szymon0018 szymon0018

Prestiż mnie po prostu rozwalił - jeden z najlepszych filmów jakie widziałem. Ogólnie wszystkie filmy Nolana które do tej pory widziałem są rewelacyjne. Chcę się zabrać za MEmento, ale jakoś nie mogę xD Nie mam motywacji ;) No to zmotywujcie mnie :)

• JaTezMamNick
    ocena: 10

Zdania na temat "Memento ws. Prestiż" są podzielone, moim zdaniem Memento jest lepsze. To co należy przyznać Prestiżowi to znacznie lepszy klimat scenografia, na ten film po prostu chce się patrzeć :) Memento dzieje się w całości w mieście, więc trudno aby scenografia miała przyciągać. Aktorstwo genialne w obu przypadkach. Natomiast jak ktoś chce to może Prestiż oglądać dokładnie analizując i starając się rozgryźć zagadkę (za co nagrodą może być wymyślenie sporej części rozwiązania zanim zostanie ono podane), ale można też oglądać go po prostu śledząc akcję a na końcu dostać odpowiedź. Memento takiego wyboru nie daje - ten film zmusza do nieustawicznego myślenia nad tym, co się tam tak naprawdę dzieje. Memento jest też myślę filmem znacznie bardziej odróżniającym się od innych niż "Prestiż". A poza tym Memento to autorski film braci Nolanów, Prestiż to "tylko i aż" ekranizacja książki.

• szymon0018 szymon0018

Czyli ogólnie to memento jest większym dziełem, ponieważ nie jest na podstawie książki... I w Prestiżu są jacyś znani aktorzy, a tu mi troszkę tego brakuje ;) Zabiorę się za ten film, ale ACTA i nie ma filmów online :/

• JaTezMamNick

To jest mimo wszystko najmniejszy problem z ACTĄ ;) A o aktorów się nie martw, wiadomo że nie może być gwiazd bo Memento to film za 5 mln USD. Ale moim zdaniem radzą sobie naprawdę fenomenalnie, naprawdę ciężko mi powiedzieć aby Pretiż miał lepszą grę niż Memento. Choć to oczywiście wszystko indywidualne odczucia, jak obejrzysz to się dowiesz. :)

• szymon0018 szymon0018

No i teraz muszę czekać aż Memento poleci w tv :/

• jakubeq93

a nie możesz po prostu ściągnąć tego filmu przez torrenty tak jak ja to zrobiłem? tego jeszcze nie zablokowali..

• JaTezMamNick

Możesz też poczekać aż będziesz w pobliżu jakiejś wypożyczalni filmów, takie obrazy jak Memento to prawdopodobnie przy odrobinie szczęścia można dostać na własność za 5zł w ramach wyprzedaży VHS. A telewizja ma ten duży problem że ma zapewne wersję z lektorem, który bardzo skutecznie niszczy przyjemność z oglądania gry aktorskiej w tym (i nie tylko tym) filmie. Jakbyś jednak byłbyś zmuszony do tej wersji to od razu jedna uwaga (chyba że to poprawili ale bym nie liczył) - na samym początku filmu (chyba ok 4-5 min), więc nie musisz bać się spojlera jest wymiana zdań którą lektor czyta "Przeczytałeś to z cholernej fotografii! Nie wiesz kim jestem". W oryginale jest " 'Cause you read it off the f*cking picture! You don't know who you are", co znacząco zmienia wydźwięk tej wymiany zdań oraz uzasadnia dalszą - w wersji lektora nie pasującą do tematu - odpowiedź.

• JaTezMamNick

Działa jeszcze uploaded.to, możesz sobie poszukać Memento. Żeby nie było to ja tu nie namawiam do przestępstwa - kategorycznie odradzam cokolwiek tam wrzucać. ;) Ale możesz sobie ściągnąć ;)

• manypakiao7 manypakiao7

Jeżeli masz zamiar oglądać w TV to tylko i wyłącznie na kale który nie emituje reklam podczas filmu. Ja jak pierwszy raz oglądałem Memento bodajże na Polsacie, to ciężko było się połapać i wiele szczegółów mi umkneło.

Prestiż czy Memento? - biorąc pod uwagę recenzje, opinie krytyków i widzów to wynika jednoznacznie, że lepsze jest Memento.

• szymon0018 szymon0018

Jak Memento jest lepsze to super ;) kolejny film któremu dam 10 jeśli tak :D

• manypakiao7 manypakiao7

lepszy nie oznacza od razu że bardziej przypadnie do gustu

• szymon0018 szymon0018

Wiem ;)

To zdanie jest bardzo mądre i zawsze to podkreślam. Niektórzy wypominają mi, że daję 10 Piratom z Karaibów. No ale oni przypadli mi do gustu :D

• szabelka szabelka
          ocena: 8

Obejrzałam dziś Memento, dałam 8, a to już jak dla mnie bardzo wysoka ocena. Film jest super. I o ile się nie mylę, to też jest na podstawie książki z tym, że brata reżysera Nolana. Tak coś mi się zdaje...

• JaTezMamNick

Z tego co się orientuję była to publikacja stosunkowo krótka, opowiadanie. Tworzone było równolegle z filmem, który brał z niego raczej ideę, a zakończone i opublikowane już po jego premierze. Dlatego przyjmuję, że film ten należy uważać za autorski, również do Oscara nominowane było Memento za "scenariusz oryginalny" - w tym przypadku decydujące było to, że premiera filmu miała miejsce wcześniej niż opowiadania.

• szabelka szabelka

Aha, no to tego nie wiedziałam. Sugerowałam się po prostu napisami początkowymi, a tam było coś "based on coś tam by Nolan". No ale mniejsza o to. Myślę, że porównywanie filmów Prestiż i Memento na podstawie tego, czy są robione z powieści, czy nie jest ok, ale nie najbardziej istotne. Ja sama nie wiem, który bardziej mi się podobał. Ktoś wyżej napisał dobrze, że ciężko je porównać, bo to zupełnie dwa różne filmy, scenografia, klimat itp...

• Marcinekk Marcinekk

lepszy od prestizu

• hejmo

Moim zdaniem gorszy, choć i tak bardzo dobry (Prestiż dostał ode mnie 9). Filmy, które mają wywróconą chronologię "do góry nogami", są nietypowe i to jest ich duży atut. Jeżeli Memento nie było pokazane w ten sposób, myślę, że oceny tego filmu były by powiedzmy oszczędne czy powściągliwe. Jeżeli miałbym posłużyć się paralelą to powiedział bym, że oglądanie Memento to układanie rozsypanych puzzli, natomiast Prestiż to układanie puzzli, ale obrazka, który do końca nie wiemy co przedstawia. Oczywiście na końcu (bądź w przypadku Memento bardziej pasuje powiedzieć na początku) wszystko się wyjaśnia jednak mam wrażenie, że (by ujednoznacznić) finał jest bardziej zaskakujący w Prestiżu i zostawia więcej swobody interpretacyjnej. Co do kreacji aktorskich to jednak duet Bale& "Siu Czakman" (nie lubię, ale cenię grę) to jednak półka wyżej niż tu (chociaż przede wszystkim Teddy również zasługuje na słowa uznania). Tak jak jednak napisałem na początku uważam Memento za film bardzo dobry. Jednak wg mnie Prestiż jest rewelacyjny.

• MannyAlterkonto MannyAlterkonto

nie no zakończenie w Prestiżu bardziej banalne już nie mogło być, wiec i nie jest ono bardziej zaskakujące.
        Prestiż to tylko rozrywka o magicznych trikach, Memento to wybitne kino poruszające wile problemów psychologicznych. Aktorsko również góruje Memento.

• JaTezMamNick

Prestiż jest znacznie mądrzejszy niż może się wydawać na pierwszy rzut oka. Tylko trzeba do pytań, które zadaje sam scenariusz dołączyć swoje odczucia podczas oglądania. Dla mnie Prestiż to przede wszystkim film o tym, jak łatwo można kogoś osądzić, nie mając pełnej informacji. Oczywiście z tego powodu odbiór zależy od indywidualnych odczuć widza, ale pytanie kontrolne do Ciebie: czy w trakcie oglądania filmu uważałeś, że z tej dwójki to Angier był tym bardziej pokrzywdzonym, czy można powiedzieć bardziej ludzkim? Jeden i drugi film poruszają ciekawe tematy psychologiczne, może Memento więcej, ale nawet zaryzykował bym stwierdzenie że jak dla mnie pytania Prestiżu są bliższe statystycznemu widzowi. Gra aktorska imo jest świetna w obu przypadkach. Jak wyżej pisałem, ja wyżej cenię sobie Memento, ale na pewno nie jest to tak proste jak piszesz. A poza tym Memento zawiera pewne drobne, ale jednak nieścisłości (np. Lenny zapominający że Dodd go ściga mimo że wydarzenia o tym mówiące są 30 sek. wcześniej, ucieczka przed Doddem wynikająca z tego, że jego samochód zastawił Jaguara, a gdy reżyser chce żeby Lenny uciekł to już nie ma problemu z wyjechaniem), scenariusz Prestiżu jest bardziej dopracowany pod tym względem.

''Lenny zapominający że Dodd go ściga mimo że wydarzenia o tym mówiące są 30 sek.''
            - na tym właśnie polega utrata pamięci krótkotrwałej że tracisz pamięć nagle, w pewnym momencie a nie stopniowo

• JaTezMamNick

W filmie to było inaczej przedstawione: "Wszystko się zaciera", "Przy dłuższej rozmowie zapominam od czego się zaczęła", "Sammy wszystko po paru minutach zapomina." A masz jakieś informacje że w rzeczywistości jest to skokowe? (Zresztą, którakolwiek z wersji byłaby prawdziwa, to nie zmienia to faktu że film jest w tym aspekcie niespójny, albo źle jest przedstawiona scena z Doddem, albo źle jest opisywana utrata pamięci krótkotrwałej.)

albo po prostu scena pościgu trwa dłużej niż jest w filmie przedstawiona, Leonard uświadamia sobie ze jest ścigany w momencie kiedy Dodd do niego strzela, później ucieka, ucieka, ucieka aż w końcu zapomina przed kim ucieka.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: