marcinsumara

Generalnie nie jestem rasistą i nie popieram żadnych tego typu ruchów bądź akcji, aczkolwiek strasznie denerwuje mnie, że w dzisiejszym świecie byle co mówiąc czy robiąc możemy być czy przez murzynów czy to przez żydów oskarżeni o rasizm... przy czym największymi rasistami naszego świata są właśnie oni... Murzyni plują na białych a żydzi na katolików.... Jakby zwykły pospolity Polak został okradziony i zgłosił to na policje to po 30 dniach dostanie pismo o umożeniu sprawy... Natomiast jeżeli byłby okradziony żyd to po mieście latały by helikoptery i policjanci biegali by z psami bo w innym przypadku żyd powiedziałby że policjańci to antysemici... Jak już pisałem nie jestem rasistą ale nie akceptuje tego że będąc Polakiem żyjąc w Polsce jestem gorzej traktowany od tych rzekomo prześladowanych... I najwyraźniej taka też sytuacja zagościła w RPA...

• griefdivision griefdivision

Bo żyd czy murzyn Polakiem nie jest? A niech będą traktowani lepiej, skoro przez całą historię świata n.e. byli non stop represjonowani, gnębieni i rozstawiani po kątach. Poza tym jeśli sądzisz, że w dzisiejszym, jakże rozwiniętym, społeczeństwie ich już nic złego nie spotyka to świadczy to jednak o Twojej ignorancji.
    Polecam film 'Niebieskoocy' - skoro taka sytuacja jest w USA to nie trzeba być jakimś wielkim socjologiem, żeby móc się domyślić jak to wszystko wygląda w Polsce, a wygląda dramatycznie według mnie.
    Murzyni plują na białych? Nie słyszałem, ale jeśli to prawda to pewnie dlatego, że już się zaczęli dusić od śliny białych. Nadwrażliwość żydów to inna kwestia już, ale również - nie oszukujmy się, dość wycierpieli żeby mieli prawo trochę po marudzić.

• marcinsumara

I teraz marudząc i wywyższając się ponad innych wywołują znowu fale niechęci i nienawiści do siebie.... zresztą punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... świat jest zły... nie oglądałem tego filmu ale dzięki bo z chęcią obejrzę... Polecam CI DARFUR... po reżyserze można się spodziewać dna ale film wstrząsający....

• fankover

generalnie nie jestem rasistą ale... jak ja to kocham... Otóż jesteś rasistą Marcinie Sumara, jesteś... Pomyśl nad tym, jeśli rzeczywiście uważasz że rasistą być nie powinieneś.

• marcinsumara

Jestem rasistą bo mi się nie podoba że ktoś jest lepiej traktowany ode mnie???? Zastanów się... Ja nie chciałbym żeby jakiemukolwiek żydowi, murzynowi, arabowi itd itp stała się krzywda czy żeby z kraj kogoś wyrzucić czy represjonować w jakiś sposób... Uważam że są takimi samymi ludźmi jak wszyscy i niech sobie żyją w spokoju i szczęściu i niech mają takie same prawa jak każdy ani mniejsze ani większe.... Więc skoro wg Ciebie rasistą jest ten kto uważa że każdy człowiek powinien być równo traktowany, ani lepiej ani gorzej... bez względu od rasy, religii czy narodowości to Ty się zastanów dobrze ale nad tym co to rasizm....

• martawoj

I naprawde tak bardzo ci smutno z tego powodu?

Czekaj, jak to się nazywa?... A, już wiem, pozytywna dyskryminacja. Teraz tylko pytanie, czy wciąż jest potrzebna. Lata prześladowań czy tu czy w RPA się skończyły, chociaż można powiedzieć, że odrodziły na nowo, skoro mówisz, że czujesz się pominięty, a imigranci z Zimbabwe czy Somalii są paleni żywcem w mniejszych społecznościach (zamieszki przeciwko imigrantom, maj 2008, RPA).

Łączę się z Tobą w bólu, chociaż myślę, że powinieneś jednak złapać za jakiś podręcznik do historii.
        Nie jesteś rasistą, ale nie podoba Ci się co się stało z ludźmi, w jaki sposób się to wszystko obróciło, tak? Dlatego wypłakujesz się na forum, kłócąc się. Jak kto lubi.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: