Elliot Elliot
ocena: 9

Moim zdaniem jak na polski film animowany "Gwiazda Kopernika" spisała się całkiem nieźle. Wiem, że grafika i animacja nie są na poziomie filmów Disneya czy DreamWorks, ale mimo wszystko jest on na wysokim poziomie (jak na Polskę).

• thilda thilda
    ocena: 1

W Polsce powstały jedne z najpiękniejszych animacji. Jak na Polskę, ten poziom jest żenująco niski (niestety).

• HlTMAN HlTMAN

No to podaj jakieś piękne Polskie animacje bo ja żadnych takowych nie znam. Jeśli chodzi o treść to jeszcze ok ale od strony wizualnej to już troszkę gorzej sprawy się mają. Bo czym mamy się niby pochwalić? Bolkiem i Lolkiem? Strasznie prostacka animacja. Owszem kiedyś się to oglądało z podnietą ale tylko dlatego że w tamtych czasach nic innego nie było. Dla porównania obejrzyj sobie stare animacje Disneya jak np "Alicja w Krainie Czarów" z 1951 czy "Królewna Śnieżka" z 1937 a później puść Bolka i Lolka to dopiero wtedy zobaczysz jaka przepaść nas dzieliła i dzieli do tej pory. Dzisiaj są jeszcze co prawda animacje komputerowe ale filmy rysunkowe mają nad nimi tą przewagę że są jak wino., Czyli im starsze tym lepsze. Czego nie można powiedzieć o animacji komputerowej, na której czas odciska swoje piętno. Nie sądzę żeby taki "Shrek" za 50 lat robił jeszcze na kimś wrażenie a co dopiero jakaś tam "Katedra" którą już dzisiaj z trudem się ogląda.

• MrPayne MrPayne

"Katedra" i "Sztuka spadania" Bagińskiego.
    Ba, nawet nieszczęsne, bo króciutkie intro do Wiedźmina.
    Nuff' said.

• Shinai_Iaido Shinai_Iaido

Filmów takich jak ten chyba nie powinno się oceniać po poziomie animacji... nie sądzicie? Czy filmy oceniacie np. po wysokości budżetu? Jak jest dobry film, to może być kręcony nawet kamerą trzymaną w drżącej ręce- mnie to wystarcza, bo są ważniejsze kwestie od tej.

• cygaj cygaj
      ocena: 2

Zrobiono film animowany. Dlaczego nie miałoby się, oceniając o od strony formalnej, patrzeć na jakość animacji?
      I nie potrzeba dużego budżetu żeby zrobić dobry film.

• rafkulak rafkulak
      ocena: 3

moze i masz racje, ze nie powinno sie oceniac po poziomie animacji
      mnie jednak razi polska mentalnosc ukazujaca sie poprzez wyrazenie: "jak na polski film..."
      czy to oznacza, ze generalnie polskie filmy sa slabsze/gorsze i powinny miec osobna skale? czy idac tym tropem mowienie, ze cos jest typowo amerykansko patetyczne nie jest hipokryzja? nie uwazam, ze zalozyciel tematu wypowiada sie w takich slowach na temat amerykanskiego kina, ale sadze, ze ulgowe traktowanie filmu z tego powodu, ze jest polski (a ulgowe traktowanie jest sugerowane stwierdzeniem "jest on na wysokim poziomie (jak na Polskę)") jest niesprawiedliwe, a juz na pewno demotywujace. Jak producenci polskich badziewnych produkcji zobacza, jak dobre oceny uzytkownicy im wystawiaja, bo sa dobre "jak na polski poziom" to nigdy sie polska kinematografia nie polepszy i juz na zawsze ugrzezniemy w bagnie tandety

a sama "gwiazda kopernika" jest wg mnie dosc infantylnym filmem - dobre dla dzieci, choc nie sadze, aby ktores powiedzialo, ze jest to jego/jej ulubiona bajka

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: