figure_four figure_four

doceniam filmy które niosą wartościowe treści, nie popieram przerostu formy nad treścią. Ale to co tutaj dzieje się graficznie to po prostu żenada. Postacie dzieci wyglądają jak karły z "Misia" wręczające paszporty, lub karzeł-dziecko z "Hydrozagadki". Reszta postaci narysowana stylem znanym z gier dodawanych do płatków śniadaniowych. Pracuje jako grafik, jestem w stanie stwierdzić że ludzie w wieku 20 lat prezentują wyższy poziom umiejętności graficznych. Wystarczy poprzeglądać fora graficzne. Niestety, znowu pakuje się pieniądze w ludzi wiekowych, którzy wytyczali drogi polskiej animacji ale w latach 60. Żenujące środowisko wzajemnej adoracji. Oderwani od rzeczywistości nie potrafiący posługiwać się nawet współczesnymi narzędziami graficznymi. Wystarczy popatrzeć na drugi plan... nic tu nie trzyma się kupy. Czytając zapowiedzi filmu w których porównuję się jego poziom do "Króla Lwa", chce się płakać już nawet nie śmiać.

• zawieszone zawieszone

to samo sobie pomyślałam...

• Finalny_Odbiorca Finalny_Odbiorca

Animacja robiona pewnie drogim programem, żadnej finezji w tej kresce. Płytki drugi plan, brak jakiejkolwiek - nawet najbardziej prymitywnej stylistyki. Filmu nie widziałem, oceniam na podstawie załączników. Jeśli do trailera dali najlepsze sceny (tak się robi w filmach niskobudżetowych) to strach to oglądać. Poszukałem w internecie i znalazłem niszowy film reżysera tego filmu. Jeśli chodzi o formę o przynajmniej o 2 klasy lepszy. http://www.youtube.com/watch?v=5N7cXn9WvKE

• użytkownik usunięty

trzech pierdzieli psorów z asp to robiło co kiedyś zrobili niejakiego bolka i lolka, nic dziwnego że to tak żałośnie wyszło
    ale pewnie niektórym sie spodoba co lubią się zachwycać ekstremalnymi
    starociami.. dla mnie jest to po prostu brzydka bajka która swoją formą
    przypomina bajki z ZSRR

• Kathy_Selden Kathy_Selden

Ej, ale od "Bolka i Lolka" to ty się lepiej odczep.

• pa6l1 pa6l1

tez jestem grafikiem i jak widziałem trailer w kinie to tylko na kiepskie postacie patrzyłem, ale jak teraz patrze na te zdjecia tutaj to w tle przerobili zwykłe zdjęcia przedmiotów i to nieumiejętnie, masakra T_T

• MrPayne MrPayne

Kiedy tu nie chodzi nawet o żenujący poziom grafiki, bo widać kreatywne zastosowania dwuwymiaru połączonego z animacją CG, tylko brak jakiejkolwiek sensownej wizji artystycznej. Gdyby ktoś zadbał o porządne projekty postaci, dałoby się na to "coś" patrzeć.

• morzliwe

Całkowicie się zgadzam ....plastyka jest po prostu tragiczna w tym filmie . Ale zapewne wynika to z tego że robili to "starsi panowie" których czasy świetności dawno już minęły. Tak to jest kiedy na film dostają pieniądze ludzie którzy mają nazwisko ....ale pod względem plastyki zatrzymali się w czasach swojej młodości. Panowie taka plastyka była dobra w latach 80-90 ...od tego czasu wiele już się zmieniło. Czas aby wreszcie młodzi ludzie mogli robić filmy ...choć zdaję sobie sprawę ze póki co to pobożne życzenia bo kasy na filmy mało a jak już się jakaś znajdzie to....mamy takiego Kopernika... taka to nasza animowana polska rzeczywistość.

• mghae mghae

Jestem grafikiem z Bielska, byłem w SFR, widziałem jak im szła robota nad tą rysowanką i przyznam, że bardzo skromnie. Tyle, ze to nie do końca ich wina.
      Studio praktycznie nie ma kasy. Mieli nadzieję, że coś zarobią na tym filmie. Niestety, rysowników tam jest trzech na krzyż... Tyle co stanowisk. Nawet nie mogą sobie pozwolić na razie na zatrudnienie kogoś świeżego, kreatywnego.
      Prawda jest taka, że zabrali się za projekt pełnometrażówki o Koperniku, żeby dostać dotację na projekt z Unii Europejskiej- a za taki temat bajki mogli się o kasę ubiegać.
      Mimo to, te prawie-babcie przy pulpitach animatorów mnie przeraziły- trzeba tam koniecznie jakiegoś świeżego mięsa z pomysłami.
      Rzemieślicy. Pasji brak. Bez kasy ciężko jest nawet pasjonatom.
      A inna sprawa że bielskiemu SFR należy się kasa i to niekoniecznie od UE. Gdyby mieli więcej animatorów i młodszych, pewnie szybciej i sprawniej skończyliby tą animację, ale co potem? Telewizja polska już nie jest taka chętna do kupowania ich produkcji jak kiedyś. Narzekają, że "w telewizji wolą teraz gwiazdy na lodzie czy tam wodzie" i dość sarkastycznie o tym wspominali.

Pozatym... Technika jest na pół tradycyjna- przyznaję, nie wiem jakie teraz są technologie w filmie rysunkowym, ale wg mnie powinno się używac tabletów, tymczasem zarówno postacie jak i cienie i światła rysują na kalkach, potem skanują, poprawiają na kompie kontury i dopiero wypełniają kolorem...
      Nie jest to droga pod górkę?

• PabloPicasso

No i całkiem nieźle im to wyszło. Mnie przypomina to co prawda dawne gry przygodowe 2d - "Discworld" oraz "The Curse of the Monkey Island" ale to znaczy że nie ma co krytykować. Najpierw obejrzyjcie!

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: