nephilim_718 nephilim_718
ocena: 6

Rzezi wołyńskiej to przy tym nic. Dlaczego nie nakręcą filmu o tym jak UPA mordowała Polaków.

http://www.kki.pl/piojar/polemiki/rubiez/wirtuoz/wirtuoz.htm...

• Mahima Mahima

Uważam, że dobrze by było żeby powstał taki film. Wiele osób nawet nie wie o zbrodniach Upowców na ziemiach Polski. Sama mieszkam w okolicach terenów, na których Ukraińcy mordowali Polaków. Myślę że film byłby dość kontrowersyjny bo i zbrodnie bandy UPA były nie do pomyślenia (np. nabijanie małych dzieci na płot).

• Mahima Mahima

I dodam jeszcze że nie dałam rady do końca doczytać tych punktów zawartych w linku... :(

• simon3333

Masakra,przeczytałem link do końca.Tak zbeszcześcić cud Boży jakim jest życie.Po prostu brak słów.

• Wielki_K Wielki_K
    ocena: 4

Między innymi dlatego, że rządzący parę lat temu (np. w momencie powstawania 'Katynia') PiS, w imię wspólnego z Ukraińcami rąbania Rosjan, zamiótł sprawę Wołynia pod dywan. Dość skutecznie.

• ValkyriesBlade ValkyriesBlade

Szczerze mówiąc, to niewiele słyszałam o tym, że Ukraincy mordowali Polaków... z pewnością obejrzę link ...

• Muszrom Muszrom

Szczerze mówiąc, to sam nie byłem świadomy takiej skali mordu na naszych rodakach - w szkole w kontekście II WŚ mówiło się przede wszystkim o Niemcach, potem o Rosjanach... oczy otworzyły mi się po wycieczce do Lwowa, gdzie naocznie zetknąłem się z "kultywowaniem dorobku" UPA. Dla nich to są bohaterowie narodowi - nie wiem czy dla "wszystkich", czy dla większości, czy dla części...
        Po powrocie do kraju od razu się dokształciłem i nie była to przyjemna nauka. Co polecam i innym.

Zdaje się, że po Rosjanach i Niemcach to Ukraińcy są trzecią nacją, która w historii zabiła najwięcej naszych rodaków.
        Oczywiście ktoś z szerszą wiedzą historyczną mógłby to poprawić i jeśli się mylę, to o taką poprawkę proszę.
        "Odkłamanie" tej części historii II WŚ pewnie zabierze nam sporo czasu. Niestety z takimi sprawami nie bywa lekko, o czym świadczy tureckie ludobójstwo na Ormianach - podawana liczba nawet 1,5mln ofiar przeraża.

Co do samego zdania, że "Katyń" przy rzezi wołyńskiej to nic jednak jest mocno ryzykowane - inna skala (wg różnych ustaleń 60-120tys polskich ofiar, czasem podawane większe liczby) ale też cel był inny, okoliczności,
        Najlepiej nie wartościujmy tego. Pamiętajmy.

• Muszrom Muszrom

Tylko dodam, że duży wpływ na przebieg Rzezi Wołyńskiej musiał mieć Wielki Głód na ziemiach ukraińskich. Od roku 1921 do lat poprzedzających II WŚ z powodu klęsk głodu wg różnych źródeł życie miało stracić od 2,4 do nawet 12mln ludzi...

I tylko jedno co poprawię, bo za późno na edycję postu powyżej - liczba 60-120tys ofiar polskich dotyczy tylko rzezi na Wołyniu (najczęściej pada liczba 60tys),
          natomiast: "Na obszarze województw lwowskiego, tarnopolskiego i stanisławowskiego w analogicznych napadach zginęło od 20-25 tys. Polaków, w województwach poleskim i lubelskim 10–20 tys. "

• flowenoll flowenoll

tak ale wielki głód to głównie sprawka lenina i stalina, i panował tylko na ziemiach zagarniętych przez ZsRR, Ukraińcy w żyjący na terenie II Rzeczypospolitej nie mieli takich problemów, co jeszcze bardziej rozjuszało czerwonego kata, bo ludzie wbrew pozorom nie byli głupi i widzieli co się dzieje. osobiście myślę że niewiele trzeba aby napuścić jedną nację na drugą. tutaj Niemcy okazali się być głównym katalizatorem mordów.

• mk34 mk34
          ocena: 7

Mądrze piszesz.

• jaacek777 jaacek777

I po co tak kłamać? Przypomnę że jedyne duże uroczystości odbyły się w Hucie |Pieniackiej w 2009 roku z udziałem śp. Lecha Kaczyńskiego. A Tusk i jego partia ma politykę historyczną głęboko w dupie i się nią nie zajmuje dlatego ta sprawa jest zamieciona pod dywan(podobnie jak afera hazardowa).

• raafal1916 raafal1916

Może nie super wielka produkcja, ale :

http://www.facebook.com/pages/Ukrai%C5%84ski-Rapsod/14095559...

http://www.filmweb.pl/film/Ukrai%C5%84ski+Rapsod-2012-643736

• Danathiel Danathiel

Nakręci się film o TYM to powstaną pytania czemu nie o TAMTYM. Powstanie film o TAMTYM to zapytają czemu nie o TYM.
    Nie dogodzi się...

• nephilim_718 nephilim_718

dlatego trzeba filmy kręcić o wszystkim:)

• Shalimar00 Shalimar00

Jeżeli miałby powstać solidny film o mordach na Wołyniu i wszystkich "atrakcjach " serwowanych ludziom przez UPA ( celowo nie piszę Polakom, bo przecież z rąk UPA ginęli nie tylko oni) i gdyby zrobił go np. Smarzewski, to powstałby klasyk gore.
    Poza tym uważam , ze nie można porównywać tych dwóch zbrodni: inny wymiar, inne cele, inne okoliczności. One są faktem ale nie można ich wartościować ani hierarchizować. Szkoda tylko , że tak niewiele się mowi o zbrodniach Ukraińców i ten temat ( zwłaszcza wśród młodych ludzi) jest niemal zupełnie niezany.
    A co do samego " Katynia" - cóż... kiepski, nudny, przegadany.

• mk34 mk34

Zawsze powtarzam, że rosjanie to podludzie, normalny człowiek innej nacji się tak nie zachowuje, oni mają na koncie najwięcej zwierzęcych zbrodni, Katyń, zbrodnie UPA (ukraińcy to prawie ta sama nacja), druga wojna światowa, okres wielkiej smuty i wiele innych wydarzeń.
    Podludzie!

• Nacudjonasza

mk34 nie jestes w stanie sobie wyobrazic do czego ludzie sa zdolni gdy doskwiera im głód czy strach Rosjanie zawsze byli rządzenie przez ludzi dla których nie liczył się człowiek tylko wielkie imperium poza tym ukraincy to nie rosjanie nie przesadzajmy UPA walczylo tez z komunistami pozatym jezeli twoim zdaniem rosjanie to podludzie to co mowic o bestialstwie niemcow w czasie 2 wojny wyksztalconych i bogatych jesli to ma swiadczyc o ich cywilizowaniu

• mk34 mk34

Niemcy działali zupełnie inaczej, w przeciwieństwie do podludzi z rosji nie gwałcili i nie znęcali się nad wrogami, oczywiście też nie byli święci ale ich działania były zaplanowane i co najważniejsze, poza może kilkoma wyjątkami przestrzegali konwencji wojennych (przykład z obozem amerykańskich jeńców wojennych, którym dostarczano paczki z jedzeniem, papierosami, grami itp) Wbrew pozorom w wielu obozach niemieckich amerykańscy i brytyjscy jeńcy mieli całkiem dobre warunki. (Żydzi mieli oczywiście o wiele gorzej)
        Stąd też nie porównywał bym nawet nieludzkich zachowań rosjan do cywilizowanych i zaplanowanych działań Hitlerowców.

• Nacudjonasza

Niemcy działali zupełnie inaczej, w przeciwieństwie do podludzi z rosji nie gwałcili i nie znęcali się nad wrogami, nie gwałcili dlatego że np gwałt na słowiance był zanieczyszczeniem rasy i groziły za to surowe kary pozatym patrzyli na inne rasy z pogardą a nie wiem jak nazwywasz śmierć 5 milionów rosyjskich jeńców wojennych w niewoli i z głodu że już nie wspomne o mordach na cywiliach na ukrainie którzy początkowo witali niemców jako zbawicieli ale jak zgineło ich 9 milionów w przeciągu 3 lat to im się odmieniło. Druga kwestia to to że tłumaczysz Niemców wobec zachowania wobec Amerykanów zupełnie inaczej wyglądała sytuacja na zachodzie niż wschodzie a także inny był stosunek do jeńców Amerykanskich niz tych na wschód od Niemiec. Skoro przestrzegali konwencji wojennych cokolwiek to znaczy to dlaczego w norymberdze keitel goering czy ribentrop dostali kare śmierci bo przestrzegali " konwencji wojennych" . Amerykanie i brytyjczycy to germanie a nie podludzie jak inni. Poczytaj o jencach radzieckich w aushwitz jak tam byli traktowani dlaczego żołnierzy armii czerwonej którzy sie poddali nie traktowali tak samo jak brytyjczyków to byli tez ludzie o nie przepraszam twoim zdaniem podludzie. W Armii Czerwonej były tak słabe morale że gdyby wiedzieli że w niewoli nie czeka ich śmierc pewnie chtnie by sie poddawali a tak nie mieli wyjscia albo zabije ich nkwd albo niemcy albo beda walczyc wiec zrozum ich sytuacje

• mk34 mk34

No właśnie! Niemcy też wiedzieli, że to podludzie więc wobec nich w przypadku jeńców traktowali jak podludzi, co w tym takiego dziwnego, pewnie rosjanie jak mieli niemieckich jeńców to też nie przestrzegali żadnych praw i konwencji. Amerykanie wobec Niemców na pewno też przestrzegali więc i Niemcy wobec zachodnich nacji też. Mówię to w dużym uproszczeniu oczywiście ale tak mniej więcej było.

• Nacudjonasza

Nikt nie jest podczłowiekiem !!!!!!!!! Niemieckie SS zabijało Amerykanów i Brytyjczyków w czasie wojny jest mnóstwo takich przypadków ale Amerykanie nie mogli tak poprostu zabić schwytanych żołnierzy choc pewnie czesto to chcieli zrobic np przy wyzwalniu obozów koncentracyjnych gdyż groził im sąd wojenny i śmierć po prostu nie mogli tak bez rozkazu kogos zabić SS dostawało za to często odznaczenia . Wojsko rosyjskie samo nie miało jedzenia a do tego jeszcze musiało karmić jeńców niemieckich zresztą po zamknięciu kotła stalingradzkiego rosjanie musieli podzielic swoje racje o połowe z jeńcami niemieckimi zresztą powołujesz się na prawa i konwencje. Prawo w rzeszy ustanawiał Hitler który powiedział że trzeba się pozbyc ciężaru jeńców i wtedy niemcy przestrzegali prawa. Niemcy podpisali konwencje genewską więc ją łamali tak jak łamali pakty o nieagresji neultralności czy przyjazni i współpracy z ZSRR nie miało to dla nich znaczenia. Rosjanie przestrzegali konwencji bo przynajmniej jej nie podpisali i nie łamali w żywe oczy. Rosjanie są Słowianami tak jak my więc twoim zdaniem my tez jesteśmy podludźmi. Nie rozumiem sensu twoich wypowiedzi w których uważasz że Niemcy byli lepsi od ZSRR po prostu byli takimi samymi zbrodniarzami dla których idea była tylko wytłumaczeniem zbrodni.

• mk34 mk34

Dobra pisz co chcesz ale ja tych rosyjskich podludzi nie mam zamiaru szanować, Niemcy święci nie byli ale przynajmniej działali w czasie wojny opierając się na jakichś zasadach i choć trudno mi to nazwać, to mam na myśli to, że mordowali również ludzi ale to wszystko było zaplanowane i nie prawdą jest, że zabijali totalnie wszystkich na swojej drodze, bo przecież dla tych, którzy się poddali Hitlerowi (Czesi i północno-zachodnia część Polski i nie tylko) byli w miarę dobrzy.
                Oglądałem wiele programów wojennych i nie prawdą jest że Niemcy zawsze mordowali jeńców.

• Nacudjonasza

Stalin planował jeszcze więcej od Hitlera i sprawniej przprowadzał swoje plany w życie ty to myślisz że w czasie wojny Rosjanie szli i zabijali kogo popadnie mieli rozkazy to działali i tez mieli swoje zasady myslisz ze Polacy gdyby złapali jeńców niemieckich to by ich nie zabili po tym co zrbili naszemu narodowi Rosjanie mieli taka sama sytuacje zgineło ich 20 milionów i nie było listosci dla wroga była to zemsta jak każda inna zresztą trudno im się dziwić dlaczego mieliby oszczędzać ludzi którzy napadli ich kraj i niszczyli wszystko po drodze normalna ludzka reakcja a nie podludzka jak ty twierdzisz. i uświadom sobie że nie prawdą jest że ZSRR morodował jeńców zsyłali ich do łagrów jako kara za udział w wojnie zawsze tak jest że gdy żołnierz trafia do niewoli to ten który go pojmał decyduje o jego losie. Czesi nie podporządkowali się Hitlerowi a oddali go brytyjczycy i francuzi Niemcom w ramach polityki ustępstw a północno-zachodnia część Polski się poddała nie wiem w jakim dokumencie to widziałeś bo zapewnu wielu książek nie czytasz na ten temat po prostu te tereny zaczęto zasiedlać Niemcami a Polaków zsyłać do robót przymósowych w głąb Niemiec a takze Polskie dzieci wygladające jak Aryjczycy dawano do adopcji rodzinom niemieckim i odbierano Polakom jeśli to jest bycie dobrym to pozdro dla ciebie człowieku. Poucz sie bo nie masz pojęcia o tym co piszesz ogrom zbrodni Hitlera jest potężny i pozbawiony uzasadnienia i człowieczeństwa a tym jego sojusznikom rzeczywiscie świetnie wyszedl ten sojusz np Rumunii cz Węgrom że całe młode pokolenie tych narodów szło się bić za Niemcy w ZSRR a ostatecznie i tak władze przejeli tam komunisci i nikt sie nimi nie przejmował. Poczytaj dowiedz siębo nie masz pojęcia o historii o twoje wypowiedzi wynikają tylko z uprzedzenia do Rosjan a nie z faktów

• blackart69 blackart69

Fajnie że się z nami podzieliłeś swoimi rasistowskimi poglądami i sympatią do nazistów. Zapewne nigdy nie byłeś w Rosji, ani nie znasz żadnego Rosjanina. Jak by nie patrzeć gdyby nie Rosjanie, których tak nienawidzisz to Polski nie było by dzisiaj na mapie świata a Polacy byli by niewolnikami w obozach pracy albo zostali zlikwidowani przez twoich wspaniałych Niemców. Rozboje i gwałty na ziemiach polskich były karane w armii radzieckiej natychmiastowym rozstrzelaniem, natomiast np. lotnicy Niemieccy w trakcie kampanii wrześniowej chętnie strzelali do polskich cywilów dla zabawy, np. do kobiet i dzieci zbierających ziemniaki na polu.

Przykład z niemieckiego czasopisma Der Spiegel, rozmowa dwóch niemieckich pilotów wziętych do niewoli i nagrana przez amerykanów:

Pohl: "I had to drop bombs onto a train station in Posen ( Poznan ) on the second day of the war in Poland . Eight of the 16 bombs fell in the city, right in the middle of houses. I didn't like it. On the third day I didn't care, and on the fourth day I took pleasure in it. We enjoyed heading out before breakfast, chasing individual soldiers through the fields with machine guns and then leaving them there with a few bullets in their backs."

Meyer: "But it was always against soldiers?"

Pohl: "People too. We attacked convoys in the streets. I was sitting in the 'chain' (a formation of three aircraft). The plane would wiggle a little and we would bank sharply to the left, and then we'd fire away with every MG (machine gun) we had. The things you could do. Sometimes we saw horses flying around."

Meyer: "That's disgusting, with the horses…come on!"

Pohl: "I felt sorry for the horses, not at all for the people. But I felt sorry for the horses right up until the end."

Jak widać szkoda im było konie zabijać, ale już podludzi polaków, kobiety i dzieci nie. Robili to dla zabawy bo im to frajdę sprawiało.

• mk34 mk34

No tak. Czy ja pisałem gdzieś, że Niemcy byli dobrzy i humanitarni w stu procentach. Nie.
                    Co nie zmienia faktu, że rosjanie to już w ogóle totalne podludzie, tym bardziej utwierdza mnie w tym przekonaniu film który ostatnio obejrzałem na tvp2, o tym jak bandyci i mafia kontrolują niemal wszystkie istotne gałęzi przemysłu w Rosji, tak jak by tam było totalne bezprawie.
                    Film się nazywał Złodziejski Kodeks i pokazywał multimilionerów, mieszkających obecnie raczej poza Rosją (Izrael, Francja, Włochy) no i tam może jeden z nich mieszkał w Rosji.
                    Osoby, które powinny teraz siedzieć za kratkami, mówiące z stoickim spokojem o tym, że tam kogoś musieli zabić, utopić itp są teraz mega obrzydliwie bogate i dalej za pomocą telefonów i internetu rządzą przestępczym półświatkiem.
                    Co najgorsze, dla nich to jest normalne i jeden z nich powiedział sam, że wręcz się dziwi czemu na zachodzie złodzieje i mafia zajmuje się jedynie takimi pierdołami jak narkotyki czy prostytucja, u nich w Rosji to mafia kontroluje normalnie wszystkie banki, nieruchomości, przemysł wydobywczy i spożywczy, usługi itp.
                    I wy się dziwicie, że uważam tych zwierzaków za gorszych od ludzi...
                    http://www.filmweb.pl/film/Z%C5%82odzieje+w+majestacie+prawa...
                    Polecam obejrzeć.

• liza_r

Jaka osoba może nazwać kogoś podczłowiekiem. Chyba tylko ten, kto nazywa działania Hitlera cywilizowanymi!

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: