cyborg.vandamme cyborg.vandamme
ocena: 3

Nie lubię dziecięcych filmów karate, oglądając ten film otrzymałem to czego się
spodziewałem, obejrzałem tylko dla Chana.
3/10

• OmniModo OmniModo
    ocena: 7

Bo to film dla dzieciaków. Typowa produkcja skierowana do młodzieży i dlatego wg skali dla dorosłych to 4 lub 5/10 (banalna gra, lipna historia, słaba reżyseria, tylko zdjęcia pozostają super) ale wg skali filmu familijnego to zasługuje na 7/10

• cyborg.vandamme cyborg.vandamme
      ocena: 3

Racja...

• LiberianGirl1631 LiberianGirl1631

według mnie "Karate kid" zasługuje na wysoką ocenę za oddanie realiów Chin, piękne chińskie krajobrazy i kulturę Chińczyków; za fantastyczną muzykę Hornera; za Chana, który w końcu zagrał w innym filmie niż w kinie akcji; za fajnie zrobione sceny walk itd. osobiście jestem wielką fanką chińskiej kultury i sztuk walki; mam za złe reżyserowi, że tytuł filmu to "Karate kid", bo główny bohater uczył się kung fu. nie sądzę, aby historia była lipna, ale o gustach się nie dyskutuje. nie była to tak dobra produkcja jak 'karate kid', którym grał Pat Morita, ale dla mnie był zrealizowany poprawnie.

• OmniModo OmniModo

Lipny było przede wszystkim fakt, ze "kid" nauczył się kung-fu w tak szybkim tempie i to na poziomie wyższym niż jego faworyt z profesjonalnej szkoły walki. Na dodatek pokonał go pomimo odniesionej kontuzji nogi. Oj, wielka lipa
          To było najgorsze, natomiast reszta filmu miała swój realizm, a scenki z codziennego życia i zwyczajów Chin oraz super zdjęcia krajobrazów, zostają na długo w pamięci. Za to należy się wielki plus.
          PS: J.Chan grał już wcześniej w dramacie o nielegalnych chińskich imigrantach, chyba miał tytuł "Incydent"
          PS2: my tutaj oceniamy film przygodowy jako całość, a nie krajoznawczo-przyrodniczy. Za same przepiękne zdjęcia , widoki i muzykę to można oceniać dokumentalne z National Geographic czy Discovery

na ocenę ogólną filmu nie składa się tylko obsada i fabuła... ale i zdjęcia, muzyka itd.

• OmniModo OmniModo

Dlatego wystawiłem 7/10 a bez tego o czym mówimy nie zasłużyłby na więcej niż 4 lub 5/10

jak wolisz, muszę stwierdzić, że wersja z 2010 roku nie dorównuje tej z 84; tamta miała coś w sobie; no i główni bohaterowie nie byli dziećmi. to trochę ujmowało filmowi. no i oczywiście Pat Morita jako Myiagi - niezastąpiona rola.

• OmniModo OmniModo

Przy ocenie lepiej nie porównywać do oryginałów , szczególnie że są znaczące różnice w postaciach i fabule. Zresztą wtedy też inaczej się film odbierało, wiele lat minęło i ludzie się zmieniają. Inne czasy inny styl kręcenia dla innego typu widowni.
                  Tamten to był tamten, a ten to ten (ale mądre :)

no niestety, subiektywnie mogę powiedzieć, że oglądając wersję z 2010 roku, szczególnie zwracałam uwagę na J. Chana i chłopca, grającego Chenga - Zheiwei Wang bodajze się nazywał. w każdym bądź razie ci dwaj najbardziej mi się podobali, Cheng miał na twarzy wypisaną nienawiść i żądzę walki, ale jego końcowa postawa wobec Parkera mnie jakoś urzekła. jak wręczał mu ten puchar - ta scena jest jedną z moich ulubionych.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: