fender31
ocena: 1

Oczekiwałem od tego filmu wiele. Ostatecznie reżyser reklamowany jest tu i ówdzie jako "uczeń Kieślowskiego", który w pewnej mierze również do spadku duchowego po Krzysztofie Kieślowskim się poczuwa.
Obejrzałem i film i już w trakcie oglądania zacząłem bawić się świetnie, ponieważ jest to znakomita komedia!
Takiego bełkotliwego, filmowego bochomazu nie można oglądać inaczej, jak tylko z uśmiechem na ustach. Dłużyzny, pustka intelektualna, maskowana niemożliwymi do rozszyfrowania symbolami-kluczami, pełna dętego patosu atmosfera filmu czyni zeń jeden wielki BEŁKOT.
Jeden z najgorszych filmów, jaki widziałem w życiu. A widziałem był - niemało ...

• fracho
    ocena: 9

Tatalnie się z twoją wypowiedzią nie zgadzam. Cóź każdy ma inny gust, a gustach się niedyskutuje.

• silentman silentman
    ocena: 7

ja natomiast zgadzam się w całej rozciągłości. Tykwer cudnie bawi się motywami kina: sposób w jaki bohaterowie sie poznają, napad na bank, motyw ojca bohaterki i wogóle wszystkie sceny w szpitalu ( z obowiązkowym skokiem z dachu ;)). Jeden wielki bałkot, kicz i pomieszanie z poplątaniem, absurd, schematy i motywy żałosne podane z taką powagą i patosem, że aż śmieszą swoją małością.
    Co najważniejsze to celowy zabieg.
    Głównie dla widzów patrzących troche "głębiej" w film (wiem, snobuję się ;)) ale na pewno znajdą się osoby, którym spodoba się ten obraz nawet na swoim najbardziej powierzchownym poziomie :P

• Slayer55 Slayer55

Może rzeczywiście filmy Tykwera nie sa dla wszystkich.Niektóre oceny potwierdzają to założenie.Musze sie odnieść do kilku zarzutów,gdyź trzeba pewne rzeczy wyjaśnić.Co do pustki intelektualnej.Odbiór tego filmu przeze mnie- samotna dziewczyna,która poprzez miłość chce sie wyrwać z apatii i samotności.Główny bohater,który przeżył tragedię i nie moze wyjść z traumy.Fabuła może i jest dosyc prosta,ale w przypadku tego filmu niewiarygodnie istotna jest atmosfera i niedopowiedzenia,dzięki którym każdy może interpretować go na swój sposób.

• AutorAutor AutorAutor
      ocena: 1

w pełni się zgadzam z autorem forum

Pseudointelektualne dno

• ScarlettElvie ScarlettElvie
        ocena: 4

Miało być intelektualnie - wyszło psuedointelektualnie, miało byś ambitnie - było kiczowato.

• rezzou rezzou

miałem troszku polemiki napisać wobec autora postu i chóru podzielającego jego zdanie ale przypomniało mi się pewne stare powiedzenie: "nigdy nie rozmawiaj z głupim- sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

• HRA HRA

Dobre......Dzieki tobie ugryzlem sie w jezyk.Pozdrawiam

• anila anila

Tak jak już napisano - o gustach się nie dyskutuje.
    Ja uważam film za dobry.
    A jeżeli widziałeś niemało filmów, a to jest jeden z najgorszych, to może obejrzyj więcej i nie tylko takie typu "American Pie".

• grot2 grot2
    ocena: 10

film operuje nowoczesnym abstrakcyjnym językiem
    to dla mnie film genialny
    to nie alegoria - to mega parabola

za to pachnidło to dno
    niebo czołga się tuż przy ziemi

biegnij lola biegnij to była super etiuda
    świeży młodzieńczy film
    a księżniczka to dojrzała opowieść
    szkoda że potem reżyser zdradził sam siebie

• silentman silentman
      ocena: 7

"szkoda że potem reżyser zdradził sam siebie"

a potem zabił żonę, dzieci i popełnił samobójstwo.

------------
      to nie mój komentarz jest absurdalny tylko Twoje stwierdzenie

• pam_2 pam_2
    ocena: 10

to jest najlepszy film tykwera
    doskonała forma
    alegoria
    totalna przenośnia połączona z niecodzienną formą
    bardzo młodzieńczy film w pozytywnym sensie tego słowa znaczenia
    jestem zachwycony - rozumiem że jego abstrakcyjność może być niezrozumiała - to jest poezja nie każdy musi ją lubić

• Syrenkowska Syrenkowska
    ocena: 8

Magiczny film, z całą pewnością warto go obejrzeć.

• aster290 aster290

jeden z filmów, ktory urzekł mnie od samego początku

moge do niego wracac kilkakrotnie i nigdy mi sie nie znudzi, jest cudowny

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: