lukas_allien lukas_allien
ocena: 5

patrząc na oceny liczyłem na coś lepszego, film dziwny i nie do końca zrozumiały.
Mało śmiesznych sytuacji i w dodatku ten motyw z ciągłym uśmiercaniem żony.
film można pominąć:P

• użytkownik usunięty

Na tym właśnie polega surrealizm. Mogę się mylić, ale mam wrażenie, że ten film wcale nie ma mieć sensu lub drugiego dna. Chodzi o popis wyobraźni i zabawę kolorem. Polecam!

• Svankmajerova Svankmajerova
      ocena: 7

Pogląd, że surrealizm "nie ma mieć sensu" jest zupełnie mylny.

• użytkownik usunięty

Surrealizm nigdy nie jest do końca zrozumiały. Może mieć sens, po prostu ten film, moim zdaniem, wcale go nie ma i mieć nie musi.

• kostekzary kostekzary
          ocena: 7

Nie ma co się doszukiwać głębszego sensu. Jakiś tam był, bo zabójca w końcu nie chciał śmierci żony, a rodzina kurczaka była całkiem szczęśliwa.

Troszkę przydługi, niektóre skecze męczyły zamiast śmieszyć, ale było kilka 'perełek'. Bardzo pozytywna produkcja, jakich mało.

• Dziuchni91 Dziuchni91
    ocena: 5

Film jak najbardziej przepełniony surrealizmem i wszystko byłoby fajnie tylko mam kilka zastrzeżeń do tego filmu. Zacznę jednak od pochwały motywu z uśmiercaniem żony. Tak to jest surrealizm pełną gębą i kapitalnie to wszystko wyszło. Jednak poza tym film raczej kuleje. Po pierwsze "nigdy nie próbuj zrozumieć Japończyków" to chyba najlepsza sentencja która podsumuje ten film. Ten film bez surrealizmu i tak jest poryty do tego stopnia że żaden człowiek nie jest w stanie chyba tego zrozumieć. Nie wiem czy tacy są Japończycy naprawdę ale jeżeli tak to raczej strach tam jechać, po drugie, film raczej nie ma na celu wzbudzeniu w widzu głębokich emocji jak filmy psychologiczne itp. Wiedz ma za zadanie bawić widza a z tym raczej słabiutko. Nie wiem ale motyw ojca-kury kompletnie nie przypadł mi do gustu podobnie jak beznadziejny wręcz motyw z tą babką z magnetofonem. Nie wiem ale japoński humor jest niezwykle ciężki przynajmniej dla mnie. Od tego filmu na pewno gdy znajdę chęć na jakiś japoński film to zaopatrzę się w jakieś mocniejsze środki.

Generalnie bardzo obiecujący początek ale potem wszystko się bardzo dłużyło. Mimo że nie lubię tego angola to motyw z "jaka jest twoja funkcja" jest co najmniej ciekawa i momentami śmieszna. Końcówka też na plus, ciekawa i zaskakująca. Generalnie bardzo lubię filmy surrealistyczne ale połączenie surrealizmu i Japonii to raczej wykracza poza wszelkie granice ludzkich zmysłów. Po ocenie liczyłem na dużo lepszy film i trochę się zawiodłem niestety.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: