Oceniłem ten film najgorzej jak się dało. Dlatego, że pytania, które sobie po obejrzeniu tego.... filmu... zadałem pozostały bez odpowiedzi. Dla mnie ten film po prostu nie miał sensu. Analizowałem to tak:
1. Odbiorca - kim jest odbiorca? Osoby dorosłe- dlaczego na lektrorkę wzięli niedołężną staruszkę? Osoby młodsze - dlaczego na lektorkę wzięli niedołężną staruszkę? Lektor to kpina podobnie jak animacja - nieprzyjemna, obrzydliwa, zero piękna.
2. Przesłanie - "nie niszczmy jamniczka". Bo co? Bo to cud życia? Bo jest bardziej złożony niż kompuer, który przy jamniczku "to małe piwo"? Co to za odkrycie? Co to jest?
3. Grafika - okej, rozumiem ograniczenie możliwości w czasach PRL-u. Ale to jest jakaś kpina. Słonko wygląda, jakby miało kogoś zamordować, a jamniczek przypomina potwora z horrorów Kinga. Nie wiem, miało mnie to przestraszyć? Miałem się porzygać.
4. Głos - lektorka i muzyka. Super. Dla psychiatryka - super. Jaka była funkcja tego, że kazano przeczytać tekst starszej pani i jaką funkcję pełniło to, że wyszło to jak wyszło? To film dla upośledzonych, czy dla niedołężnych starców? (Powracamy do problemu nr 1)
5. Nadawca - kto mi to przekazuje? Ministerstwo Edukacji Narodowej? Reżyser jako wielki artysta, który w wieku 30 lat odkrył, że nie należy "niszczyć jamniczka"?
To z grubsza tyle. Jeśli oceniłeś ten film 5/10 i wyżej to podaj mi, proszę uzasadnienie, dlaczego ten film zasłużył na jakąkolwiek pozytywną ocenę? Najlepiej bym zrozumiał, gdybyś odpowiedział wg tych punktów, tylko uważaj, aby przy swojej argumentacji nie wyjść śmiesznie.
- bazadziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Chirurdzy
za 4 dni (Polska)
odcinek: s8e23 -
Gra o tron
jutro (USA)
odcinek: s2e10
-
- społecznośćrecenzje użytkowników
-
Prosta historia