polizeifurreich polizeifurreich

"zjednoczył" naród, który się masakruje w najlepsze odkąd upadł apartheid. Powiedzcie, czy naprawdę ten film jest taką propagandą jak zwiastun?

• adriann1989

Też jakieś głupoty piszesz wg mnie.... I tak RPA to jeden z najbogatszych i najlepiej rozwiniętych krajów w Afryce. Teraz ludzie są tam wolni (chodzi o czarnoskórą część) i to jest dobre przecież.... a co wolałbyś być wolny w Polsce czy dalej w komunie żyć? I nie gadaj że apartheid był dobry :/. Generalnie przecież film jest o rugby i przemianach jakie zachodziły w 1995 roku i wcześniej. W tamtej chwili jaką były mistrzostwa świata pewnie tak wszystko wyglądało. To że teraz jest troche inaczej to inna bajka. Bardzo fajny film (może dlatego że jestem fanem rugby)!

• polizeifurreich polizeifurreich

Nie gadam, że był dobry. Ale z dwojga złego... Apartheid trzymał to jakoś w ryzach. A od lat 90 do teraz biali nie mają tam życia. Za pozwoleniem rządu bojownicy dokonywali masakr Afrykanerów. Biały nie może przejść 100 metrów w każdym większym mieście bez napadu (szokujące?). Czarni są wolni piszesz, a biali to mają się wynosić do Europy lub życ w ciągłym strachu tak? Niefajnie. Znajomy z RPA z którym koresponduje pisał mi własnie, że biały rugbista zabił paru czarnych bandytów za zgwałcenie jego córki i pójdzie siedzieć dożywocie. Wcześniej czarna policja nawet nie podjęła śledztwa w sprawie tego gwałtu.

• Karim
        ocena: 9

Bardzo proste: przemawia przez ciebie czysty rasizm w slowach "apartheid trzymal to jakos w ryzach", ewentualnie nie wiesz na czym ow apertheid polegal, jesli tak, naprawde latwo sie tego dowiedziec.
        Znam ludzi z Poludniowej afryki, zarowno bialych jak i czarnych, nikt nie zaprzeczy, ze dzieje sie tam zle, ale obrona apartheidu to to samo co obrona faszyzmu.
        Niestety, nie kazdy jest tak wielkim czlowiekiem, jak Nelson Mandela.

• polizeifurreich polizeifurreich

Przemawia przeze mnie czysty rozsądek w porównaniu z tobą. Przyznaje, że kiedy w RPA obowiązywał separatyzm rasowy czarni byli "obywatelami drugorzędnymi". Tylko dzisiaj widzimy dlaczego tak było. Kiedy dobrali się do władzy zaczęła się eksterminacja białych za przyzwoleniem rządu, bo inaczej tego się nazwać nie da. Tego za apertheidu nie było w stosunku do czarnych. Na dodatek można powiedzieć, że kraj się znajduje się nieoficjalnie w wojnie domowej. Jeśli szukasz czegoś w rodzaju apertheidu połączonego z ludobójstwem to masz przykład na Zachodnim Brzegu.

"obrona apartheidu to to samo co obrona faszyzmu." akurat faszyzm tutaj nic nie wnosi, bo to nie jest rasistowski ustrój. Jeśli chodziło Ci o nazizm to wiedz, że w nazizmie chodziło o eksterminację innych ras. Zrównając ze sobą apertheid i nazizm to jak zrównać ze sobą Polskę za Piłsudskiego z Rosją za Lenina.

" Niestety, nie kazdy jest tak wielkim czlowiekiem, jak Nelson Mandela." Tym tokiem myślenia to Hitlera i Stalina, a nawet i Osame Bin Ladena można nazwać wielkim człowiekiem.

• sunnyrussel sunnyrussel

Karim przeczytaj ten artykuł http://samodzielniemyslacy.blogspot.com/2011/09/nelson-mande... a pozniej sprobuj jeszcze raz napisac że "Nelson Mandela był wielkim człowiekiem" . Media wykreowały tego człowieka na bóstwo, prawda jest zupełnie inna !

• runner27

@Sunnyrussel o ten wyżej.

Chłopie TY weź się lepiej za fakty historyczne i do nauki!! Zamiast wypisywać brednie i cytować jakieś heroiczne źródła z zalążka teorii spiskowych.
            Aż się tego komentować nie chcę bo nie ma sensu i tak nic nie zrozumiesz.

• sunnyrussel sunnyrussel

Mandela przyczynił się do upadku i dzisiejszego wyglądu RPA. Najwspanialszego niegdyś kraju Afryki. W swoich publicznych wystąpieniach zawsze jest krytyczny wobec demokratycznych państw Zachodu, ale chwali reżimy komunistyczne i muzułmańskie dyktatury. Potępia błędy Zachodu, ale odmawia potępienia ludobójstwa i brutalnych represji popełnianych w obecnych i byłych krajach komunistycznych.

• moniquez

@sunnyrussel , przestudiuj dokładnie biografię Mandeli, potem się wypowiadaj.

@polizeifurreich , ty naprawdę jesteś rasistą. czarna ludność rpa przez wiele lat była uciemiężona. zacznijmy może od tego, że biała ludność skolonizowała tereny przodków czarnych obywateli rpa. nikt białym nie zabrania tam mieszkać, ale to, co uczynili tamtej ludności (i tutaj sięgnij do historii II połowy XIX wieku oraz XX wieku) doprowadziło do tego, że nie są mile widziani. spróbuj zrozumieć czarnych - to oni są rdzennymi mieszkańcami rpa, a nie biali.

• Ottiss14 Ottiss14

Rozmówca podał Tobie tekst który odwołuje się do źródeł ,które sam możesz łatwo sprawdzić np. do autobiografii mandeli ,Ty nie podałeś nic. Ja mam Rodzinę z RPA i pomijając krzywdy jakie ich spotkały z powodu niewyobrażalnego czarnego rasizmu ,sami murzyni marzą dzisiaj o powrocie Białych kolonialistów bo poziom ich życia był nieporównywalnie wyższy. A wolność ich ogranicza się do bezkarnego gwałcenia kogo popadnie. Jeżeli ktoś nie jest gwałcicielem to nie ma żadnej wolności i sam jest ofiarą. A skorumpowany rząd żebrze o pomoc finansową którą w całości przelewają sobie na konta i kupują za nią rezydencje w krajach Europejskich. To jest autentyczny mający miejsce proceder.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: