kapitannemo kapitannemo

Kluczem do zrozumienia filmu jest dialog Harveya i Helene:

Pamiętasz pierwszy dzień,|kiedy pokazałeś mi ziemię?
Powiedziałeś, że będzie tam ogród.
Powiedziałeś, że tu się zestarzejemy.
Czy jesteśmy starzy, Hervé?

oraz to że to właśnie Helene napisała ten list.

Mój ukochany.
Nie lękaj się.
Nie mów.
Stój tak jak stoisz.
Jestem przy twym boku.
Czujesz?
Kiedy dotknę cię po raz pierwszy...
poczujesz ciepło,
lecz nie będziesz wiedział gdzie.
Może na twych oczach.
Czy można wymazać tę chwilę?
Nie ma temu końca.
Nie widzisz?
Co żeśmy mieli uczynić, tośmy uczynili.
Wierz mi, ukochany.|/Czyniliśmy to przez wieki.
I jeśli to przysłuży się twemu szczęściu...
nie wahaj się zapomnieć|/tejże kobiety, która to pisze...
bez śladu żalu.
Żegnaj.

• kapitannemo kapitannemo

Bez złośliwości. chciałam tylko dać wskazówkę.

Minusem filmu jest niedojrzała gra aktorska, aktorzy jak laleczki. A jak Wy uważacie?

• alex946 alex946

Uważam, że Pitt (Hervé) świetnie odegrał swoją rolę, był tajemniczy i fascynujący. Keira (Helene) nie miała zbyt dużo do grania, nie wiem czemu, ale w każdym jednym filmie z nią- totalnie nie przykuwa uwagi, nawet jako postać główna.

• Assapan1991 Assapan1991
        ocena: 6

hmmmm... film jest nudny... spodziewałam się czegoś lepszego... owszem ten list był cudowny, ale tylko to... tak naprawdę scenariusz mieli dobry, ale aktorzy źle zagrali... to takie moje skromne zdanie. za sceny łóżkowe daję 6 :)

• Albalonga Albalonga

Moim zdaniem film był fascynujący. Mężczyzna miotający się między egzotyczną zmysłowością i tajemnicą a stałością i prawdziwą miłością...Poezja. Wolno tocząca się akcja była ogromną zaletą "Jedwabiu". Przy szybkim tempie nie byłabym w stanie cieszyć oczu pięknymi krajobrazami. Spokój, spokój, spokój...

A co do rzekomej niedojrzałości gry aktorskiej...Nie zapomnijmy, że jesteśmy tylko widzami i chyba nie mamy prawa oceniać kogoś tak surowo kiedy nie mamy pojęcia o ich pracy. Jeśli się mylę i oceny wychodzą od osób kompetentnych, mających do czynienia z aktorstwem "od kuchni" to zwracam honor:).

mam prawo do opinii i ją wyrażam... rodzajów kin jest wiele, a ten rodzaj nie przypadł mi do gustu. cieszę się, że owy film zobaczyłam, bo przynajmniej już teraz wiem, że muszę trzymać się od takiego gatunku z dala :)

• Albalonga Albalonga

No tak, [podobno o gustach się nie rozmawia. Czasami dobrze jest mieć z czymś styczność by trzymać się od tego z dala, powodzenia w poszukiwaniach satysfakcjonujących obrazów:)

:)

• locamaria locamaria

no tak sceny łóżkowe najważniejsze -.-

nie najważniejsze, ale czasami kluczowe :P

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: