Aleshienaebaem

Apeluję o zmianę nazwy tego filmu na "Jutro idziemy do szkoły" ze względu na to, ze co roku
jest puszczany 31 sierpnia na tvp1 okolo godziny 20.00

• uuuuu uuuuu
    ocena: 6

żal -.-

• MUSSS MUSSS

he,he....dobre....a ja go oglądam pierwszy raz i podoba mi sie:))

• uploader uploader
    ocena: 7

Podpisuję się pod autorem tematu. :)

• mr_ryba mr_ryba
    ocena: 9

Widać za mało puszczają skoro takie głąby go nie rozumieją.

• JulkaKulka JulkaKulka

Mr Ryba, masz rację. Żeby ten film zrozumieć, trzeba dojrzeć. Trafiłam dzisiaj na niego przez przypadek, przełączając kanały natrafiłam na sliczną buźkę Antosia Pawlickiego i zostawiłam. Po chwili przypomniało mi się, że film już kiedyś widziałam. Ale wtedy nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Sama jestem tegoroczną maturzystką i wiem, ile mam pomysłów i marzeń, i myśl, że całe jeszcze życie przede mną-studia, praca, rodzina. I jest mi naprawdę przykro, że tak wielu młodych ludzi musiało zginąć, broniąc naszej Ojczyzny. Bardzo jest dla mnie dołująca ta myśl. Takie to moje, it, przemyślenia, a jutro spokojnie sobie pójdę do szkoły... Film polecam, szczególnie osobom dojrzałym, bo wtedy można dużo s niego wynieść. Dobranoc.

• JulkaKulka JulkaKulka

Ło matko, myślałam, że te smartfony poprawiają błędy, a jednak nie. I teraz nie mogę edytować, także za błędy w powyższym poście przepraszam.

• mr_ryba mr_ryba

Siostrzeńcowi, który rok temu był klasie maturalnej i musiał zdecydować się na temat prezentacji z j. polskiego, zaproponowałem aby opisał tzw. pokolenie Kolumbów. Poleciłem również "Jutro idziemy do kina" jako film pokazujący młodzież tamtych czasów i jak wojna zmieniła ich życie. Tematyka okazała się dobrym wyborem :)
          Co do samego filmu i wątku, który komentujemy - film wg. mnie jest pozycją obowiązkową. Ktoś mu zarzuca błędy w scenografii, niezgodność z faktami historycznymi, słabe efekty specjalne. Dobrze! Zgadzam się! Ale czy to jest w tym filmie najważniejsze?

• JulkaKulka JulkaKulka

Zdecydowanie nie :-) Najważniejszy jest klimat tego filmu i jego zdolność do skłaniania ludzi do refleksji! Także znów się z Tobą zgadzam.

• Lecho1523 Lecho1523

Nie rób wstydu takimi wątkami gimbusie.

• alien_2 alien_2
    ocena: 8

Czy myślisz, że jest emitowany ze względu na szkołę?

• Aleshienaebaem

Ludzie wy jesteście jacyś dziwni.. Rozumiem ten film wiem, ze jest o waznych wydarzeniach dla naszego kraju i szanuje ludzi, ktorzy walczyli o ojczyzne i wcale nie myśle, ze jest puszczany ze wzgledu na szkole.W tym temacie nie chodzi mi o to ,ze ten film jest nieciekawy..wrecz przeciwnie bardzo go lubie i ogladam go co roku. Kojarzy mi sie z wieczorem przed 1 wrzesnia, i stad ten temat.. Ludzie opanujcie sie...Czasem wydaje mi sie, ze niektorzy udzielaja sie w internecie jedynie po to, zeby krytykowac i zgrywac wielce dojrzale i powazne osoby.

• olaaleksandra

@Aleshienaebaem, you made my day! :)

widzę, że niewiele osób stąd ma dystans do siebie i rzeczywistości. a szkoda. :)

• mr_ryba mr_ryba

Coś mi się wydaje, że próbujesz jakoś wybrnąć z sytuacji. No niestety - pierwsze słowo do dziennika.

• Aleshienaebaem

Dobra moze lepiej skonczmy ta bezsensowna wymiane zmian, bo chyba sie nie rozumiemy...

• niumaaa niumaaa

to normalne ,że ludzie na siłę szukają problemu by móc się uczepić. Ja na szczeście mam dystans i załapałam żarcik. xoxo!

• rocky_filmaniak rocky_filmaniak

źle myślisz bo ten film co roku puszczany był 1 września w rocznicę II wojny a teraz wyjątkowo 31 sierpnia

• Aleshienaebaem

A mi sie jednak wydaje, ze zawsze ogladalam go przed rozpoczeciem roku szkolnego.. No ale moge sie mylic ;)

• Salwa_filmweb

Sądzę że tytuł jest idealny,a do dnia wyświetlania w TV :
    może warto byłoby ruszyć mózgownicą,i dojść do wniosku,ze dnia 1 września wybuchła II wojna światowa,dlatego ostatniego dnia sierpnia i cały wrzesień puszczane są filmy o tematyce wojennej ?

• chojeckie chojeckie

a może warto byłoby ruszyć mózgownicą, że kolega/koleżanka chciał/a sobie sympatycznie zresztą zażartować a wy ją pognietliście narodowymi symbolami?

• Catalina Catalina

Ludzie spasujcie! Według mnie autor/ka postu zażartowała a wy tak od razu na poważnie. To fakt ze od kilku lat rok w rok ten film leci na jedynce albo dwójce 31 sierpnia albo 1 września i według mnie to bardzo dobrze - przecież akcja kończy się na początku września 1939. Temat wątku odebrałam jako ciekawe i zabawne spostrzeżenie, nie trzeba się bulwersować - to nie umniejsza w żaden sposób walorów filmu.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: