offczy offczy

Czy za 50 lat filmy robione dziś będą tak ciężkostrawne dla ówczesnych ludzi, jak ten dla mnie. Nie mówię, że film jest zły, broń Boże, nie oceniam filmów, których nie widziałem do końca, ale naprawdę, "przedrzeć" się przez niego stanowi dla mnie nie lada wyzwanie.

• gmk

No cóż, ja z trudem jestem w stanie oglądać współczesny chłam, a filmy z lat pięćdziesiątych oglądam chętnie. L tak się wszystko wyrównuje!

• Heslaw
    ocena: 7

Jedni "kochają kino", drudzy "lubią filmy"...

• skttrbrain skttrbrain

to jest akurat głupie stwierdzenie, bo w tym momencie (abstrahując akurat od tego filmu), coś co jest dobre dla 'lepszych', 'kochających kino' uzurpuje sobie prawo do bycia arcydziełem, niekoniecznie nim będąc. Większość ludzi, którzy znają się na filmach powiedzmy, dwadzieścia lat wstecz, może kochać kino i jednocześnie nie trawić do końca np 'Blow up' tak jak to czynię ja. I wcale nie uważam, żebym miał aż tak daremny gust, a kino jest jedną z moich głównych rozrywek.

• Heslaw
        ocena: 7

Ale ja nie wartościowałem, co jest lepsze, a co gorsze. Próbowałem tylko możliwie obiektywnie i delikatnie zasugerować, że istnieje grupa ludzi, które uznaje arcydzieła kinematografii światowej także za swoje arcydzieła oraz grupa ludzi, która uważa inaczej. Między innymi to właśnie dla tych o odmiennych gustach stworzono takie portale jak ten. Podobnie jest w literaturze i w każdej innej dziedzinie sztuki. Masz po prostu swój własny gust, a na ile on "daremny" - nie mnie oceniać. Chyba się trochę zagalopowałeś?

• nata_a nata_a
    ocena: 4

Ja nie padłam do ziemi po seansie tego filmu. Przybyłam, zobaczyłam i zapomnę, że oglądałam.

• peace4all
    ocena: 10

Własnie jestem po obejrzeniu tegoż filmu:)!
    Szczerze to... ciężko zastanawiam się, gdzie też tkwi owa jego "ciężkostawność"?!
    Dla mnie to obraz zasługujący na 10, a nawet 11.

A propaganda? Toż to wojna z całym swoim okrucieństwem, bólem, a nie pochód 1-majowy, październikowy czy z innej okazji.

• patrypatry patrypatry

wszystko pięknie ale dlaczego takie kuriozalne zakończenie (bo system). smutek się wylewa 'poza wyrazy', w tle muzyka zwycięzców, a Weronika odnajduje w świecie nutkę nadziei. no nie wierze

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: