budowanie klimatu, co da się również poznać w GZ No cóż, zapewne wiernym fanom rapu bądź hip hopu ścieżka dźwiękowa się nie spodoba..

2/10 w oparciu tylko o takie błahe argumenty, no cóż nikogo tu nawracać nie mam zamiaru, bo księdzem nie jestem, ale ocena jak dla mnie mocno zaniżona. Produkcja zasługuje moim zdaniem na min. 5/10, nawet dla ostrych krytyków. Gdyby nie pewne wpadki i zbyt kolorowe zakończenie, produkcji byłbym w stanie dać nawet 9/10. Jak dla mnie film bardzo udany z porządną dawką adrenaliny, świetną grą aktorską oraz znakomitą ścieżką dźwiękową. I co najważniejsze - nie nudzi przez ani minutę!

• kyle_reese kyle_reese
      ocena: 2

2/10 to ostra ocena, a nie ma 1/10 ze względu na podjęcie ważnego tematu.
      Te powody jak dla mnie nie są błahe, ponadto jest jeszcze kilka innych których już mi się nie chciało szczegółowo wyliczać i ująłem to stwierdzeniem "Ponadto film jakoś taki... bez talentu. Ot pierwszy lepszy adept szkoły filmowej może takie coś nakręcić"
      W tym się mieści przewidywalność, dosłowność, epatowanie przemocą (wiem że to WOJNA tu nie chodzi o retuszowanie ale mnie drażni gdy wszystko musi być podane widzowi naocznie, weźmy np. Listę Schindlera - też akcja toczy się w czasie wojny a reżyser nie musiał się odwoływać do brutalizacji rodem z prymitywnego horroru a mimo to w cale nie tuszował okrucieństwa wojny).

Może gdyby nie ten jego styl z "trzęsącą się kamerą" to dałbym więcej, ale nic na to nie poradzę, że czuję się podczas oglądania takiego filmu jakbym jeździł na jakiejś karuzeli i powoli mi się zbiera na wymioty.

• schfyo schfyo

to wymiotuj..proste.

• tomucho77 tomucho77

Kolego noty 2/10 należą się filmom gniotom w stylu Kroniki Mutantów !

Green Zone to film z serii "kamera z ręki" ... mocny, dynamiczny i wstrząsający, jest to męskie kino na najwyższym poziomie !

Polecam ci filmy kręcone ze statywu np: Moda Na Sukces, M Jak Miłość czy Klan :)

• schfyo schfyo

hahahaha!podpisuję się!;D

• Andreas0701 Andreas0701

JA TEŻ :D

• schfyo schfyo

"lubię to"..fak!:D:D

• Andreas0701 Andreas0701

BARDZO DOBRA odpowiedź, lepiej bym tego nie ujął :)

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: