Mashala Mashala
ocena: 7

Ten film, owszem jest dobry, ale nie zasługuje na tak wysokie miejsce ;/

• GunsNRoses123 GunsNRoses123

No chyba cię coś boli człowieczku. To cudowny film opowiadający o perypetiach psa i człowieka po zagładzie świata w wyniku choroby
    PLUSY
    - dobra przejrzysta fabuła
    - bardzo dobre efekty specjalne
    - trzyma w zaniepokojeniu do końca filmu
    - świetnie ukazany NY po zagładzie
    MINUSY
    - nie wyszedł jeszcze prequel
    Film świetny i nie powinien mieć oceny 7.5 tylko co najmniej 8. Widać koleżko że albo masz 12 lat i zero gustu filmowego albo masz 80 lat i g*wno cie interesuje.
    Pozdrowienia
    GunsNRoses123

• Ochrzczony Ochrzczony

Pewnie ze nie zasluguje na TAK wysokie miejsce.....powinien byc jeszcze wyzej. Bylem na tym 3 razy w kinie zachwycajacy film, jeden z lepszych Willa.

• Mashala Mashala

Mam trzy lata, wybacz moją niesubordynację. Już zmieniam moją ocenę. Jak? Pytam : Jak?! Jak mogłem dać tej złej ekranizacji książki tylko 7? Te potwory, z tak widocznymi błędami i aż przesadzonym użyciem kompa ? (nie wiem, gdzieś Ty widział te "bardzo dobre efekty specjalne") Takie piękne zakończenie? A może skłoniło mnie do tej źle wystawionej oceny to, że u Nevilla został kompletnie zatracony potencjał, jaki był ukazany w książce ?
      Piszesz; "świetnie pokazany NY po zagładzie.", a ja odpowiadam; "Phi! Też mi osiągnięcie."

Proszę, wrzuć na luz ze swoim ocenianiem innych ludzi, bo tak naprawdę to Ty nie masz gustu(o którym podobno się nie dyskutuje).

Po pierwsze nie jest to zła ekranizacja ksiązki. Jest poprostu inna
        Różnice
        Znaczenie tytułu w adaptacji oraz w powieści jest całkowicie odmienne. Zgodnie ze scenariuszem filmu Neville staje się legendą wśród ocalałych ludzi jako ten, który odkrył lekarstwo na wirusa. W powieści znaczenie tytułu jest znacznie mroczniejsze, bowiem okazuje się, że jest ostatnim ocalałym człowiekiem na Ziemi. Wykazujący oznaki inteligencji zainfekowani stworzyli własne społeczeństwo, wśród którego Neville stał się legendą jako ten, który poluje na członków ich rasy.
        W powieści Neville to człowiek niewykształcony oraz skory do picia alkoholu, podczas gdy w filmie postać grana przez Willa Smitha jest dyplomowanym wirusologiem.
        Celem Neville'a w książce nie jest odnalezienie lekarstwa, które odwróci działanie wirusa K.V., lecz zabijanie "Poszukiwaczy Ciemności" oraz pozostanie jak najdłużej przy życiu.
        W filmie Neville zmuszony jest wracać do swojej kryjówki po zmroku, aby zarażeni nie odkryli, gdzie mieszka. W powieści natomiast "Poszukiwacze Ciemności" znają lokalizację jego domu, lecz nie mogą się tam dostać z powodu czosnku, którym otoczył swoją siedzibę, a który odstrasza zarażonych.
        W przeciwieństwie do filmu w powieści na Ziemi, poza Nevillem, nie przetrwali żadni całkowicie zdrowi ludzie, lecz grupa osób, która spowalnia działanie wirusa poprzez używanie specjalnej kombinacji leków oraz krwi.
        W książce filmowa Anna nazywa się Ruth i jest jedną z osób spowalniających działanie wirusa za pomocą medykamentów.
        Akcja filmu rozgrywa się w Nowym Jorku, podczas gdy wydarzenia przedstawione w powieści mają miejsce w Los Angeles.
        W powieści żona i córka Neville'a zostały zarażone bakterią i zmieniły się "Poszukiwaczy Ciemności", natomiast w filmie zginęły w wypadku śmigłowca podczas ewakuacji.
        W filmie powodem mutacji ludzi jest wirus, podczas gdy w powieści jest to bakteria, pałeczka którą Neville nazwał wampirozą.
        W książce Neville nie posiada własnego psa, lecz spotyka bezdomnego psa na ulicy, którego próbuje oswoić, karmiąc go. Niestety pies zostaje zainfekowany przez bakterie i umiera.
        W filmie wszyscy zainfekowani są potwornymi, prymitywnymi i nieprzejawiającymi inteligencji stworzeniami. W powieści natomiast zarażeni wirusem dzielą się na dwa typy. Pierwszą grupę stanowią martwi, bezmyślni osobnicy, którzy poruszają się jedynie pod wpływem działania bakterii. Drugi typ stanowią żywi ludzie, do których organizmu dostał się wirus, a którzy przejawiają pewien stopień inteligencji i umiejętności organizacji.
        Akcja filmu toczy się we wrześniu 2012 roku, a w książce pomiędzy styczniem 1976 i styczniem 1979 roku.
        Zakończenie było ciekawe i zaskakujące, bo nikt nie pomyślał że on nie przeżyje. "Piszesz; "świetnie pokazany NY po zagładzie.", a ja odpowiadam; "Phi! Też mi osiągnięcie." No tak bo takiemu dorosłemu i wybitnemu widzowi to podobają się tylko takie produkcje jak Avatar w którym jest 70% filmu efekty specjalne a reszta fabuła.

• Mashala Mashala

Hm, czytałem książkę. Avatara oceniłem na 3. I nie chcę wzbudzać kolejnych kontrowersji, bo znowu się niepotrzebnie będziesz "rozpisywał".

P.S. Nieładnie to tak kopiować z wikipedii i nie napisać o tym.

No jeżeli oceniłeś Avatara na 3/10 to dla ciebie jest potrzebna grafika 10 d

• Mashala Mashala

Ta 3 jest właśnie za efekty specjalne. :-(

Okeeeeeeeeeeeeeeeeej.........

• TorcidaTiger TorcidaTiger

Guns- przeciez ty masz 12:) Tak mi przynajmniej pisales na privie, wiec czemu teraz kogoś wyzywasz od 12 latkow:)

Po pierwsze : ja cie wogóle nie znam, nie kłam podły wężu
        Po drugi : nie wtrącaj się w rozmowe bo nikt cię nie prosił

• TorcidaTiger TorcidaTiger

"Podły wężu":) Oj chłopie. Widzisz-jak wygrzebie z archiwum to wkleję tutaj co pisałeś o swoich "szkolnych problemach" z dziewczynami w 6 klasie:)

Coś ci na mózg padło. Ani nie jesteś w moich znajomych, ani ja cię nie znam, a ty kłamiesz na mój temat, żeby tylko się odgryźć za komentarz ktory ci napisałem. Widać że byłeś gnębiony przez rodziców w dzieciństwie.

• Aleksandra1880

nie przesadzasz trochę? jeżeli komuś się nie podoba ten film ( jak dla Mashala czy mnie) nie oznacza, że trzeba mówić negatywnie o guście człowieka i tak zaciekle atakować. i nie pokazuj plusów i minusów, bo mnie na przykład nie "trzymał w zaniepokojeniu do końca filmu". każdy ma inny gust i nie można od razu tak obskakiwać i wyzywać, bo wygląda na to, że to Ty masz 12 lat.

• djrav77 djrav77
    ocena: 8

Też jest o co się kłócić jak widzę. Mam na myśli was dwóch panowie.
    Czy to ważne ,że jest obecnie na 502 miejscu tu w rankingu? Są filmy ,które mają wyższe miejsca , a też nie powinny tak jak i te ,które są poza 100....200.... może 500 ,a powinny być zdecydowanie wyżej. Opinie innych ,czyli te wspomniane gusta + trochę szczęścia i jest na takim miejscu a nie innym. Z tego co widzę to leci w dół bo wczoraj był jeszcze na 498 miejscu. Ja chyba zaraz sobie założę temat odrębny na temat ''Jestem legendą'' i coś dodam od siebie :)
    pozdrawiam

• Bratis

podly wezu :)) moj boze co sie dzieje z mlodzieza gdy oglada tak zenujace filmy jak Jestem Legenda :)

• djrav77 djrav77
        ocena: 8

Czy coś takiego napisałem powyżej ,żeby mnie wyzywać od ''podłych wężów''?!?!?
        Czy ja kogoś obraziłem tym postem? Może Ciebie ,tylko w którym momencie?
        Może jakieś uzasadnienia, argumenty człowieczku byś przedstawił, co?
        A co do Twojego pytania. To co niby z tą młodzieżą się dzieje po oglądnięciu tego filmu?

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: