Jestem zachwycony, co zobaczyłem w tym filmie animowanym... Mamy do czynienia z tak nietuzinkową historią, że film przybiera kompletnie innego wymiaru. Mary i Max jest obrazem o właściwościach terapeutycznych. Na początku wyjaśnię czym jest tak naprawdę terapia. Terapia ogólnie mówiąc jest leczeniem, postępowaniem leczniczym bez użycia środków farmakologicznych lub ingerencji chirurgicznej, osobą które po prostu źle się czują pod względem fizycznym lub duchowym. Tu mamy odczynienia z filmoterapią - czyli narzędziem leczniczym jest film.... Oglądanie filmu polega na zrozumieniu i współprzeżywaniu, na wchodzeniu w rolę i identyfikowaniu się" I takie właściwości mamy w tym filmie. Osoba "chora" - niepełnosprawna, otyła, samotna, niezrozumiana mogą to b.ć różne dolegliwości fizyczne i duchowe - odnajduję się w tej historii Mary i Max:a.Bo następuje identyfikacja i projekcja swojego bytu na obraz filmowy. Reżyser A.Eliot zakończył tą historię za pomocą katharsis... Czyli "oczyszczenia" swoich bohaterów ze swoich kompleksów, problemów.. Nie oznacza że ich nie mieli ale dzięki sobie nawzajem akceptowali je. Film przybiera formę trapi bo zmusza nawet nieświadomie tylko podświadomie do zastanowienia się nad sobą, posiada morał, jest w jakimś stopniu drogowskazem i pozwala przedefiniować własny problem np: swoją samotność, odmienność. Pozwala zatopić niejako zatopić się w przedstawionej rzeczywistości. I po prostu porusza widza. Myślę że to nie jest bajka dla dzieci, lecz wybitny obraz, tragi - komiczna wizja współczesnych ludzi z problemami egzystencjalnymi. Historia w Filmie przedstawia te owe bolączki w taki sposób że możemy na jakiś czas uwolnić się od nich a nawet je pokonać.
- bazadziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Chirurdzy
za 3 dni (Polska)
odcinek: s8e23 -
Gra o tron
dzisiaj (USA)
odcinek: s2e10
-
- społecznośćrecenzje użytkowników
-
Prosta historia