zolwik_2
ocena: 6

Nie wiem czy koś z was zauważył że w czasie filmu niejednokrotnie słyszymy muzykę Antonio Vivaldiego. Dla mnie osobiście nie pasuje ona zbyto do epoki w której rozgrywa się akcja filmu, jak i do fragmentów oper. W jej miejsce z pewnością można było wykorzystać jakieś działa Mozarta. Nadałoby to filmowi jednolitości. Poza tym film momentami bywał nudny, a dekoracje chyba rzeczywiście wykonano z kartonu. Niemniej jednak lubię kostiumowe filmy muzyczne a film Ja Don Giovanni oceniam na 6.

• Chris_Sharma Chris_Sharma
    ocena: 7

Przy drugim oglądnięciu ten film bardzo stracił, pal licho że Vivaldi na otwarcie filmu o Mozarcie,Salierim i Da Ponte, ale mielenie tego samego motywu sześć razy to już przegięcie. To że był wenecjaninem nie ma znaczenia bo barokowa muzyka nie pasuje do fabuły filmu. Wtopa. Dekoracje z kartonu to świadomy wybór, nawiązanie do sztuczności świata opery, ale strasznie rażą mnie widoczne połączenia dekoracji przy wystawianiu Don Giovanniego bo to już wygląda na zwykłe niechlujstwo, a płynąc lawa w tle na telebimie to już przykład braku smaku.
    Muzyka się na szczęście broni.

• Uriah Uriah
      ocena: 4

Zastanawiam się o czym tak naprawdę jest ten film... Kartonowo-płócienne dekoracje (opera!) to był dokonały pomysł, tylko, że został mocno skopany...Pierwsza godzina filmu - da się przeżyć. Głównie dzięki muzyce i w miarę jeszcze jednorodnemu wątkowi. Ale druga godzina - o co właściwie chodzi z tym Mozartem, co robi La Ponte, gdzie do tego wszystkiego Salieri? Poplątanie z pomieszaniem. Patrząc na gatunki podpisałbym go raczej jako "muzyczny", "romans", bo do dramatu historycznego to mu daleko...(scena z listem o śmierci ojca Amadeusza, która nic do filmu nie wnosi). Muzyczny - jak najbardziej, tylko czemu nie sięgnięto do twórczości samego Mozarta?(już przedmówcy wskazali na to wskazali, nie będę się nad tym rozwodził)
      Zdecydowanie lepiej obejrzeć "Amadeusza" - film sprzed 26 laty a dużo świeższy od tegoż dzieła. A premiera też zeszłoroczna ;P (w Polsce oczywiście)

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: