nelciapl nelciapl
ocena: 10

Czy wielkie dzieła nie można zostawić w spokoju, czemu komercja jest tak popularna? ;//

• midnight_shadow midnight_shadow

Zgadzam się! Choć znając życie zanimują tylko napisy jak w Piratach z karaibów :)

• nelciapl nelciapl

no nie w piratach było kilka efektów np. najbardziej widoczny był z tym mieczem Czarnobrodego, ale ciężko się oglądało, skupić się na fabule nie można przez te bajery...

• robi250

Jejku, po co płaskie telewizory, po co dźwięk przestrzenny, po co efekty komputerowe w filmach ......................

• nelciapl nelciapl

akurat płaskie telewizory dla wygody oglądania, ale reszta, czyli właśnie te niepotrzebne bajery jak te efekty i dźwięk przestrzenny strasznie przeszkadza w oglądaniu, bo my idziemy do kina na film, a nie na efekty specjalne... ;(

• supermaniak supermaniak

Ja nienawidzę 3D, ze względu na to właśnie że porządnie filmu nie można oglądnąć. Staram się unikać.
        Oczy bolą, i w ogóle. Ale na szczęście w większości kin są dwie wersje do wyboru.
        Mimo to, Przestrzenny dźwięk uważam za bardzo świetną rzecz!

• Thirra Thirra

Szczerze? Nie ma potrzeby przejmować się byle bzdurą. Jeśli ktoś nie lubi 3D, to nie ogląda. Poza tym wznowienie powstało, z tego co czytałam, przy okazji renowacji Miasteczka Halloween w Disneylandzie. Musieli jakoś przyciągnąć klientów do kupowania gadżetów i nowego wydania filmu opartego na kanonach obecnej technologii.

• nelciapl nelciapl

no widziałam filmiki na yt o tym jak tworzą w Disneylandzie dom strachu i inne takie pierdoły z motywem "Miasteczka Halloween" ;33

• Monaco_filmweb Monaco_filmweb

Są filmy, które ogląda się tylko ze względu na 3D (typowo "Avatar" - zero treści i oglądało się, bo fajne wrażenie robiły niebieskie potworki w 3D - bez tego efektu szkoda czasu na ten film) i to są typowe produkcje efekciarskie, liczące na szeroką publiczność i chwalące się super efektami, które jest w stanie osiągnąć dzisiejsza technika - OK. Ale są też filmy, które jednak należy zostawić w spokoju, bo to są filmy, które bronią się same. Ale to tylko moje zdanie, niedługo pewnie wszystkie filmy będą robione w 3D - ot, choćby "Bitwa warszawska" - film, dla którego warto wybrać się dla treści czy dla efektów? :/

• Nightmare_Sally Nightmare_Sally

Liczy się kasa. To mój ulubiony film i też uważam, że powinni go zostawić w spokoju. Jednak ciekawa jestem jak to będzie wyglądało w 3D :)

Oby nie wyglądało tak, że po pół godzinie ludzie będą wychodzili z sali. Niedługo "Samych Swoich" niech zrobią w 3D, "Misia" i - a co się będą ograniczali? - seriale: "Wojnę domową" i "Alternatywy 4". ;) Jak szaleć to szaleć. A z zagranicznych produkcji: "Casablancę" - nadaje się idealnie. ;)

Haha... Pewnie nas to czeka. Kiedyś wszystkie filmy będą dostępne w wersji oryginalnej i 3D. A ja nie przepadam za bardzo za 3D, bo mnie głowa boli po seansie :)

Ja też nie przepadam. A najgorsze, że kiedy do kina wchodzi jakiś nowy film i jest dostępny w wersji tradycyjnej i 3D to jednak bardzo ciężko trafić na wersję tradycyjną - z reguły są w takich godzinach, że człowiek albo pracuje albo śpi. Zastanawiam się też jak będą wyglądały noce kinomaniaka - bo jeśli wszystkie filmy będą puszczane w 3D to obawiam się, że nie wytrzymam. A kiedyś to uwielbiałam - chodziło się na noc horrorów albo noc Oscarową. To były czasy. :)

Mam nadzieję, że jednak niektórzy reżyserzy będą robili filmy wyłącznie w 2D, że nie dadzą się namówić ani nie ulegną modzie. Jakoś te 3D do mnie nie przemawia, kocham zwykłe kino i takie chcę oglądać już zawsze. Jest jeszcze 5D. Poszłam raz na taki film, by zobaczyć jak to wygląda, ale raczej nie jest to przyszłość kina, bo też zbyt męczące, chociaż wrażenia - świetne! Na nocy horrorów nigdy nie byłam, ale na Oskarowej tak :)

Nie byłam na 5D, chociaż chciałabym. Pewnie są to wrażenie niesamowite, ale też słyszałam z opinii innych, że raczej nie za długo, bo człowiek strasznie się męczy. Takie specjalne efekty typu 3D czy 5D są dobre raczej na filmy typu: "Szczęki" czy "Jurassic Park", ale na pewno nie na "Miasteczko Halloween", które właśnie przez swoją prostotę animacji ma swój niezapomniany urok. W ogóle pomysł "trójwymiarowania" animacji dla dzieci do mnie nie przemawia - widziałam "Smerfy", co prawda nie w 3D i naprawdę uważam, że tutaj specjalne efekty 3D były niepotrzebne, podobnie w "Bitwie warszawskiej". Są filmy, które powinny bronić się treścią, fabułą i przesłaniem, a nie 3D - chociaż niektóre produkcje Burtona na pewno ciekawie by się oglądało w 3D - uważam jednak, że to powinien być dodatkowy smaczek dla wielbicieli efektów specjalnych, a nie główna atrakcja. Tylko szkoda, że - tak jak mówiłam - jeśli jakiś film wychodzi zarówno w 3D czy 2D to coraz ciężej znaleźć korzystną godzinę emisji filmu w 2D. Pamiętam, że ostatnio wybierałam się na najnowszego Harry'ego Pottera i chciałam z koleżankami ten film obejrzeć tradycyjnie - nie dało się, godziny były delikatnie mówiąc dziwne - albo wcześnie rano albo koło 22 i wtedy film kończyłby się koło północy. Dlatego w końcu obejrzałam w 3D i niby źle nie było, ale do HP przyzwyczaiłam się już w 2D.

Ja byłam na filmie, który trwał 10-15 minut i tak mnie wytrzęsło fotelem, że nie wyobrażam sobie czegoś takiego przez 120 minut :D Dokładnie! Na pewno są filmy, które w 3D są lepsze i robią wrażenie efektami (w końcu na tym opiera swój sukces "Avatar"), ale niektóre powinny pozostać w normalnym 2D, bo konwersja do 3D jest niepotrzebna. Nic nie daje, a jedynie może odrzeć film z uroku. I pewnie tak będzie w przypadku "Miasteczka Halloween", które jest doskonałe w takiej wersji w jakiej jest teraz. Wiem jednak, że 3D ma swoich fanów i pewnie przyciąga do kin, więc będzie takich produkcji niestety coraz więcej. Niestety, rzekłam, bo tak jak powiedziałaś - potem w kinie nadają albo tylko w takiej wersji, albo na 2D ciężko się wybrać ze względu na małą ilość seansów. Zostaliśmy wychowani na zwykłym kinie i może dlatego tak je kochamy i bronimy :)

Na pewno tak jest, ale każdy kij ma dwa końce. OK, uparli się na "Miasteczko Halloween", bo to animacja. Nie przeczę, niektóre sceny fajnie pewnie wyglądałyby w 3D, np. sceny z saniami Mikołaja. Ale to są tylko pojedyncze sceny i nie warto dla tych kilku scen zmieniać całego filmu, tym bardziej, że właśnie na tym polegał urok tego akurat filmu Burtona, że ta animacja jest jaka jest. To tak jakby chcieli teraz "Vincenta" przerobić na 3D. To właśnie prostota animacji i głębia treści sprawiają, że te filmy mają swój burtonowski urok. 3D może to tylko zepsuć, tym bardziej, że - jak to się mówi - "lepsze jest wrogiem dobrego".
                  Ale już np. nie wyobrażam sobie, żeby przerabiali dramaty i komedie, czyli typowe kino fabularne na 3D. A zaczęło się już od Harry'ego Pottera, który wcale nie miał tyle scen "czarodziejskich", żeby cały film pokazywać w 3D. Powiem więcej - kiedy odpaliłam ten film u siebie na komputerze spodobał mi się bardziej, bo nie musiałam zamykać oczu, kiedy tak błyskało z różdżek bohaterów. Już pomijając fakt, że scena pogrzebu Zgredka zupełnie nie nadawała się na 3D. A podejrzewam, że niedługo całą sagę HP przerobią na 3D. Szkoda. HP na pewno nie jest arcydziełem filmowym, ale mam do tych filmów słabość - może dlatego, że dla mnie to są najlepsze filmy do odstresowania się po ciężkim dniu i lubię do nich wracać. Dobrze, że najpierw pojawiły się w wersji 2D i nie mam problemu, żeby większość tych części w ten właśnie sposób obejrzeć. :) Tak samo będzie z "Miasteczkiem Halloween" - i podejrzewam, że z "Gnijącą Panną Młodą", bo słyszałam, że również są plany puszczenia tego w 3D.

A propos - był ktoś może na "Królu Lwie" w 3D? Ja nie byłam, chociaż byłam ciekawa. Tylko nie wiem czy to było potrzebne, bo ten film był właśnie robiony w bardzo dobrej technice jak na tamte czasy i korzystano również z techniki, którą teraz wykorzystuje się do 3D - a jednak było to jakby "ulepszone" 2D i może w tym tkwi cały urok? Był sens "trójwymiaryzowania" przygód Simby?

• MasterOfCookies MasterOfCookies
                    ocena: 9

Cóż, nie jestem fanem 3D, ale myślę, że ,,Miasteczko" fajnie wyglądałoby w trójwymiarze. Poza tym efekty przyciągną zapewne szerszą publiczność. Kto wie, może znajdą się wśród nich tacy, którzy polubią styl Burtona? Jeśli jednak sądzicie, że 3D wyprze 2D, to myślę, że nie ma powodu do zmartwień. Trójwymiar jest przeznaczony z reguły do jednorazowego oglądania. Ja np. nie wyobrażam sobie, żebym mógł oglądać jakiś film w 3D dwa razy. Swoją drogą podobno w Ameryce coraz częściej jeśli widzowie mają wybór, to chodzą na zwykłe produkcje, więc nie ma powodu do obaw.

Ja też, zwłaszcza, że np. taki "Avatar" fabułą niespecjalnie zachęca do ponownego obejrzenia wg mnie. :) A jeśli prawdą jest co piszesz - oddycham z ulgą. :) Zauważyłam tylko, że naprawdę coraz trudniej trafić na film w 2D, jeśli jest jednocześnie pokazywany w trójwymiarze - tak samo jak fakt, że tego typu technika jest stosowana w filmach, w których - moim zdaniem - nie powinna.

Jeśli pomysł pokazania "Miasteczka" w 3D sprawi, że więcej osób przekona się do burtonowskiego stylu - jestem za. Chociaż nie wiem, czy Burton jest reżyserem dla fanów produkcji trójwymiarowych. A pozostali już chyba odkryli jego twórczość. Jeśli jednak będzie tak, jak mówisz - to jestem jak najbardziej za. :)

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: